Cu peste 400 de ani de istorie, Varșovia a arătat unei lumi întregi că poate să reînvie și să înflorească din propria sa cenușă.
Istoria Varșoviei este bogată și se pierde în negura timpului, însă cea mai recentă lovitură a sa, cel de-al doilea război mondial, este și cea care i-a definitivat evoluția în ultimii peste 70 de ani.
Puterea fantastică de a se reclădi, fascinația oamenilor de a povești ceva ce i-a traumatizat, încăpăţânarea cu care refuză să uite că în 1945 ocupația nazistă a hotărât să radă de pe fața pămantului Varșovia, toate acestea reprezintă sufletul și rațiunea capitalei Poloniei.
Voi prezenta Varșovia în două părti: cea dedicată istoriei Vechiului Oraș și cea dedicată muzeelor, parcurilor și deliciilor culinare:).
Să pornim deci să aflăm mai multe despre istoria și legendele unui oraș erou:).
De la ce pornește numele Warsawa (Varșovia)?
Se spune că, în vremurile de început ale orașului, erau doi locuitori extrem de primitori care își duceau liniștiți existența pe malurile râului Vistula. Într-o zi regele Kazimierz Odnowiciel, în drumul său de la Cracovia la Gniezno, a dat peste coliba unui pescar sărac și a soției sale. Înfometat fiind,regele a găsit drumul spre coliba pescarului datorită fumului și mirosul de alimente proaspete. Pescarul a spus regelui povestea familiei sale și a celor doi gemeni născuți recent, care nu fuseseră botezați deoarece în zonă nu există nici o biserică. Regele, care s-a bucurat cu adevărat de masă, a dorit să plătească celor doi cu monede de aur, dar ei, conform ospitalității poloneze, au refuzat să ia orice plată dar l-au rugat pe acesta să fie naș la botezul celor doi gemeni. La cererea regelui un altar a fost creat pe dealul de langă colibă, și un preot, a numit gemenii Wars (băiatul) și Sawa (fată). Regele Kazimierz a anunțat că Pietrko Rybak (Peter Pescarul) va primi numele Piotr (Peter) Wars, pescarul regal, tatăl lui Wars și Sawa, proprietarul pădurii. Regele, de asemenea, a promis că într-o zi, când un sat va începe să se contureze în apropierea casei pescarului, această nouă localitate va primi numele celor 2 gemeni. Așa s-a născut Warsawa (Varșovia:)) .
Orașul celor 2 copii de pescari a fost și este protejat de o sirenă, simbol al prosperității și farmecului feminim. Sirena, înarmată cu arc și o spadă, protejează orașul, în semn de mulțumire pentru că fusese salvată de un marinar de la o viată în captivitate.
Sentimentul pe care îl am mereu când sunt în Varșovia este că mă aflu într-un decor teatral, că tot ceea ce mă înconjoară este ireal. Primul lucru pe care l-am aflat de la polonezi, nu a fost cât de minunat e orașul, ci cât de distrus a fost de naziști. Așa am aflat că, deși orașul pare vechi, e de fapt unul dintre cele mai noi orașe din Europa, ridicat din fonduri private și europene, după 1945.
Orașul se împarte în două: “partea veche” cu clădiri colorate, reclădite după modele medievale și partea cea nouă, comunistă, cu clădiri gri, fastuase, simbol al grandomaniei tipice acelei perioade.
Analizează orașul de la înălțime și planifica intinerariul excursiei
Ca fiecare capitală ex comunistă, și Varșovia a primit un monument “cadou”. Așa cum noi avem în București Casa poporului, ei au Palatul culturii și științelor, construit între 1952 și 1955.
Palatul culturii și științelor este acel tip de clădire pe care ori îl urăști ori o iubești însă, clar, nu îți poate rămâne indiferent. De, de la ultimul etaj, poți priveliștea cuprinde uimit, într-o privire, întregul oraș.
Cel mai frumos moment să admiri împrejurimile și să urci este seară (e deschis pană la 22:00 pm și biletul costă 22 zloți) când luminițele clădirilor se contopesc într-o singură imagine liniară.
După mica plimbare, poți să te oprești la cinematograf sau să savurezi un ceai cald pe terasa din vârful clădirii. Recomand experiența de a vedea un film în aceasa clădire, una similară cu a merge în București la vechile cinematografe, uitate de timp, însă încă păstrând emoții.
Camere întregi au fost închiriate unui cinematograf, unui muzeu tehnic și unor baruri.
Descoperă drumul regilor în Orașul Vechi (Stare Miasto)
Odată depășită zona Palatului culturii, pătrundem parcă într-o altă lume. Părăsim ampreta epocii comuniste și descoperim drumul familiei regale, epoca Parisului de Nord (așa cum fusese numită Varșovia în perioada interbelică).
Centrul istoric al orașului a fost construit în secolul al 13 lea și, deși, distrus în proporție de peste 80% în timpul celui de-al doilea război mondial, a intrat în patrimoniul Unesco în 1980. În ziua de azi este inima Varșoviei, centrul cultural și viața de noapte au transformat Vechiul Oraș într-o zonă animată de spiritul tineresc și jovial.
Fiecare monumet a suferit într-o proporție mai mare sau mai mică în zilele fatidice ale lui 1945 însă acest lucru aproape nu se mai vede, el rămane doar o amintire în cărtile de istorie.
Bisericile vechi, universitatea, palatul, muzeele și sălile de concerte, toate acestea se regăsesc în Stare Miasto și, fiecare, are o poveste frumoasă ce merită spusă.
Ce mi-a plăcut:
Clădirea universității și statuia eternului student în așteptarea cunoașterii:)
Puteți găsi intrarea în campusul universitar langă Palatul Prezidențial. Primul lucru pe care merită să-l observăm este poarta în stil neo-baroc, cu două statui moderne ale vechilor zeități, Urania și Athena, simbolizând pacea și înțelepciunea. Campusul în sine este plin de palate fermecătoare, cum ar fi Palatul neoclasic Tyszkiewicz, și grădini pentru relaxare sau studiu.
Majoritatea clădirilor din campus fac parte din administrația universității și departamentele umaniste.
Statuia lui Adam Mickiewicz și micul parc care o înconjoară.
Poetul Adam Mickiewicz este considerat pionier al literaturii poloneze și cel mai important artist al romantismului local. Muzeul ridicat in cinstea poetului este situat între două case din piața orașului vechi și găzduieste o mare colecție de corespondență, portrete, manuscrise și alte obiecte de valoare.
Eleganța străzilor și acordurile de Chopin.
Varșovia e orașul în care Chopin a copilărit și compus cel mai mult. E imposibil să vorbim despre marele compozitor fără să îi legăm strâns numele de capitală. Festivalul de muzică Chopin este organizat în fiecare an în octombrie și atunci e ocazia perfectă să vedem cei mai mari artiști concertând aici.
În acea perioadă a anului, ecrane imense sunt montate în centru și lumea se poate opri pur și simplu să admire concerte în direct sau chiar înregistrări din cadrul concursului.
Drumul este pavat cu istorie, oriunde privești vei găsi clădiri superb renovate, biserici ridicate de sub dăramături și bulevardul larg împodobit cu minunății ale arhitecturii poloneze.
Vizitează Palatul Regal și descoperă istoria unei națiuni
Construit în secolul al 15-lea, acest castel a servit drept reședință a prinților Mazoviei. Inițial capitala Poloniei fusese la Cracovia dar atunci când a fost mutată la Varșovia (1596), castelul a devenit locuința oficială a regelui și guvernului. Castelul a fost renovat în mod repetat de-a lungul secolelor și distrus complet în timpul timpul atacurilor din 1945. Imediat ce Varșovia a intrat în patrimoniul Unesco, palatul fost reconstruit (1971-1988), folosind picturi și poze ale acestuia pentru a reface toate detaliile originale. Astăzi, segmentul cu turnul cu ceas deschide drumul spre orașul vechi.
Atracțiile muzeului includ două picturi originale de Rembrandt precum și lucrări ale lui Bernardo Bellotto, alias Canaletto, pictor al curții polonezului regelui Stanislaw August Poniatowski. Pentru a păstra eleganța initială a construcției s-au folosit picturile lui Canaletto.
Odată intrată în palat am simțit că mi se tăie respirația, somptuozitatea detaliilor și grandoarea camerelor, m-au făcut să visez cu ochii deschiși la baluri pe muzică de Chopin.
Din păcate nu am fotografii ale interiorului palatului însă recomand cu dragă inimă să cumpărați un bilet de 30 de zloți și să descoperiți istoria pierdută a Mazoviei.
O mare parte a castelului este deschis vizitatorilor, inclusiv camerele de stat și cele private ale regilor. Decorul acestor camere de stat este rafinat, puternic aurit și complicat proiectate.
În fața palatului se află o statuie regelui Sigismund, a cărei legendă spune că, atunci când va scăpa spadă din mână (simbol al curajului și lupte împotrivă răului), va sosi și dezastrul. Statuia a căzut în timpul celui de-al doilea război mondial și coloana distrusă a căzut langă Castelul Regal, unde poate fi văzută și astăzi.
Bucură-te de o ciocolată caldă în Centrul Vechi
Pornește pe străduțe și admiră culorile. Am vizitat orașul mereu iarna, e anotimpul care pare că o definește în imaginația mea, un oraș multicolor sub raze de soare și fulgi de zăpadă.
Nu poți vizita centrul fără să te oprești la o ciocolată caldă sau un ceai în sutele de cafele micuțe, ascunse în clădiri istorice (parcă rămășițe ale Parisului din Nord din interbelic) .
Wedel este cea mai veche ciocolaterie din Varșovia și să te oprești acolo este o incursiune în trecutul cel mai dulce al orașului:). Dacă toți ai ajuns aici, recomand cu dragă inimă si prajitura cu ciocolată cu o cupă de în înghețată:).
Dacă totuși încerci să eviți ciocolata:), poți bea un ceai cu portocale și ghimbir , specific polonez, de la cafeneaua Costa (ginger herbata). Mie una, mi-a încălzit mâinile în plimbările înfrugurate de ianuarie:).
Fă o plimbare pe malul Vistulei și descoperă legende vechi
Vistula este râul către străbate Polonia de la sud, izvorăște din Munții Beskid Slaski, și se varsă în Golful Gdansk.
Peisajul e superb, poți traversă de pe un mal pe celalat și poți visa că ai posibilita să călătorești până în cele mă îndepărtate orașele ale Poloniei:).
Centrul vechi are străduțe ce coloboara lin spre malul râului, lăsând în urmă istorii ale clădirilor ce le împrejmuiesc.
Într-una din casele acestea a locuit prima femeie laureată a premiului Nobel, Marie Curie, cea care si-a numit elementul chimic descoperit, “polonium”, după numele patriei .
Iarna, celebrul simbol al orașului, mica sirenă, devine centru al patinoarului, de veghe mereu asupra curajoșilor ce se avântă pe gheața subțire:)
Așa cum spuneam la început, Varșovia e clădită pe legende și la fiecare pas avem câte un simbol al istorie fantastice a acestui oraș.
În centru putem găsi imaginea dragonului care, conform poveștii trăia în subsolurile clădirilor orașului și păzea comorile străvechi. Orice om care a încercat să le fure fost ucis de privirea dragonului care transforma “atacatorii” în piatră. El a fost învins de un croitor viteaz, care arătandu-i monstrului o oglindă l-a transformat în piatră. Astăzi pe fațada clădirii există un semn al acestuia, devenit simbolul renumitului restaurant Basilisk.
Plimbarea din centrul vechi mi-a purtat pașii către vechile ziduri de apărare Barbican, ridicate inițial Evul Mediu care, azi, fac legatura dintre Vechiul și Noul Oraș. Porțile de apărare Barbican au fost ridicate în anul 1540 răspuns la creșterea amenințării invaziei orașului. Inițial, pe aceste locuri, fost un bastion impresionant, înconjurat de un șanț cu apă adancă.
Vechile ziduri roșiatice aduc un plus de frumusetele orașului alături de cele 2 statui de la capetele celor 2 porți: razboinicul Jan Kiliński (un cizmar care a condus populația în timpul revoltei din 1794) și Micul Răsculat (simbolul copiilor eroi care au lupat în 1944 împotrivă naziștilor).
Ambele statui sunt imaginea unei lungi revolte a poporului polonez impotriva tuturor celor care au dorit să le limiteze sau să le răpească libertatea.
Varșovia e recunoascută și pentru parcurile, muzeele și restaurantele sale. Despre toate acestea voi povesti în partea a două a descrierii mele despre acest oraș:).
În această prima parte a relatării poți vedea cum să te “culturalizezi” în centrul Varșoviei, în cealalată vei află cum să te și distrezi:).
Leave a reply