Și dacă tot ți-am spus eu cât de mult mi-a plăcut Cracovia (https://www.travelfunpassion.com/2018/01/21/cracovia-vechea-capitala-de-pe-malul-vistulei/ ) și ce perioadă faină am avut acolo, o să îți povestesc și ce poți face dacă vrei să descoperi împrejurimile vechii capitale medievale poloneze. Cum am avut avut ceva timp de petrecut în Cracovia și am avut parte și de oameni mișto rău, am încercat să organizăm chestii în fiecare weekend.
Voi începe cu poveștile mai vesele în care două fete blonde (da, da…eram cu prietena mea cu care am împărțit perioada aceea cu proiecte frumoase și multe vise de viitor) încercau să își ocupe weekendurile de iarnă după foarte multele sesiuni de shopping:). Căci dacă data trecută, când am vorbit despre Polonia, nu ți-am spus, acesta este un paradis pentru shopping addicted: magazine multe, reduceri fantastice și haine foarte faineJ.
Caută căldura pe drumul sării din “inima pamantului” – Minele de sare de la Wieliczka
Pentru că eram un pic comode, am ales să luăm un tur organizat din Cracovia, cu un mini bus care ne-a cules din fața hotelului și ne-a asigurat transportul, biletul de intrare la mine și vizita ghidată. Poți alege din diferite tururi organizate acolo (toate au parte de însoțitor de grup) și nu uita să te încalți adecvat unei vizite în « inima pamantului ». Ceea ce trebuie să știi e că mina de sare de la Wieliczka este un monument național iubit, care a fost inclusă în 1978 și pe lista patromoniului UNESCO (cu 12 obiective protejate).
Noi am ales un tur simplu, de turiști, deși puteam alege și tururi mai complicate : cel al minerilor, al misterelor minei, al pelerinilor sau turul aventurierilor. Îți dai seama că pentru cele din urmă era necesar un echipament special și ceva experiență așa că noi ne-am limitat la acela care ne-a arătat vechile camere cu candelabre sculptate în sare, cu mai mult de 800 de scări, din care primele 350 te coboară în subsol.
Era pentru prima dată când ajungeam într-o mină de sare și am rămas uimită de meticulozitatea celor care făcuseră din vechile culoare adevărate opere de arta : sculpturi, pasaje secrete ce nu m-au lăsat să simnt cele 3 ore de tur cum au trecut:).
Bineînțeles că și aici avem o legendă frumoasă cu capete regale: se spune că prințesa Kinka, în voiajul de miere, și-a pierdut inelul de logodnă la Wieliczka și a cerut supușilor să sape și să îl caute. Așa a fost scos primul bulgăre de sare din mina, care, din secolul al XIII-lea până în 2007, a produs cea mai mare cantitate de sare din Europa. Pentru a o omagia pe prințesa uitucă (sau poate prea îndragostită:), în mină se găsește o Capelă sculptată în piatră și sare, închinată acesteia dar în care putem găsi și statuia Papei Ioan al II-lea.
Noi ne-am distrat ascultând poveștile ghidului, l-am și contrazis de câteva ori (că deh, eram și noi puse pe glume :)) si ne-am bucurat să ne încălzim oasele puțin dat fiind că temperatura în tot timpului anului e de 14-16 grade iar afară, în acel aprilie, era cam minus 10 .
Admiră Cracovia de la înălțimea Movilei lui Tadeusz Kościuszko
De jur împrejurul orașului se află 4 movile înalte, fiecare având un nume diferit în funcție de istoria și apariția ei. Noi am ajuns într-o după amiază friguroasă de aprilie să facem un om de zapadă pe Movila lui Tadeusz Kościuszko, cea mai nouă dintre cele 4, dedicată eroului național cu același nume.
Movila Tadeusz Kościuszko a fost ridicată în 1820 în cinstea eroului național din Răscoala de la 1794, cu pământ adus special din locul bătăliilor în care luptase dar și din Statele Unite, unde acesta a avut un important rol ca inginer în Războiului de Independență J.
Movila are o înălțime de 333 de metri deasupra mării așa că, o dată ajunse aici, am putut să admirăm întregul oraș dar și văile înconjuratore și pădurile acoperite de straturi groase de zăpadă. După ce ne-am bucurat de plimbare și de aerul rece am vizitat Fortul Cracoviei, ridicat lângă Movilă, la mijlocul secolului al XIX-lea, de către austrieci pentru apărarea orașului împotriva atacurilor ruse.
Așa că ne-am plimbat pe zidurile vechi, am admirat expoziția de personaje de ceară și, apoi, am făcut și un…Iepure de Zapada…cum altfel în luna când colegii noștrii polonezi sărbătoreau Paștele ?! J.
Încărca-te de curaj și fă o vizită la Auschwitz
Despre ce înseamnă Auschwitz aș vrea să nu insist foarte mult dar ceea ce pot spune este că acest tur este unul necesar. Colegii polonezi refuză să vorbească despre ce înseamnă lagărele de concentrare, majoritatea nu vizitaseră și nu aveau de gând să facă acest lucru în viitorul apropiat. Ne-am luat bilete pentru vizită cu o agenție ce oferea tururi, venind să ne ia din fată hotelului și oferind totul în prețul biletului plătit cu ei. Este aceeași agenție cu care am book uit și biletul pentru Mină de sare (recomand acest gen de excursii chiar dacă puțin mai scumpe decât dacă ai merge pe cont propiu).
Recunosc acum că nu am știut clar în cece ne băgam cu această vizită: eram amândouă destul de cunoscătoare a celui de-al doilea război mondial, știam statisticile și ce însemna Holocaustul însă nu am anticipat deloc impresia pe care această vizită o va lasă asupra noastră.
Pe drumul către Muzeul Auschwitz, în autocar, ni s-a pus un filmuleț descărcat probabil de pe History despre Holocaust și numărul crimelor făcute asupra etnicilor evrei. Ceea ce trebuie să spun e că sunt o persoană extrem de cerebrală și mă așteptam de la această vizită să fie că oricare alta de la un muzeu : lucru totalmente fals dacă stau să mă gandesc că am ajuns în apropierea sărbătoririi a 68 de ani de la eliberarea lagărelor (27 ianuarie) și că mulți dintre vizitatori aveau o vârstă considerabilă sau era urmași ai celor care trecuseră prin aceste lagăre.
Un alt fapt pe care vreau să îl menționez (că am spus clar că nu voi vorbi sau prezenta poze cu ceea ce am văzut acolo) este că ghida, care a oferit explicații grupului, era de departe cea mai emotivă și părtinitoare persoană vis-a vis de problema evreilor ceea ce a dus la câteva polemici atât cu membri ai grupului dar și cu mine. Căci așa cum menționam mai sus : mă așteptam de la un ghid să fie calm, deloc părtinitor și să prezinte strict fapte istorice : de aceea i-am atras de câteva ori atenția J.
Vizita a fost formată din 2 parti : la Muzeul Auschwitz, primul lagăr de muncă forțată, dedicat inițial polonezilor, construit într-o fostă bază miliatara, în care se păstrează majoritatea obiectelor confiscate de la prizonieri și Lagărul Bikernau, cel care a fost construit, mult mai târziu, cu unic scop de exterminare a prizonierilor.
În lagărul Bikernau am simțit experiența aproape în oase, dat fiind vântul puternic, cele peste minus 17 grade din câmpul deschis și cele câteva barăci care au rămas în picioare după eliberarea din 1945
Chiar dacă ești specialist în cel de-al doilea război mondial și chiar dacă nu…cred că vizita aici este ceva ce trebuie facut : poate doar pentru a înțelege, încă o dată, că trebuie să luptăm împotriva tutror mișcărilor naționaliste. Ele pot crea monștri, distruge destine și începe războaie de distrugere în masă. Știu că sunt multe crime împotriva umanității, că majoritatea nu sunt atât de mediatizate precum Holocaustul (Homodorul din Ucraina, Lagărele de muncă din Rusia, războiul din Rwanda sau Criza Darfur) însă este ceva ce nu trebuie uitat astfel încât evitarea acestuia să fie o priotate pentru guvernele moderne.
Relaxeaza-te Movila Argintire, la Mânastirea Camaldolese
Trebuie să închei într-o notă optimistă 🙂 așa că te invit să faci o plimbare la mânăstirea Camaldolese, aflată pe un drum pitoresc de țară, lângă Cracovia. Eu am avut șansa să o văd în 2016 și am regretat că nu am știut mai devreme despre acest loc : pe lângă istoria mănăstirii, mi-a plăcut plimbarea pe dealurile din împrejurimi, fotografiatul lebedelor ce se aflau pe malul Vistule, peisajul calm, de țară.
Movila Argintie are peste 326 de metri înălțime iar Mânăstirea a început să fie ridicată în anii 1609-1630 și este formată atât din Biserica Adormirii Maicii Domnului cât și din diferite schituri. Noi am ajuns într-o duminică, zona fiind extrem de aglomerată de către cei veniți la rugăciune.
A fost o ieșire de o jumătate de zi – iarnă (cum altfel ?!) însă cred că primăvara sau vara o plimbare cu bicicleta din Cracovia la Mânăstirea Camaldolese îți poate da șansa să înțelegi mai bine de ce Polonia e totuși o țară frumoasă J.
Leave a reply