Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Albania – Saranda – o experiență inedită (5)

Cazarea am ales-o în Saranda, unul dintre cele mai mari orașe de la marea Ionica din Albania. Știam că zona cea mai bună de plajă era Ksamil dar că viața de noapte se întâmplă în Saranda, și noi căutăm și puțină agitație (clar nu mi-am imaginat atât de multă agitație:)).

Pentru a intelege mai bine cat de mult ne-am distrat noi in Albania, poti urmari imagini direct pe pagina noastra de youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dVjcjxAwqXY&t=8s

Saranda se află la doar 30 de km depărtare de Corfu și pulsează pe acest avantaj în campania lor de marketing:). Am ales să închiriem un apartament la o distanță micuță de plajă, o zonă în construcție, puțin mai liniștită decât centrul orașului.

Încă din prima zi am rămas șocați de aglomerație, de modul în care albanezii știu să facă turism, încercând să recupereze cu rapiditate mulți ani în care au fost total izolați de exodul turiștilor din europeni:) .

Fă o plimbare pe plaja din Saranda:

Există și o plajă îngustă și micuță în centru dar această este lipsită de frumusețea deosebită a celei din zonă Ksamil dar la fel de aglomerată, deși nu am stat nici măcar o zi aici, alegând mereu o altă locație pentru clasică “bălăceală”.

Ia cina la Castelul Lekkures:

Pe vârful muntelui se află un castel, încă foarte bine păstrat, Lekkuresi, cel care se poate vedea din orice parte a orașului:). Deși drumurile către destinațiile turistice sunt destul de greoaie, cel către Castelul Lekkures este foarte mult, mai ales că este și cel  mai important monument.

Castelul a fost construit pentru a proteja satul Lekkures încă de pe vremea ocupației lui Suleiman Magnificul, în 1537,  dar a fost lăsat, că multe ale castele albaneze, în ruină pentru zeci de ani.

Noi am ajuns dimineață devreme și ne-am bucurat de o cafea, admirând panoramă orașului și bucurându-ne de liniște. În interiorul zidurilor castelului se află acum un restaurant, cu un design chiar simpatic, rustic dar elegant.

 

Ceea ce ne-a uimit a fost că în spatele unor coșuri imense, se află, ascunse, câteva fresce bizantine extrem de bine metinute dar deloc îngrijite. Cred că asta e o chestie generală în Albania: mai au încă atât de multe vestigii dar nu au învățat să le și îngrijească:(.

De jur împrejurul castelului se găsesc câteva buncăre, atât de reprezentative pentru Albania, dat fiind că sunt încă multe sute menținute pe tot teritoriul țării.

 Admiră apusul la Mânăstirea celor 40 de Sfinți

Manăstirea a fost construită în secolul al VI-lea, dedicată celor patruzeci de mucenici din Sebaste, considerată a fi un important loc de pelerinaj în regiune. Momentan acum este în ruine, după bombardamentele din al doilea război mondial și ani de neglijare, păstorii din zonă plimbându-și oile printre pietrele de secol VI.

 

Cu toate acestea, este singurul monument de acest gen semi-conservat în Albania și în Balcani.

 Pregătește-te pentru viață de noapte 

Așa cum spuneam mai sus, motivul pentru care am ales Saranda că și locație principală, a fost viață de noapte pentru care este recunoscut. Am vrut să descoperim câteva locuri pentru a putea dansa și a ne bucură de muzică însă, după câteva încercări mai mult sau mai puțin  esuate, am renunțat la idee:).

Poate că stilul de muzică foarte comercială și viață tipic stațiunilor românești de acum 10 ani nu m-a impresionat mai deloc însă cocktail urile pe care le-am servit au fost dintre cele mai bune.

Terasele au un design modern și elegant însă încă își mai caută propria identitate specifică diferitelor tipologii de turiști.

Dar, că în orice oraș care respectă, viață de noapte, fast food urile sunt deschise non stop, mare parte a tinerilor preferând acest gen de mâncare la orele dimineții:)).

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion