Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Albania – Butrint – o experiență inedită (4)

Butrint – Canalul Vivari

Așa cum spuneam în celelalte relatări, Albania nu are doar plaje superbe dar și o istorie ce merită descoperită și spusă.

Butrint – Castelul Triunghiular

Unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona Sarande este situl arheologic de la Butrint, cel care reușește să adune la un loc 3 civilizații : romană, grecească și bizantină.  Situl este dare o istorie de peste 2500 de ani, și a fost inclus pe lista de obiective protejate de UNESCO, din 1992.

Butrint – Coloane grecesti

Așezat în mijlocul pădurii, pentru a ajunge la el ești nevoit să treci cu bacul pe canalul Vivari, de o parte și alta a orașului (există o taxă modica per mașină sau per persoană, dacă ești pe jos).

Butrint – Canalul Vivari

Înainte de a va descrie experiența de la Butrint, unde se vede investiția în turism, aș vrea să povestesc despre Fortăreața Triunghiulară, cea care se află pe malul opus sitului.

Butrint – Canalul Vivari

Construit de venețieni, în secolul al XVI-lea, castelul ale cărui ziduri au rămas încă intacte, constă din două turnuri și două turnuri dreptunghiulare de dimensiuni inegale care privesc în sus în direcția canalului și Butrint.  Azi locația este părăsită, fiind vizitată fie de turiștii rătăciți, ce caută situl de la Butrint, ori de ciobanii albanezi, dornici să își adăpostească oile sub coloanele vechi. Din păcate acest ultim aspect l-am mai observat și în alte vestigii istorice din Albania (ca și Biserica celor 40 de Sfinți, din secolul XVI).

Butrint este un microcosmos, reprezentând creșterea și căderea marilor imperii care au dominat regiunea.  Astăzi este un cumul de monumente, cu elemente multiple ale culturii elenistice din secolul IV ÎH.

Butrint – baile romane

Am ajuns destul de târziu, după 7, și acest lucru ne-a dat posibilitatea să ne bucurăm de acest loc, fără a interacționa prea mult cu alți turiști, și având și destul timp pentru a descoperi fiecare “piatră” (situl se închide la 9 seară).

Încă se mai lucrează la descoperirea vestigiilor de la Butrint, se fac intens săpături, deși în ultimii 10 ani au fost făcute câteva descoperiri intestimabile.

Butrint – Castelul Venetian

Nouă ne-au plăcut Teatrul antic, Basilica, Băile romane, Castelul venețian dar, mai ales, panorama extraordinară asupra munții și canalului dimprejur.

Butrint – Baile Romane

Ne-am simțit ca într-un parc natural, cu munți și multă umbră. De aceea te sfătuiesc să vizitezi Butrint după-amiaza pentru că nu aș vrea să îmi imaginez zona la ora căldurii de foc:).

Butrint – Teatrul Antic

La intrarea în parc am primit o mică hartă a locului, cea care ne-a ajutat să ne orientăm prin hățișurile parcului și pentru a înțelege mai bine fiecare vestigiu păstrat.

Butrint – Canalul Vivari
Butrint

Am citit că în timpul conflictelor din Albania, în 1997, Butrint a fost inclus pe lista monumentelor istorice europene aflate sub pericol de dispariție. Abia în 2005 a fost scos de pe această listă datorită eforturilor făcute la nivel internațional, azi fiind cel mai important monument din Albania.

Butrint – Coloane Grecesti

Fie că iubești sau nu arhitectura, Butrint trebuie clar să se afle pe lista ta de obiective din Albania, fiind printre puține zone în care 3 civilizații diferite se îmbină atât de armonios.

Butrint – the place to be

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion