Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Albania – Ksamil si plajele – o experiență inedită (3)

Ksamil

Plaja a fost principalul motiv pentru care am pornit în această aventură. Citisem câteva recenzii foarte frumoase pe site-urile din afara țării însă nimic nu m-a pregatt pentru frumusețea plajelor, pentru felul în care erau deja amenajate sau pentru cât de aglomerate le-am găsit în august.

Pentru a întelege mai bine cât de mult ne-am distrat noi in Albania, poți urmari imagini direct pe pagina noastră de youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dVjcjxAwqXY&t=8s

Plaja Ksamil

De cele mai multe ori uitam complet că sunt în Albania, peisajul fiind la fel ca și în Grecia (mai ales zonă Lefkada), cu ape incredibil de clare, azurii și verzi.

Albania are ieșire în două zone: Marea Ionică și Adriatică, ambele oferind peisaje spectaculose, însă doar partea de sus, Ksamili, este supranumită și Caraibele Europei.

Plaja Ksamil

În fiecare zi alegeam o altă plajă, în fiecare zi doream să descoperim un tip diferit și Albania oferă câte una pentru fiecare gust: fashion, muzică tare și tineri dornici de distracție; chill cu zone întinse de nisip, cu oameni relaxați; extreme, unde îți trebuiau multe calități de șofer petru a ajunge; sportive,  unde puteai face snorkeling și descoperi cele mai variate feluri de pești acvatici.

Să facem deci o mică lista cu plajele pe care le-am vizitat și ce impresii ne-a lăsat fiecare dintre ele.

Plaja Ksamil

Borsh: este cea mai lungă plajă de pe litoralul din sudul Albaniei, cu nisit fin, cu șezlonguri depărtate, ceea ce crează intimitate și cu o apă liniștită și cristalină .

Plaja Borsh

Drumul până la Borsh a fost cel mai lung, peste 50 de minute de condus din Saranda, pe serpentine, cu o panoramă spectaculoasă. Ceea ce ne-am dorit a fost să vizităm castelul, cocoțat pe vârful muntelui, cu o istorie ce începe în secolul IV ÎH dar care azi e în ruină.

Am fost descurajați de un localnic, care ne-a explicat că mașina noastră nu va face față urcușului iar pe jos ne-ar fi luat, probabil, o zi întreagă. Am renunțat dezamăgiți dar cu speranța că statul albanez va investi în infrastructură pentru a ajuta turiștii curioși să ajungă la castelul și moschea de pe muntele Șopot.

Plaja Borsh

Plaja Ksamil este cea mai cunoscută din această zonă, cu o locație excelentă, la doar 20 de minute de Saranda, cu nisip fin și imaginea celor 3 insule din mijlocul mării, la care se ajunge înotând.

Plaja Borsh

A fost destul de difici să găsim un șezlong fără rezervare, mare parte din plajă fiind deja privată, însă am reușit să găsim 4, așezate un pic mai retrase, în afara mulțimii ce părea că vine non stop (și era doar ora 9:30 dimineața).

Am închiriat o hidrobicicletă pentru a vizita cele 3 insule, dat fiind că abilitățile mele  de înotator nu permiteau să ajungem altfel, experiență care s-a dovenit, cel puțin, inedită:).

Hidrobicicleta și-a pierdut cârmă (așa am învățat că în Albania e bine să verifici mai întâi un produs închiriat), așa că a fost nevoie să tot pedalăm de zor, cu ajutor la împins, pentru a ajunge înapoi la mal.

Imagini subacvatice – Plaja Pasqyra

Tot atunci am aflat că albanezii sunt încă puțin misogini, discuția pentru evitarea penalizarilor pentru pierderea cârmei “inexistente” fiind purtată de băieți dat fiind că nu părea a fi o discuție “de fete” :). Ne-am amuzat copios pe situație și am rămas cu amintirea multor râsete peisaje incredibil de frumoase, descoperite în apropierea insulițelor.

Plaja Pasqyra (Plaja Oglindă), la doar câțiva kilometri de Ksamil, oferă o soluție mult bună dacă vrei să eviți aglomerația de la Ksamil .

Imagini subacvatice – Plaja Pasqyra

Drumul de acces a fost pe cât de greoi pe atât de inedit: cu o panoramă a asupra mării incredibilă, cu dealuri pline de măslini și de turme de capre și vaci printre mașini, punând nervii șoferilor la grea încercare. Cum noi suntem pasionați de snorkeling, Pasqyra  a fost o alegere extraordinară, cu bancuri de pești în apropierea stâncilor și zone ce oferă o intimitate greu de obținut în alte părți:).

Plaza Monastery (la Manastire)  este și ea o alegere foarte bună dacă ești înnebunit după snorkeling.

Mai întâi am ales să vizităm mănăstirea din vârful muntelui și, după un urcuș greoi, la 38 de grade, am aflat că aceasta își deschidea porțile doar după ora 18:00.

Imagini subacvatice – Plaja Pulebardha

Ne-am bucurat de panorama mării și ne-am întors ușor dezamăgiți pe plajă. Bineînțeles că nu am mai găsit șezlonguri însă acest lucru s-a dovedit și el inedit: ne-am așezat direct pe pietre și ne-am bucurat de o bălăceală pe cinste, descoperind aici cele mai spectaculoase imagini subacvatice.

Pulebardha este o altă plajă care nouă ne-a plăcut enorm nu doar datorită apelor cristaline, a drumului prăfuit sau a nisipului pietros dar, mai ales, datorită stâncilor și peșterii subacvatice, pe care am vizitat-o.

Imagini subacvatice – Plaja Pulebardha

Savurează bucataria albaneză:

Pentru că suntem și gurmanzi, după fiecare porție de înot serios urma și o masă copioasă, cu fructe de mare, tzatiki și multă înghetată:).

Bucătăria albaneză este una dintre cele mai internaționale 🙂 pe care le-am văzut vreodată: practic încă nu știu exact ce era specific lor.

Efectiv fiecare resturant în care am fost ne-a lăsat o impresie foarte bună și am încercat atât carnea de vită, cât și cea de pui și, asa cum am menționat mai sus, peștele și fructele de mare. Serviciul a fost mereu promt, prețurile foarte bune și o mare flexibilitate la felul în care puteam face plata: lekka, euro sau cu cardul (cea din urmă nu era foarte utilizată însă).

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion