Daca jumătății travelfunpassion, i-a plăcut foarte mult Glasgow și vibe ul lui, mie mi-a plăcut la nebunie Edinburg cu clădirile sale vechi, cu străzile înguste cu piatra cubica, cu ploaia să mocănească dar și cu castele și palatele sale:). Clar un oraș muzeu în care am petrecut 3 zile pline, în care Baby T a reușit să alerge neîncetat, să rada dar să și ne “cadorieasca” cu ceva tantrumuri de țoață frumusețea. Căci da, asta înseamnă să călătorești cu un copil mic, să accepți și să îmbrățișezi momentele minunate dar și pe care stresante și epuizante:).
Alegerea hotelului nu a fost cea mai inspirată căci desi era foarte fain și comod, era un pic departe de zona centrală și așteptatul după autobuze nu a fost mereu fun:).
Edinburg are marea majoritate a obiectivelor turistice la distantă mică unele de altele și desi, am luat bilete la Hop On/ Hop Off nu am reușit să folsoit deloc aceasta opțiune căci am mers mult pe jos. Mai mult, într-una dintre zile am preferat să mergem în Sterling să vedem bijuteria castelelor scoțiene (Și au câteva mii pe tot teritoriul:))).
Orașul are o atmosferă relaxată, dar plină de viață, Edinburgh este locul perfect pentru a descoperi o bucatică de Scoția și cultura scoțiană. In prima zi am descoperit orasul si am admirat arhitectura sa, pe o ploaie mocaneasca:) care ii dadea un vibe si mai autentic.
1. Strada Printilor
Strada aceasta a fost inima orașului din 1770, iar acum este un obiectiv turistic în sine. Princes Street (Strada Prinților) este locul perfect de cumpărături, o locație minunată pentru istorie, dar și un parcfoaret fain (aici era organizat Târgul de Crăciun pentru familii – căci, da, exista un loc special pentru familiile cu copii).
Noi ne-am plimbat, făcut multe poze cu Monumentul Scott dar și cu Castelul Edinburg care se vede din depărtare.
Am descoperit și Catedrala St Giles, cea mai mare și frumoasa din Edinburg – a fost construită în secolul al 14-lea și are o arhitectură distinctivă în stil gotic, A fost foarte interesant să aflam că biserica deține clopote originale datând din secolul al 15-lea. A doua zi m-am oprit cu Baby T în brațe în aceasta catedrala și am rămas timp de 30 de min, fix cât a dormit el (căci da, copilul meu adoarme oriunde atunci când îi e somn:)
2.Palatul Holyrood
Ne-am început ziua cu vizita la Platul Holyrood (biletele luate de pa booking.com cu o reducere de 15% fata de prețul inițial) și a fost cu adevărat magic căci era încă liber și ne-am putut bucura de palat dar și de parcul care îl înconjoară.
Palatul Holyrood este reședința scoțiană a monarhiei britanice, situată în apropiere de Castelul Edinburgh. Palatul a fost construit în 1678 și a găzduit generații de regi și regine. In fiecare an, familia regala britanica vine si sta cateva zile aici pe timpul verii. Recomand luarea unui audio ghid care va ajuta enorm sa aflati povestea acestui minunat palat, la noi Baby T s-a distrat teribil cu audio ghidul meu :), atat de fain i s-a parut incat am putut vizita in liniste si copilul a fost extrem de implicat in tot ceea ce i-am povesit.
În curtea palatului se pot vedea ruinele Abației Holyrood, construita în 1128. Abația a fost mai târziu folosită parțial că reședință regală și că locație pentru Parlamentul scoțian din secolele 13 și 15.
Că o mențiune, la sfârșitul vizitei, cel mic a primit o mica broșă cu emblema castelului și un stiker căci a fost foarte implicat:).
3. Castelul Edinburg
Pe o vreme ușor ploioasă, am pornit către castelul Sterling. Am rezervat o vizita cu ghid, luată de pe booking.com și a fost una dintre cele mai bune decizii. Ghida ne-a dat foarte multe informații despre întreaga istorie a Scotiei, a celor câtorva mii de castele care se află pe teritoriul tării și, mai ales, despre bijuteria Edinburgului, Castelul de pe deal:). Însă, mai mult decât oricât, a ținut în “priza” pustiul și ne-a făcut pe toți să uitam de vântul tăios și ploaia mocănească:).
Site-ul a fost folosit încă din secolul al 2-lea, deoarece poziția să este o locație defensivă perfectă. Castelul a găzduit extrem de importante din Scoția iar deMary Queen of Scots sigur a auzit țoață lumea.
4. Muzeul National
Ultima noastră jumătate de zi (căci aveam zbor de seara), ne-am rezervat-o pentru Muzeul National. Așa cum am menționat și în relatarea despre Glasgow, muzeele naționale sunt toate GRATIS în Scoția. Ceea ce se dovedește un mare avantaj dat fiind prețul biletelor pentru castele:):).
Este unul dintre cele mai faine muzee pe care le-am văzut, o atracție deosebita și pentru copii căci e și foarte interactiv. Baby T a petrecut 2 ore doar în zona Animalelor Lumiii, unde a putut admira animale că ursul polar sau vulpea arctică, din Afric sau chiar un schelet de T-rex. Și cât băieții se plimbau printre ‘animale’, eu am făcut o incursiune în Istoria Modei din toate timpurile.
Cel mai amuzant a fost pentru noi, parintii, sa ne facem un selfie chiar cu DOLLY, primul mamifer clonat vreodata dintr-o celula adulta.
Ne-a placut asa mult incat ne-am promis sa ne mai intoarcem in Scotia, vara, poate pentru o excursie mai lunga, cu masina, sa descoperim mai multe din vasta cultura scotiana.
Leave a reply