Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Ohrid – un colț de liniște macedoneană

Ohrid – Marina

Anul acesta am pornit în descoperirea Albaniei (Albania- o experiență inedită (1))  și Macedoniei, făcând un lung tur prin Grecia și Bulgaria. Zece zile intense de condus cu multe peisaje spectaculoase dar și cu multe povești inedite, cum numai în aceste zone  mai poți găsi:).

Pentru mai multe detalii despre Ohrid și poveștile sale, vă rog să urmariți și filmulețul nostru direct pe youtube:

Ohrid, Fortarea lui Samuel – intrarea secundara

Oprirea în Ohrid a fost făcută după un drum greu, cu peripeții, prin Albania – cea care m-a făcut să fiu mândră de drumurile din România (și știm că asta este greu de realizat). Cum pentru Albania vom avea o secțiune separată, voi descrie aici doar cele aproape 2 zile petrecute în Ohrid dar și părerea generală pe care Macedonia ne-a lăsat-o în această scurtă excursie.

Ohrid – Marina

Ohrid este una dintre principalele atracții ale Macedoniei, considerat “Ierusalimul Balcanilor” datorită celor peste 365 de biserici construite aici din cele mai vechi timpuri. Orașul este cunoscut și datorită ieșirii sale la Lacul Ohrid, cel care se află atât pe teritoriul macedonean cât și pe cel albanez. Lacul, dar și orașul Ohrid, se află sub protecția Patrimoniului UNESCO (încă din 1979)  datorită moștenirii sale culturale cât și istoriei ce se ascunde sub apele lacului.

Ohrid – Marina

Cu o istorie de peste 3 milioane de ani, lacul Ohrid a fost declarat ca fiind cel  mai adanc din Balcani, peste 200 de specii protejate.

Fă o plimbare la apus prin Vechiul Oraș

Ohrid, Fortarea lui Samuel – intrarea secundara

Micuțul oraș mi-a lăsat impresia unul cochet port italian, curat și elegant, cu străzi pietruite și multe magazine de bijuterii.

Datorită aspectului său cosmopolit orașul se remarcă și prin viața de noapte; plimbările lungi pe faleză fiind una dintre principalele atracții.

Ohrid, Centrul Vechi
Ohrid, Centrul Vechi

Ohrid este recunoscut pentru producția de perle, existând numeroase ateliere locale care se ocupă doar cu prelucrarea acestora. Strălucirea lor e determinată de un ulei special, scos de un pește local, plasica, iar prepararea acestuia reprezintă un secret bine păzit al localnicilor.

Ohrid – magazin de perle
Ohrid – magazin de perle

Există, așa cum am specificat și mai sus, numeroase biserici atât în centrul orașului cât și pe stâncile de lângă acesta, lăcașuri de cult ce au fost de-a lungul istoriei atât musulmane cât și creștine (Ohrid a fost sub dominația Imperiului Otoman).

Vizitează Biserica Sf. Clement

Ohrid, Biserica SF Clement

Aceasta se află în centrul orașului, construită în secolul al XIII-lea, și cunoscută sub numele de Biserica Sf. Pantelimon, a găzduit la începuturi,  moaștele Sfântului Clement. În secolul al XV-lea, în perioada otomană, biserica a fost transformată în moschee. Abia in secolul al XVI-lea a redevenit biserică creștină, cu o valoare inestimabilă datorită frescelor medievale, mozaicurilor creștine timpurii și arhitecturii în stil bizantin.

Ohrid, Biserica SF Clement

Noi am ajuns în timpul slujbei și era foarte aglomerat, așa că nu am avut cum să intrăm și să admirăm picturile murale însă am descoperit câteva mozaicuri ascunse în grădinile bisericii.

Ohrid, Biserica SF Clement – mozaic

Majoritatea vechilor biserici au fost refăcute și li s-a redat strălucirea de altă dată. Chiar dacă nu ești un practicat frecvent al religiei, tot trebuie să le recunoști valoarea culturală pe care au adus-o orașului.

Aruncă o privire Teatrului Antic

Ohrid, teatrul antic

În apropierea Centrului Vechi există un teatru antic, în aer liber, a cărei construcție se estimează a fi fost începută în jurul anului 200 ÎH.  În perioada Romană, aici se organizau lupte cu gladiatori pentru executarea creștinilor. După căderea Imperiului Roman locația a fost abandonată, azi fiind utilizată pentru organizarea spectacolelor de vară.

Plimbă-te cu bărcuța pe lacul Ohrid

Lacul Ohrid

Încă de la plecarea din Albania am reușit să stresez pe toată lumea că eu vreau să merg cu bărcuța pe lac. Deși mi s-a explicat că timpul era destul de scurt, că mai aveam mulți kilometri  până în țara, eu tot nu am renunțat la idee:). Ar fi fost așa un păcat să ajung aici și să nu profit de plimbarea pe lac, să admir orașul cel cochet.

Panorama de pe Lacul Ohrid

Dis de dimineață, ne-am dus în port și am început să discutăm cu cei de acolo pentru a găsi un “taxi”” care să ne asigure un tur scurt pe lac.  Noi doi am dat 20 de euro, pentru 1 oră, și am fost singurii pasageri, ceea ce ne-a dat posibilitatea să discutam cât mai liber cu ghidul nostru.

Acesta ne-a spus câteva povești despre Ohrid dar și despre casele pe care le puteam vedea din larg (una fiind chiar reședința de vară a președintelui republicii, cea în care stătuse și Tito, pe vremea fostei Iugoslavii).

“Matelotul” si Ghidul nostru – Lacul Ohrid

Tot de la el am aflat de cele 365 de biserici din Ohrid: “câte una pentru fiecare zi a anului” (așa cum a ținut să glumească :)).

Experiența a fost una foarte plăcută și sper că, data viitoare, dacă mai ajungem în Ohrid, să putem lua turul de o zi și să vizităm și alte locuri inedite.

Macedonia ne-a surpins placut, cu drumurile sale, cu faptul ca se vad investitii facute si ca, desi nu e inca in UE, pare o tara care sa prospere, cumva, financiar.

Ceea ce aș vrea să menționez e că trecerea graniței din Albania către Macedonia a fost mai lungă decât ne-am fi așteptat, dat fiind că macedonenii ne-au controlat toate bagajele și au verificat și mașina. Știu că e mereu mai greu să circuli cu mașină în zona non-UE (având o experiență mai puțin frumoasă în Turcia) însă, per total, situația de la graniță nu a fost problematică (doar că ne-a întârziat intrarea în Ohrid cu o oră).

Balcanii, desi ascunsi turismului multi ani, au numeroase locuri frumoase de oferit si abia asteptam sa le putem descoperi si noi in viitor.

Lacul Ohrid

 

 

 

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion