Deși blogul acesta este despre călătorii, noi ne dedicăm o mare parte din timp literaturii și, mai ales, literaturii pentru copii.
Datorită faptului că Baby T merge peste tot, luăm multe cărți cu noi astfel încât timpul să treacă mai ușor dar și să îi dezvoltăm dragostea pentru citit.
Așa că, atunci când Didactică Publishing House a inițiat sondajul “Ce fel de cărți își doresc părinții să citească copiii” am fost extrem de interesați de rezultate.
Noi îi citim lui T cărți despre protejarea mediului, despre călătorii și mici călători (bineînțeles), despre frici și, mai ales, despre cum să înțeleagă cât mai bine lumea care îl înconjoară.
Dar să vedem ce spune comunicatul celor de la DPH:
“Peste o treime dintre părinți declară că în ultimele 3 luni copiii lor au citit cărți despre natură și mediul înconjurător, arată un sondaj efectuat recent de către editura Didactica Publishing House. De asemenea, 57% dintre respondenți spun că își doresc ca pe lista de lectură de la școală să fie incluse și subiecte care abordează subiecte de ecologie și mediu, în contextul în care peste 70% dintre aceștia spun că discută acasă cu cei mici îndeosebi despre reciclare și despre protejarea mediului prin acțiuni simple, cum ar fi protejarea plantelor și animalelor, conservarea habitatului lor natural etc.
După exemplul personal, părinții respondenți la acest sondaj au nominalizat cărțile ca fiind resursa principală atunci când își doresc să discute cu cei mici despre probleme legate de protecția mediului. Astfel, 57% dintre aceștia au folosit poveștile pentru a aborda subiectul reciclării, necesitatea economisirii resurselor sau folosirea mijloacelor de transport alternative pentru a limita poluarea. Pe lângă acest subiect, părinții își doresc ca în lista de lecturi școlare să fie incluse și cărți ce abordează teme sociale sau culturale, titluri contemporane, de actualitate, dar și clasici.
Pentru a veni în întâmpinarea cititorilor – copii și părinți -, tot mai interesați de subiectul educației pentru mediu, în ultimii doi ani, editura Didactica Publishing House a derulat un proiect eurpean care a presupus publicarea a 16 titluri despre mediu și ecologie. Astfel, prin intermediul unor ilustrații atrăgătoare și a unei abordări ludice, cititorii au făcut cunoștință cu noțiuni precum încălzire globală, efect de seră, poluare, reciclare, regenerare urbană, consum responsabil și multe altele.
Titlurile din proiectul Literatură Europeană pentru Copii despre Ecologie și Mediu însumează 48.000 de cărți pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani. La traducerea acestor titluri în limba română au contribuit traducători cu experiență în traduceri literare pentru copii: Ivona Berceanu, Anca Măgurean, Andreea-Ileana Pop, Elisabeta Ursu, Daniel Voicea. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă, iar detalii suplimentare despre acestea sunt disponibile aici: https://www.edituradph.ro/carti-copii-carti-despre-protejarea-mediului.
Leave a reply