Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Activități de iarnă în Șopron, Ungaria

Decembrie e luna în care încercăm să descoperim diferite Piețe de Crăciun din țară dar și din afară. La sfârșit de 2019 am organizat o mică escapadă care să includă și câteva Piețe de Crăciun ultra cunoscute (Viena și Budapesta) dar și unele mai puțin vizitate dar pline de șarm.

Sopron

Printre cele din a două categorie se află și Sopron, un mic oraș unguresc plin de farmec dar și se surprize. Sopron este printre puținele orașe maghiare în care istoria se împletește la fiecare pas, cu urme rămase de la celți, romani, austrieci și unguri.  Pentru a descoperi aceste vestigii este suficient să îți acorzi câteva ore pentru a străbate străduțele înguste cu piatră cubică 😊.

Sopron

Sopron se află la  granița cu Austria, lucru pe care l-am descoperit mai mult decât surpizantor, când am trecut cu mașină prin mijlocul unei podgorii admirând căprioare sălbatice, trezindu-ne, 10 minute mai târziu, într-un sătuc austriac 😊. Minunată e lumea aceasta fără granițe când poți străbate drumuri și culturi fără a fi îngrădit de proceduri și reguli.  Așa că , uitându-ne după anamale salbatice am ajuns să trecem în țara vecină….noroc cu numerele de înmatriculare de la mașini căci altfel, nu am fi văzut absolut nici o diferență .

Am ajuns în Sopron după un lung drum de la Bucuresti, aproximativ 12 ore, cu singurul gând în minte, acela de a ne bucura de un târg de crăciun autentic, puțin diferit de mult mai cunoscutul târg din Budapesta (.https://www.travelfunpassion.com/piete-de-craciun-budapesta-arta-si-arhitectura/ )

  1. Piața de Crăciun

Piața de Crăciun are o atmosferă autentică cu miros de pin și scorțișoară, artizanat tradițional, precum și mâncăruri delicioase și diferite sortimente de băuturi calde pentru a combate gerul de afară. La început am fost puțin surprinși de cât de mică era această piață, învățati, oarecum, cu mega luminițele sau nebunia pieței din București

Piața Crăciun sopron

Ceea ce pot spune este că am simțit Crăciunul mai aproape în acest orășel pierdut la granița dintre țări, cu câteva căsuțe de lemn, o sanie și un brad decât la noi. La ora 19 :00 au început colindele copiilor din oraș și era o atmosfera relaxantă în care aveai impresia că ești parte din cuminitatea acestei localități.

Oamenii zâmbeau, nimeni nu se îngrămădea sau se împingea, toată lumea era venită la acea piață, într-o zi oarecare de joi, pentru a se bucura alături de cei dragi. Nu am avut niciun moment sentimentul de eveniment comercial, erau doar familii venite să bea un vin fiert, să manace langoși și să cânte 😊.

2. Descoperă Centrul Vechi

Sopron by night

Ne făcusem o listă cu ceva de vizitat în Sopron în seara când am ajuns dar ne-am dat seama, destul de repede,  că trebuie să le mutăm pentru a doua zi deoarece muzeele, turnul, catedrala etc 😊 se închideau la ora 17 :00. Am folosit, însă, la maximum timpul pe care îl aveam și am dat cateva ture de Centru Vechi, admirând arhitectura, clădirile istorire și liniștea acestul oraș, fost Sit Roman.

Sopron a fost, pe vremuri, un măr al discordiei între Ungaria și Austria, fiind, de altfel, singurul oraș care a cerut să se rupă de Austria și să se unească cu partea maghiară (și astăzi e considerat cel  mai patriot oraș al țării, având numeroase festivități ce amintesc această decizie istorică).

Sopron by night

Deși Sopron a suferit daune severe în urma bombardamentelor din timpul celui de-al doilea război mondial, centrul orașului medieval există încă, majoritatea clădirilor emblematice fiind încă în starea originală ( ocupând locul doi doar după Budapesta pentru numărul monumentelor prezervate).

3. Turnul Pompierilor (Firewatch)

Firewatch your

Simbolul orașului, una dintre cele mai cunoscute clădiri din țară, de la balconul căreia există o vedere inegalabilă asupra Sopron ului, este Turnul Pompierilor, construit peste rămășițele zidurilor romane. De-a lungul timpului, turnul a suferit câteva modificări iar versiunea pe care o admirăm în ziua de azi există din 1676, când după marele incediu, balconul și cupola au fost modificate.

Firewatch tour panorama

Păzitorii turnului aveau o sarcină complexă, aceea de a veghea câmpurile, marcând  direcția focurilor cu felinare, pe timpul noaptii,  și cu steaguri colorate, pe timpul zilei. Întreaga istorie a orașului, poveștile cu păzitorii turnului și primele apariții în cărțile istorice se pot găsi în muzeul Turnului. Mai mult, poți admira panorama asupra Sorpronului și să te bucuri de o frumoasă priveliste.

Firewatch tour panorama

4. Catedrala Caprei (Goat Cathédral)

Goat Cathedral – Altarul

Arhitectura catedralei ne-a impresionat încă de la sosire dar nu se poate vizita după ora 16 :00. Așa că, dis de dimineață, după un mic dejun copis, am pornit la o nouă rundă de hoinărit pe străzile din Sopron. Catedrala Caprei (așa cum este popular numită datorită unei legende vechi) se deschide la ora 10:00 și merită fiecare minut așteptat.

Biserica și-a dobândit forma actuală după o serie de reconstrucții majore, fiind unul dintre cele mai remarcabile exemple de arhitectură gotică din secolul al XIII-lea din Ungaria.

Goat Cathédral

Inițial, catedrala a apartinut ordinului Franciscan dar, după 1787, când acesta a fost dizolvat de împăratul Iosif al II-lea, a trecut sub protecția ordinului Benedict, revenind Franciscanilor abia în 1996.  Ea a fost martora încoronării regilor, loc de odihnă pentru bogații orașului și martoră tăcută a secole de istorie.

Relicve din catedrala

Denumirea sa neobișnuită vine de la legenda conform căreia biserica fusese construită datorită tezaurului descoperit de o capră (capra de piatră este înghesuită de un înger pe un stâlp, simbolul fiind ușor de reperat și acum).

Tot aici se găsește și Camera Capitoliului,  această fiind una dintre cele mai frumoase lucrări ale arhitecturii religioase gotice timpurii. Mai întâi a servit ca și  casă de rugăciuni, iar mai târziu ca și loc pentru înmormântare și  capelă. Săpăturile arheologice au dezvăluit stâlpi gotici și părți din fresce medievale. Clădirea din secolul al XIII-lea a fost reconstruită în secolele XIV-XV, iar frescele datează din acea perioadă.

Goat Cathédral

Am părăsit Sopron cu un sentiment plăcut că acest oraș merită mai multă atenție și că împrejurimile sale (pădurea, lacul și dealurile) ar trebui descoperite pe timp de primăvară/ vara😊.

Sopron by night

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion