Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Cracovia – vechea capitală de pe malul Vistulei

Am scris « la cald », în  2016, despre Varșovia  (Varșovia – pasărea Phoenix a Poloniei (partea 2) , Gdansk (Gdansk – port istoric la marea Baltică)  și Modlin  (Modlin – fortăreața din orașul fantomă când eram în Varșovia dar încă nu am găsit timpul să scriu despre Cracovia.  

Aterizam într-o zi geroasă de ianuarie 2013  pe micul aeroport militar și orașul nu părea să îmi promită nimic bun în următoarele luni pe care trebuia sa le petrec în el, sentiment care m-a speriat  câteva zile bune. 

Cracovia 2016 – coming back

Abia după ce am avut șansa să descopăr Cracovia am înțeles că eu acolo voi avea o perioadă foarte frumoasă: am cunoscut oameni mișto, am vizitat orașul cu toate ungherele sale ascunse și am descoperit pagini din istoria Poloniei pe care mulți ar dori să le uite pentru întotdeauna .

Să o luăm cu începutul : e frig iarna în Cracovia, atât de frig încât uneori nu reușești să respiri dar e atât de frumos acest oraș intact. De ce spun intact? Pentru că e unul dintre puținele care nu au fost bombardate în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cracovia a rămas cel mai important oraș din partea sud-vestică a țării până în septembrie 1939, când Hitler și Stalin au invadat țara și l-au impărtit între ei. Pe teritoriul ocupat de naziști s-a creat un protectorat, cu domiciliul guvernatorului general, iar orașul istoric a supraviețuit aproape în totalitate ofensivei sovietice din ianuarie 1945.

Crearea Cracoviei a  fost mereu învăluită în mister, dincolo de detaliile istorice, există o legendă frumoasă despre un dragon, un viteaz, o prințesă și o căsătorie ce a ținut 3 zile și 3 nopți (sună cunoscut ?!)

Se spune că pe dealul Wawel locuia în dragon ce scuipa foc (cum altfel ?!) și avea o deosebită plăcere să mănânce tinere (ce surpiză) și mulți tineri viteji încercau să îl omoare atât pentru a elibera orașul dar mai ales pentru a primi mână fetei regelui Krakus, cel care întemeiase Cracovia. Skuba, un ucenic de la o școală de meserii a reușit să păcălească bestia, creând un fel de « cal troian » polonez: a umplut un miel cu sulf și l-a lăsat în fața peșterii dragonului. Însetat, acesta din urmă, a băut atât de multă apă din Vistula încât s-a umflat și a bubuit. Așa că, fericit regele, i-a oferit-o pe fată de soție (da, știu alt clișeu) și tânărul cuplu a pus temelia complexului Wawel, la bazele zidurilor carora încă  se poate vizita peștera dragonului.

Spune-mi tu că sunt naivă dar mie tot îmi plac poveștile astea cu prinți și prințese chiar dacă știm cu toții că în general sfârșeau prin a-și pierde, literalmete, capetele 🙂.

Acum că știi și legenda, trebuie să înțelegi și de ce merită să faci un drum până în Cracovia.

Mergi pe urmele regilor și descoperă viața fostei capitale medivale

Intrarea în zona « regilor » se face somptuos pe Poarta Florianska, turnul acesteia  rezistând încă din 1307, singura piesă originală din zidurile ce înconjurau  Centrul Vechi. Pe vremuri, această poartă marca intrarea celor ce participau la procesiunea regală  și le purta pașii pe străzile ce duceau către Castelul Wawel.

Ceea ce mi-a plăcut mereu a fost imaginea artistică, boemă, din jurul porții Florianska, cu numeroși artiști stradali ce cântă la diferite instrumente sau cu pictori ce își expun tablourile pe pereți, pe jos, oriunde găsesc un colțisor liber:).

Shopping în  Piață Centrală (Rynek Glówny)

Rynek Glówny

Această este una dintre cele mai mari piețe medievale din lume, simbolul orașului și al centrului vechi din Cracovia. E plină de viață, de tineri (orașul fiind centru studențesc), de porumbei, de magazine cu bijuterii de chilimbar și de turiști amețiți de această atmosferă evervescenta.

Asa arata un turist fericit

Oriunde îți rotești ochii vezi ceva care îți atrage privirea ca un magnet : Basilica Sfânta Maria, Holul de hârtie, Turnul Primăriei și statuia poetului polonez Adam Mickiewicz. Dar dincolo de fiecare obiectiv în parte, cel mai relaxant lucru e să stai la oricare din multele terase și să te bucuri de întregul tablou. Dar ceea ce mi-am dorit mereu a fost o plimbare cu caleașca:).

« Holul de hârtie »( Sukiennice) este vechea piață a orașului, cu o culoare roșiatică în lumina soarelui și cu o mulțime de tarabe ce vând bijuterii de chilimbar, suveniruri, artizanat și obiecte de piele (și nu uita că shopping se făcea aici și acum 700 de ani – asta da experiență 🙂).

Intră într-una dintre vechile biserici

Biserica Șfinților Petru & Pavel

Ceea ce trebuie să ții minte e că orașul asta  l-a dat pe Papa Ioan II și că polonezii sunt persoane profund catolice ce încă își ghidează viața după canoanele bisericii. Așa că nu este nici o surpriză dacă spun că multe din obiectivele turistice din Cracovia sunt lăcașuri de cult.

Biserica Șfinților Petru & Pavel: primul loc de rugăciune iezuit a fost construit în anii 1600 și impresionează prin construcția impozantă dar și prin cele 12 statui de sfinți ce « păzesc » intrarea. Cripta este văzută ca un Pantheon pentru artiștii și membrii societății culturale poloneze.

Biserica Șfinților Petru & Pavel

Basilica Sfântul Francisc:  este una dintre cele mai colorate biserici pe care le-am văzut vreodată, cu multe elemente de Art Nouveau, flori și geometrii speciale.  Construcția acesteia a început în secolul al 13 lea și a fost prima făcută integral din cărămidă.  Este cunoscută în special datorită picturilor făcute de controversatul artist polonez Stanisław Wyspiański.

Basilica Sfânta Maria

Basilica Sfânta Maria : a fost ridicată în secolul al 13 lea și reconstruită din temelii în cel de-al 14-lea, după distrugerile tătarilor. Și nu e impunătoare doar prin  felul cum « tronează »  în mijlocul Pieței Centrale (Rynek Glówny )dar îți oferă și un spectacol deosebit: schimbarea fiecărei ore este anunțată de cântecul unui trompetist din vârful turnurilor iar dacă te afli dimineața, foarte devreme, în basilică poți asista la ritualul dezvelirii altarului de către măicuțe.

Basilica Sfânta Maria

Planifică din timp Castelul Wawel

Castelul Wawel

Despre Wawel aș putea vorbi ore întregi și nu doar pentru că m-a impresionat  complexul de clădiri sau expozițiile pe care le găzduiește dar pentru că se afla  în fața ferestrei hotelului în care mi-am petrecut mult timp (Novotel). Puteam să admir măreața construcție din vârful dealului la orice oră și să o văd în diferite nuanțe de la răsărit la apusul soarelui, reflectându-se  în apa Vistulei.

Complexul Wawel

Wawel este format din Castel și din Catedrală, amândouă adăpostind mare parte din bijuteriile coroanei și alte opere de artă de o valoare inestimabilă. Întregul complex e întreținut impecabil și ai nevoie de câteva ore bune pentru a vizita fiecare expoziție, fiind indicat să îți rezervi biletele în avans.

Catedrala a fost martora tuturor ceremoniilor de încoronare a regilor polonezi. Prima catedrală, cea de la 1020 a ars iar  ceea ce se poate vizita acum a  fost reconstruită în 1364 la porunca primului rege polonez ce își dorea enorm să fie încoronat în incinta Wawel.

Cripta să a devenit locul de odihnă pentru mare parte din membrii casei regale poloneze dar și a conducătorilor din perioadă modernă, ultimii adăugați fiind președintele polonez Lech Kaczyński și soția sa, Maria, morți în timpul accidentului aviatic de la Smolensk din 2010.

Ctedrala din complexul Wawel

Adevărata atracție a catedralei este, însă, intrarea, și nu pentru arhitectură ci pentru « oasele dragonului » atârnate exact în partea de sus. Se spune că 2 dintre oasele dragonului omorât de către viteazul Skuba au fost atârnate la ușa catedralei pentru puterile lor magice de a proteja orașul. Ce încantătoare ar fi  povestea dacă aceste rămăsitele ar fi cu adevărat mitologice dar oasele aparțin fie unei  balene sau unui  mamut.

Indiferent de originea lor adevărată, ele sunt acolo de secole și sunt investite cu puteri supranaturale în cultura populară :).

Castelul Wawel & Vistula de la geamul hotelului

Castelul a fost folosit ca și reședința oficială pentru toți regii și reginele poloneze până la mutarea capitale în Varșovia în 1596. Această mișcare a reprezentat un pas înapoi în dezvoltarea castelului ce fusese mereu considerat una dintre podoabele arhitecturale poloneze, ducând la decăderea sa în timpul ocupației austriece, când a fost transformat în spital militar.

Cracovia

Povestea castelului a apărut iar în paginile de istorie într-o perioadă în care valorile erau bombardate: în cel de-al doilea război mondial. Guvernatorul nazist  Hans Frank a ales ca și locuință de serviciu castelul de la Wawel, ceea ce a dus la punerea sa sub protectoratul nazist.

În circumstanțele în care Varșovia plânge încă după distrugerile în masă făcute de către naziști în 1944, Cracovia a rămas aproape neatinsă din ordinul lor : să fie și asta unul dintre motivele pentru care locuintorii celor 2 orașe se urăsc atât de tare ? Poate…cred că și ei încă mai descoperă :))

Bea o cafea în Cartierul Evreiesc

Să îți mai amintesc despre tragedia evreilor și al doilea război este clar inutil, să îți spun că Polonia a fost dezintegrată este iar ceva arhicunoscut  așa că îți povestesc ce fain e acum în cartierul evreiesc, Kazimierz. Cele mai faine petreceri se organizează în Kazimierz, cele mai hip cafenele sunt aici și dacă vrei să respiri ceva atmosferă hister-culturală, aici este locul perfect. Am savurat multe cafele în zilele de weekend, ne-am plimbat și am bârfit pe străzile cu cărămizi roșiatice și oameni liniștiți.  Trecând prin cartierul evreiesc vei descoperi numeroase galerii de artă, magazine de antichități, sinagoci și clădiri istorice.

E ca și cum oricând ai merge pe străduțele din Kazimierz vei putea să te deconectezi, aici se întâlnesc polonezii și turiștii la un loc punând de cele mai țări seri de dans (hei, suntem în Polonia, fără vodcă multă nu există party până în zori :)).

Încheie ziua hrănind lebedele de pe Vistula

În orice anotimp te-ai afla pe malul Vistulei e mereu plin de oameni care fac sport, se plimbă, hrănesc lebedele și …daca e vară, fac plajă:). Da, ai auzit bine, vara oamenii își pun costumele de baie, își aduc păturica, sandvișul și o carte și se bronzează pe malul Vistulei. Cum am prins și ceva zile călduroase în 2013, m-am bucurat de iarba de la malul apei deși, recunosc, nu am avut curajul să fac și plajă :).

Iarna e plăcut să vezi frumoasele lebede pe apele înghețate, care rezistă de la an la an datorită hranei pe care o primesc de la localnici în schimbul tuturor fotografiilor în care apar ca și modele:)

Îți voi povesti și ceea ce poți faci în jurul Cracoviei în excursii de o zi deoarece zona e plină de surprize peisagistice și istorice senzaționale (Castelul de lângă Cracovia, Biserica pierdută, Minele de sare sau, poate trist dar necesar istoric, muzeul și memorialul lagarului Auschwitz-Birkenau).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion