Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Varșovia – pasărea Phoenix a Poloniei (partea 2)

Așa cum spuneam în prima parte a descrierii mele despre Varșovia, în această a doua povestire voi încerca să dau câteva sugestii despre cum ne putem relaxa atunci când nu mai avem chef de muzee și de istorie (orice legat de distrugerea armatei naziste).

Să mergem deci să cunoaștem parcurile din Varșovia, restaurantele și cluburile în care putem să savurăm un cocktail și muzică bună.

Varsovia noaptea
  •  Fă o plimbare lungă în Łazienki Park

Parcul Łazienki este cel mai mare din Varșovia, încărcat de istorie și cultură, cu peste 76 de hectare de „verde”, este unul dintre cele mai importante destinații în timpul unei mici excursii în capitală.

Lazienki toamna tarziu

Łazienki oferă o gamă largă de activităti și evenimente culturale, pe  lângă plimbările în aer liber. Este, de asemenea, un loc important pentru iubitorii de muzică. Timp de 50 de ani, lângă cel mai faimos monument Frederic Chopin,  în zilele de weekend,  pe timpul verii, au loc concerte gratuite de pian, locul fiind preferat atât de turiști dar și de iubitorii de muzică.

Statuia lui Chopin din parc
Grădinile Regale Łazienki  fost create de către regele Stanislaw  secolul  XVIII-lea conținând Palatul de pe  Insulă si Orangeria, ambele transformate azi  muzee.
Stanisław a transformat Palatul de pe insulă intr-un muzeu vila in care a prezentat cele mai valoroase picturi din colecția sa (peste 2.289 de opere de artă ai marilor artiști europeni). 
Castelul de pe apa

 

Grădinile regale din Łazienki reprezintă o soluție relaxantă atât pentru părinții încântați  de viată culturală bogată cât și pentru copiii îndrăgostiți de micile vietăti de pe lângă palat: fazani, veverițe, lebele, rațe și gâște:)).

Intrarea în Palatul de pe Insulă  se poate face între orele 11:00  16:00 pm, în  fiecare zi a săptămânii iar biletul  jur de 25 de zloți (reduceri fiind aplicate copiilor, studenților și pensionarilor).

Palatul Myślewicki este o  atracție din parcul Łazienki cu o bogată istorie si viata artistică. Inițial acesta  fost locuit de curtenii regelui iar mai târziu de către nepotul acestuia, Józef Antoni Poniatowski.  După secolul al 19-lea, palatul  a fost folosit pentru vizitele oficiale ale unor mari personalității ale lumii precum Napoleon sau președintele SUA, Nixon.

Vechia Orangerie a fost construită pentru a găzdui copaci și plante exotice în sezonul de iarnă. Teatrul Regal este situat în Orangerie împreună cu Galeria, care conține și colecția personală de sculpturi a lui Stanislaw.

Vechia Oramgerie

Atât Orangeria (ridicată în anii 1785-88) cât și Teatrul Regal sunt dintre puținele care au supraviețuit în forma orginala, ultimul fiind chiar unul dintre singurele teatre autentice judiciare din secolul al XVIII-în Europa.

Teatrul a fost deschis pentru prima dată la 6 septembrie 1788 și a fost descris ca având o arhitectură de o calitate izbitoare  în grandoare și opulență .

Teatrul din Orangerie

Plimbările pe aleile largi, înconjurate de arbori seculari, crează mereu idea unei întoarceri în trecutul furtunos al Poloniei.
Sunt multe de văzut în acest parc așa că te invit să descoperi și alte minunății doar străbătând Grădinile japoneze sau admirând templul Afroditei.

Templul Afroditei

  •  Păstrează un moment de reculegere la mormântul soldatului necunoscut 

Deși nu recomand în general astfel de activități, acest lucru este aproape inevitabil într-un oraș ca Varșovia, marcat de război și lupte de independență.

 

Mormantul soldatului necunoscut
Mormântul este constant luminat de o flacără și pazit de către BatalionulReprezentant al armatei poloneze. Aici au loc majoritatea comemorarilor militare oficiale unde reprezentanții străini pot depune un omagiu istoriei tumultoase a orașului. Să te oprești aici nu e un „must done” al unei excursii însă vizita poate fi ușor încorporată într-o lungă plimbare prin parc sau o mică pauză în piața largă de lângă.
Dacă tot ai ajuns până aici, este indicat să admiri statuile, să patinezi (dacă e iarnă) sau să te bucuri de o tură cu bicicletă (în anotimpul cald).
  •  Bucură-te de bucătaria poloneză și savurează băuturile locale

O vizită în Polonia fără a gusta din bucătele tradițioanale nu este completă. În Varșovia există numeroase restaurante cu mâncare tipic poloneză dar și multe cu bucătărie internațioanală. Am preferat dintodeauna să gust din mâncarea locală pestru că este un alt mod de a cunoaște o cultură și de a te bucura de gusturi cu adevărat inedite:).

Pierogi sau îmbinarea perfectă între bucătăria poloneză și cea rusească:).

Pierogi sunt găluște umplute  de origine est-europeană. Ele sunt realizateprin înfășurarea de buzunărele de aluat nedospit în jurul unei umpluturisărate sau dulci și gătită în apă clocotită. Aceste găluște sunt populare înslavă (poloneză, rusă, slovacă, ucraineană), baltice (Letonia, Lituania), nu sunt deloc o mancare ușoară dar foarte gustoasă.  Cele sărate pot fi servite cu sos de unt sau jumări prăjite iar cele dulci cu dulceață de vișine, căpșuni sau smântâna dulce.

Pierogi cu carne si branza cu sos de jumari prajite

Eu le-am evitat îndelung din cauza aportului caloric însă odată gustate am dorit să știu cat mai multe despre cum sunt făcute pentru a încerca și eu:). Restaurantul preferat a fost Zapiecek , un fel de paradis al găluștelor poloneze și al băuturilor tradiționale:)

Aș sugera chiar să încerci ca la cele sărate să adaugi un shoot de vodkă (Żubrówka) iar la cele dulci o bere fiartă cu gust de ghimbir:).

Bere fiarta cu suc de ghimbir
Zapiekanka sau pizza poloneză:).

a fel ca shaworma de la noi, Zapiekanka este mancarea preferată a tinerilor după nopțile lungi de dans 🙂 asta și pentru că merge perfect după vodkă :)).

Zapiekanka este de fapt un sandwich făcut pe jumătate dintr-o baghetă saualtă rolă lungă de pâine, acoperit cu ciuperci albe sote, brânză și opțional alte ingrediente, și prăjită, până când brânza se topește. Servit la cald cu ketchup, acesta este un popular aliment stradă în Polonia. Originea sa datează din1970 și este asociat cu vremurile austere ale regimului comunist din Polonia,dar se bucura  de succes reînnoit în secolul 21, mai ales printre tineri.

Żubrówka sau „apa zeilor”

Vodka mea preferata

Am încercat această vodkă acum 3 ani și, deși nu sunt un mare fan al băuturilor spirtoase, am gustat-o de nenumărate ori fie simplă sau cu suc de mere verzi (combinația tradițională:)). Zubrowka este o vodkă distilată din secară și îmbuteliată la 40% alcool. Aroma sa este unică și cu diferite gusturi de vanilie, nucă de cocos și note de migdale.
Un firicel de iarba zimbrului, care crește în Pădurea Bialowieza, este plasat în mod tradițional în fiecare sticlă de Zubrowka, deși acest lucru este în mare măsură decorativ.

  •  Pregăteș-te de o noapte albă de distracție 

Polonia este o altă țara care, ca și România, pune foarte multt preț pe distracție:). Varșovia are numeroase cluburi și locuri care după lăsarea întunericului se transformă în locuri de dans și amuzament pentru toate categoriile de vârste.

Unde să bem cele mai bune cocktailuri și cea mai bună bere din Varșovia:)?

NaLato (http://na-lato.com/) – un clubuleț cochet cu muzică gen oldies goldies, care ziua ține loc de restaurant tradițional iar seara servește cele mai bune cocktailuri. Am încercat shooturi cu vodkă de piersici sau lămâie senzaționale.

Browarmia Królewska este un restaurant care își produce berea în casă, după o rețetă veche, atât bere brună cât și blondă sau nefiltrată. Prețurile nu sunt chiar mici (în jur de 12/15 zloți paharul mare) însă gustul e unul foarte bun. Nu aș recomanda mâncarea de aici însă berea făcută este clar de încercat:) .
Am scris suficient despre Varșovia și am încercat să ofer câteva idei de la muzee la restaurante și mai ales alcool:), așa că tot ce mai rămâne e să te distrezi și să te pierzi pe străzile capitalei  descoperind și singur(a) cât mai multe suprize frumoase:).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion