Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Albania Gjirokaster, orașul albanez dintre munți

Despre aventurile noastre din Albania am tot vorbit și acum doi ani dar și acum. Ne place clar țara aceasta mult de tot de ne tot întoarcem să îi descoperim istoria și peisajele:).

Girokaster view

Istoria orașului Gjirokaster se pierde  în timp. Ceea ce se știe este că, în  1336, făcea parte din Imperiul Bizantin, având un nume diferit, grecesc. Dar celor cărora le poate datora toată arhitectura sa, nu sunt grecii, ci otomanii, rămânând sub ocupația acestora din urmă vreme de 5 secole. De-a lungul vremii, orașul a oscilat între moștenirea sa culturală greacă și cea otomană; partea dintre Gjirokaster către Sarande & Ksamil pare mai aproape de Grecia decât de Albania 😊 (bineînțeles la prețuri mai rentabile).

Gjirokaster

Pentru a ajunge la Orașul cetate trebuie să deții câteva abilități de șofer dat fiind că străduțele înguste, piatra cubică și mașinile care coboară necontenit din sens opus, nu îți vor face viața mai ușoară.  E imposibil să ratezi punctele importante pentru un turist avid de cultură dat fiind că Gjirokaster împânzit de semne către casele și locurile sale de poveste.

Cetatea Gjirokastra

Să vedem cele 4 obiective esențiale :

  1. Castelul Gjirokaster

Este bine să începi vizita cu un urcuș către castel, nu de alta dar ești încă cu multe forțe proaspete și încă nu te-ai prins că tot orășelul acesta este un urcuș și coborâș anevoios, demn de o constituție fizică de invidiat😊.

Bisericuță din Gjirokaster

Cetatea este cocoțată pe vârful dealului, mândră martoră a secole întregi de istorie tumultoasă – construit și dărâmat și contruit din nou de sultani și de dictatori, azi păstrează atât ampreta rezistenței albaneze din perioada războaielor mondiale.

Îți recomand să vizitezi muzeul din cadrul fortăreței căci îți explică foarte fain istoira locului dar și jocul de șah pe care l-a făcut Albania în perioada celui de al doilea război mondial, jonglând de la un jucător decisiv la altul.

Vechea cetate Gjirokastra

Cât privește avionul american de pe pe platoul castelului există două terorii: una a albanezilor, care susțin că au capturat avionul SUA pentru a celebra lupta împotriva imperialismului 😊 sau versiunea , mult mai plauzibilă, a istoricilor, care susțin că acest avion fost pur și simplu uitat de către americani 😊

Gjirokaster plane

2. Bazarul Vechi Gjirokaster

Orașul acesta are o ampreta specială, pe alocuri pot spune că îmi amintea puțin de Veliko Trnovo (https://www.travelfunpassion.com/veliko-tarnovo-orasul-medieval-dintre-dealuri/), de la vecinii bulgari: cu căsuțe de piatră albe, cu multă vegetație, cu un aer parcă uitat în timp, ars sub bătaia cruntă a soarelui de august.

Old bazaar

Bazarul  Gjirokaster  a fost încă din epoca otomană centrul comerțului din oraș, fiind împrejmuit de case vechi, un stil fermecător și elegant.  Noi am « haimanalit » pe străduțe și am admirat fiecare magazin de suveniruri, ignorând oarecum faptul că bazarul era încă în reconstrucție  în plin sezon estival.

3. Casă Tradițională Zekate

Casa Tradițională Zekate

Această casă tradițional otomană mi-a plăcut cel mai mult în Gjirokaster –  una dintre puținele deschise publicului, unde am avut șansa să văd camerele vechi, sala de ceremonii dar și să aflu mai multe despre stilul de viață al fammiliilor înstărite din anii 1700. Gjirokaster obișnuia să fie locul preferat de una dintre cele mai bogate familii din zonă și, în zilele noastre, mai  există câteva case tradiționale ce respectă linia vremii.

Interior casa Zekate

Deși Casa Zekate și-a schimbat “propietarii” de-a lungul anilor, după căderea comunismului a revenit familiei originale iar la fiecare vizită poți să ai plăcerea de a fi însoțit de către unul dintre membrii acesteia și să afli povești despre vieților vechilor locatari (prețul este de 200 lekka).

Casa Zekate

Această casă păstrează o mare parte din detaliile originale (lemnul și frescele), iar turul oferă o privire interesanta ă a vieții de zi cu zi și tradițiilor de sărbătoare din perioada otomană (camera nunții, camerele tinerilor căsătoriți, sauna, locul pentru oaspeți – toate acestea pot fi vizitate și înțelese mai bine).

4. Străduțele din Girokaster

Gjirokaster

De îndată ce pășești pe străzile micului oraș cu piatră cubică, vei înțelege de ce Gjirokastër este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din Albania și Balcani. Orașul este împodobit cu numeroase case din epoca otomană, care acum sunt transformate în magazine artizanale, restaurante sau boutique hoteluri. Cele mai multe dintre casele istorice sunt situate în bazarul sau în apropierea acestuia și datează încă din secolele XVII și XIX.

Îți recomand să te pregătești de o plimbare în pantă😊, de o căldură infernală (dacă mergi în lunile de vară ) dar o să pleci cu sute de fotografii, din care nu vei știi ce să alegi mai bine😊. 

Pentru a manca vei avea numeroase oportunitati, bucataria albaneza este similara cu cea otomana, dar iti recomand piftele cu menta :).

Pentru a mânca vei avea numeroase oportunități, bucătăria albaneză este similară cu cea otomană, dar îți recomand piftele cu mentă :).

În rest….bucură-te de peisaj, vizitează cât mai mult și bucură-te de acest orășel plin de istorie.

Mai multe despre Albania poti gasi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion