Travel better, cheaper, smarter
 • Menu
 • Menu

Cracovia – un oraș perfect pentru o vizită cu copiii

Curtea Castelului

Suntem în mijlocul toamnei și eu încă nu am scris despre prima vacanță a acestui an pentru Baby T😊. În ianuarie, eu am fost plecată cu munca în Polonia, Cracovia, și am luat și băieții cu mine; e mereu extrem de drăguț să îmbin utilul cu plăcutul. Mai fusesem de foarte multe ori în Cracovia dar era prima dată când vedeam acest frumos oraș prin ochii unui copilaș.

Cracovia perfecta pentru Craciun

Cracovia e un oraș foarte de baby friendly, oamenii zâmbesc, nu strâmbă din nas dacă te văd cu un năzdrăvan de 2 ani + și încearcă să îți asigure o experiență cât mai plăcută. Să vedem ce se poate face împreună cu un copilaș, asftel încât și el să se  bucure de această experiență, la fel de mult că și părinții lui.

Am făcut o lista de 8 lucruri pe care le puteți face cu copiii și care să fie cu un efect extraordinar pentru ei. Mai multe despre Cracovia vei găsi aici: Cracovia – vechea capitală de pe malul Vistulei.

Krakil  Muzeul iluziilor – de departe cel mai mare success pentru BabyT. S-a distrat teribil, s-a bucurat de fiecare experiență și a reușit să stea acolo în jur de 2 ore. Krakil este un conac istoric transformat într-o casă minunată, perfectă să ții copilul ocupat câteva ore bune. Aceasta fost prima experiență de acest fel pentru Baby T, una de succes încât am căutat aceste muzee peste tot unde am călătorit apoi cu el. Este unul dintre cele mai interesante locuri din Cracovia, plin de iluzii de tot felul – de la iluzii istorice la confuzie optică. Dacă sunteți în căutarea unor atracții alternative din Cracovia, acesta este locul potrivit! Cum mami era la birou, tati a căutat soluții să îl bucure pe Baby T la căldurică (căci da, ianuarie nu e tocmai cea mai prietenoasă perioada să descoperi Cracovia😊). Intrarea se plătește doar pentru copiii de peste 3 ani și începe de la 19zł pentru cei mici și ajunge la 55,00zł pentru adulți (au și opțiuni pentru familii).

Muzeul Rynek Underground – este foarte interactiv, situat în centrul vechi și extrem de atractiv pentru copilași, chiar dacă destul de întunecat. Muzeul Radvik este o zonă remarcabilă, de sub străzile pietruite ale pieței istorice din Cracovia. Puteți descoperi viața de zi cu zi a cetățenilor de acum peste 800 de ani, în compania unui ghid profesionist vorbitor de engleză, germană sau franceză. Prin organizarea muzeului  se crează iluzia unui oraș medieval ideal,  există chiar și posibilitatea să configurati   diferite lucruri. 

Castelul Wawel

Castelul si zona inconjuratoare – mai ales pentru copiii pasionati de povesti cu dragoni si printelese. Al nostru s-a cam speriat in fata dragonului care arunca “flacări” dar si-a revenit in momentul in care a putut alerga liber peste tot. Castelul Wawel din Cracovia a fost casa regilor polonezi timp de secole și este considerat unul dintre cele mai importante simboluri ale culturii și identității naționale a Poloniei. Castelul Regal Wawel domină orașul cu bisericile sale frumoase, palatele somptuoase și grădinile minunate cu vedere la Vistula. Am scris mai multe despre castel si minunata sa legenda aici: Cracovia – vechea capitală de pe malul Vistulei

Wawel Interior

Wawel interior
Copil obosit de la atata vizitat – sau cum e sa tii o conferinta intr-un castel cu un copil de 1an si 4 luni dormind:)

Plimbarea cu caleașcă trasă de cai – o experiență destul de costisitoare, inutilă pentru noi adulții, aș spune, dar de impact pentru zâmbărețul din dotare care s-a bucurat de fiecare secundă și a admirat priveslistea, chiar dacă afară erau cam 0 grade (maxim).

  Deși am uitat numărul de vizite pe care le-am făcut în Cracovia de-a lungul anilor, pot spune că nu fusesem niciodată cu trăsura  trasă de caii frumoși din centrul orașului (deși o sursă minunată pentru fotografii). Well, nici de dată asta nu am fost eu ci Baby T cu tatăl sau, însă din filmulețe și poze m-am pris că a fost ceva cu adevărat inedit pentru cel mic.

  Catedrala Wawel

  Shindler’s factory – pentru copii mai măricei care au un pic mai multă răbdare. Baby T nu este chiar un munte de răbdare și la vârstă lui nu prea a înțeles ce însemnătate istorică avea fabrică dar a admirat niște exponate. Deci aș sugera să mergeți cu copii cam de pe la 5 ani + dacă nu chiar mai măricei.

  Plimbare cu barcă pe Vistula – am ales să o facem într-o seară înghețată, când era prea devreme să ne retragem la hote dar prea frig să mai batem străzile din Cracovia. Biletele le-am luat de pe GetYourGuide și a fost o investitite bunicică. Am stat cam 50 de minute pe Vistula și ghidul ne-a explicat puțin istoria împrejurimilor, Baby T a fost încântat să trecem pe lângă castel exact când Dragonul “arunca” flăcări, macar acum nu i-a mai fost teamă. Cred că vara experiență e și mai făină dar e de urmat in orice anotimp.

  Mina de sare Wieliczka

  Excursie la minele de sare Wieliczka – un must to do dacă ești în Cracovia (însă poate aș alege să o fac la o vârstă mai mare a lui Baby T). Am ales același GetYourGuide pentru a lua excursia către Minele de sare, o organizare foarte bună, extrem de punctuali, am fost chiar mulțumiți. Experiența în sine, să spunem că a fost greoiaie căci lui T îi e teamă de întuneric iar minele de sare nu sunt foarte luminoase însă, ținut în brațe, a fost chiar ok și s-a bucurat de sala mare și de poveștile spuse. Am scris mai multe despe minele de sare aici: De jur imprejurul Cracoviei – excursii de o zi.

  Mina de sare Wieliczka

  Plimbări lungi pe străzi, printre porumbei: Frumusețea Cracoviei e dată de străzile și clădirile sale colorate, de magia unui oraș rămas, parcă , atemporal, și care fascinează încă. Am vizitat turnul din oraș, Catedrala, am alergat după porumbei și am gustat mâncare delicioase al porții și prețuri mai mult decât decente😊.Pentru copiii acest oraș e o destinație foarte frumoasă, iar în Ianuarie era încă împodobit de Crăciun deci a fost că și cum am fi prelungit puțin magia sărbătorilor de iarnă .

  Eu as alege mereu Cracovia pentru un city trip (desi orasul are foarte multe de oferit si cateva zile nu sunt mereu de ajuns. Insa, cum in curand, perioada Pietelor de Craciun se apropie, va recomand sa puneti Cracovia pe lista (nu e atat de cunoscuta ca Piata din Viena sau Budapesta) dar va fi clar o surpriza foarte placuta.

  Daca vreti sa cititi mai multe despre Polonia:

  1. Cracovia – vechea capitală de pe malul Vistulei

  2.De jur imprejurul Cracoviei – excursii de o zi

  3. Varșovia – pasărea Phoenix a Poloniei (partea 1)

  4. Varșovia – pasărea Phoenix a Poloniei (partea 2)

  5. Modlin – fortăreața din orașul fantomă

  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Left Menu Icon
  TravelFunPassion