Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Adamclisi – incursiune în istoria dobrogeană

Adamclisi era în copilăria mea locul principal în care se organizau excursii cu școala. În ultimii ani am tot auzit că s-au făcut îmbunătățiri și că începe să arate chiar bine și că atrage ceva turiști, așa că nu puteam rata șansa să vedem cum arată monumentul copilăriei noastre:).

Am rezervat un weekend întreg pentru a redescoperi Dobrogea ( Dobrogea – frumusețea naturală – partea I) am reușit să atingem câteva obiective ca Enisala  ( Enisala – cetatea genoveză de pe tărâm dobrogean) Adamclisi & Histria. Cum despre Enisala deja am povestit în toamnă și am recomandat-o tuturor ca o destinație foarte faină în opririle către mare, azi vă voi spune câte ceva despre Monumentul & Cetatea de la Adamclisi.

Află povestea impresionantă a monumentuluil triumfal Tropaeum Traiani

Monumentul de la Adamclisi

Am ajuns la Adamclisi într-o zi frumoasă de toamnă și am rămas impresionați de numărul mașinilor parcate în fața porților ce deschideau drumul către acest monument unic în lume. Eu fusesem ultima dată în 2012 și atunci părea totul părăsit și murdar și în paragină, imagine total schimbată astăzi. Au existat ceva fonduri europene investite pentru refacerea și menținerea monumentului, folosite cu exces de zel, dacă ne gândim că marmura aceea era atât de albă și curată încât uitai instant că avea peste 1900 de ani vechime:).

,Monumentul de la Adamclisi

În primul rând trebuie spus că multe persoane încurcă cetatea de la Adamclisi cu monumentul ridicat după bătăliile daco-române.  Acesta din urmă a fost ridicat în jurul anilor 106/ 109 pentru a reaminti dacilor de lupta pierdută în favoarea romanilor în 102.

Curtea Monumentului de la Adamclisi

În curtea de lângă monument am găsit un paznic, pasionat de istorie, care oferea și informații mai ceva decât un ghid profesionist. Pot spune că era ca o enciclopedie deschisă a Adamclisiului și a fost o plăcere să aflu povestea acestui loc de la un adevărat cunoscător.

DEsene sculptate la Monumentul de la Adamclisi

Așa am aflat că monumentul a fost ridicat după bătălia de la Tapae, castigată de romani după multe zile de atac, astfel că, împăratul Traian, dorind să mulțumească vitejilor săi ostași, a cerut să se construiască un simbol al acestor lupte. El a cerut ca acesta să fie ridicat de Apolodor din Damasc, arhitectul care proiectase și podul peste Dunăre de la Drobeta Turnu Severin. Cu toate acestea, Apolodor din Damas a rămas în istorie cunoscut mai ales datorită Columnei și Forului lui Traian de la Roma.

Inițial complexul era format dintr-un monument, un altar pe care erau scrise numele celor 3800 de soldați romani morți în luptă și un mausoleu dedicat unui ofițer superior.

Prima încercare de  reconstruire a monumentului a fost în 1977 și  s-au folosit câteva desene vechi, astfel că putem spune, forma actuală e una ipotetică și cât de cât similară cu cea originală. Se spune că singurele elemente păstrate au fost scările de la baza formei cilindrice, restul bucăților de piatră fiind folosite în timpurile străvechi de către locuitori pentru construcțiile casnice.

Mie mi-a plăcut mult să încerc să urmăresc povestea ce apare spusă pe fiecare lespede ce înfățișa momente din timpul aprigei lupte.

Despre mormântul care e « ascuns » în spatele monumentului am aflat că ar fi aparținut unui mare general dar, din păcate, e slăbuț semnalizat și are forma unei mari…gropi de gunoi:). Încă am încredere că așa cum fondurile europene au fost folosite să se aranjeze monumentul , ele vor fi direcționate și către acest mormânt .

Caută piesele originale în Muzeul Adamclisi

Monumentul de la Adamclisi

Mai sus spuneam că multe blocuri din piatră din construcția inițială au fost luate de localnici și utilzate la lucrările din gospodărie astfel că în 1977 monumentul era o ruină totală. Atunci, la inițiativa arhitecților și al presiunea regimului care își dorea să aniverseze 100 de ani de la Unire, multe din piesele identificate în casele celor din Adamclisi au fost recuperate și expuse în Muzeul din sat.

Din păcate nu am putut să îl vizităm din cauza faptului că se reface și e închis pe o perioadă nedeterminată.  Sunt foarte curioasă ce este expus acolo și ce putem afla nou despre această construcție ce e încă învăluită în mister.

Citind câte ceva despre monumentul de la Adamclisi am găsit câteva controverse legate de anul în care a fost ridicat dar și de cei care au inițiai construcția sa. Există o polemica destul de intensă între istorici și Dacomani, primii susținând varianta oficială cu Împăratul Traian ca inițiator și ceilalți susținând că, de fapt, acest monument e mult mai vechi decât invazia romanilor.

Dar cum nu avem informații suficiențe pentru varianta dacomanilor, cred că ar trebui să o credem pe cea inițială și oficială.

Pleacă în cautarea vechilor relicve din cetatea Adamclisi

Cetatea de la Adamclisi

Așa cum spuneam, mulți confundă cetatea Adamclisi cu monumentul Tropaeum Traiani și după ce se opresc la cel din urmă, uită să continue călătoria încă 10 minute pentru a descoperi ruinele celei mai mari așezări romane de pe teritoriul Dobrogei. Această a fost construită după razboiele romane, cam în aceeași perioadă cu monumentul, pentru a adăposti soldații rămăși în Dobrogea.

Marea dezvoltare a cetății a venit după invazia goților, când împăratul Constantin cel Mare a cerut reconstruirea sa din temelii.

Sistem de canalizare la Cetatea de la Adamclisi

Trebuie să spun că nu mai ajunsesem niciodată până la ruinele cetății, căzând și eu în capcana primei opriri la Monument deși, de multe ori, mă întrebam ce e cu zidurile acelea imense de jur împrejurul satului.

Am rămas uimită când am ajuns la situl archeologic, atât de starea bună în care se aflau ruinele cât și de faptul că ne-am putut bucura de câteva ore singuri printre « martorii » atâtor secole de istorie. Efectiv pot spune că m-am încărcat de energie printre Bazilica Forensis (basilica civilă) & Bazilica Cisternă, încercând să îmi imaginez viața « modernă » a romanilor, municipiul Tropaeum Traiani fiind atât de dezvoltat încât avea, la acea vreme, propiul sistem de canalizare.

Chiar dacă Dobrogea înseamnă mare și plajă și soare pentru majoritatea, nu uita că locul acesta e o sursă inestimabilă de istorie și cultură. Nu ezita să descoperi vechile cetăți, să te pierzi printre vestigii și să descoperi cât mai multe din civilizația străveche.

Zidurile cetatii de la Adamclisi

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion