India a fost pe lista mea în ultimii ani dar, cumva, nu reușeam să organizez ceva pe cont propriu. În octombrie șansa a «răsărit » de la birou (avantajul de a lucra într-o corporație 😊) cu o călătorie de 9 zile în Bangalore, orașul numit « Silicon Valley » al Indiei.
Menționez de la început că această scurtă vizită de 9 zile doar mi-a deschis apetitul pentru a cunoaște mai mult din vastul teritoriu indian – mai rămâne să îmi conving și jumătatea pentru a dezvolta aceeași curiozitate fantastică 😊.
CE AM FĂCUT ȘI CE AM VIZITAT
Pentru că nu aveam foarte multe zile la dispoziție să explorez orașul și pentru că eram doar două fete, am ales să plătim un tur privat al orașului. Turul ales de noi a costat cam 300 de RON de persoană – Pick up de la hotel, șoferul și ghidul incluse în preț.
Am avut și marele noroc că era zi de sărbătoare și că traficul, infernal în mord normal, a fost doar haotic și nebunesc 😊. Mi-am schimbat total perspectiva de trafic în Bangalore, atunci când pe aceeasi stradă umblau, fără nici o regulă de criculatie, mașini, tuk-tuk uri, scutere, biciclete, pietoni și ….vaci. Nimeni nu semnalizează, nu oprește la trecerile de pietoni, la semafor etc – dar toată lumea claxonează și, ciudat, nu există mașini lovite căci, se pare, există o regulă nescrisă în trafic (pe care evident doar ei o înțeleg) și se evita accidentele în trafic.
Top 5 lucruri de făcut într-o zi în Bangalore – o nebunie până și pentru localnici
Bangalore, sau Bengaluru, este capitala Karnataka din sudul Indiei. Orașul are o istorie lungă însă și-a câștigat faima în ultimii ani, după apariția sediilor marilor companii din lume. Pe vremuri era cunoscut ca un loc în care pensionarii veneau să se retragă datorită climei plăcute și a parcurilor enorme dar, după bumul economic, este supranumit Silicon Valley de India, Capitala Puburilor din India sau Orașul Grădinilor. Deși mi s-a spus că Bangalore nu are atât de multe atracții iconice ca alte zone faimoase din India, eu cred că este un amestec interesant de istorie, arhitectură, cultură, spiritualitate și natură.
- Lalbagh Grădina Botanică
Am ajuns în frumoasa grădina botanică de dimineață, când încă nu era foarte aglomerată, bucurându-ne de plantele luxuriante și de poveștile ghidului nostru, Peter. Așa am aflat că această grădina a aparținut familiei regale, fiind privată la început. Ne-am plimbat două ore, bucurându-ne de peste 23 de grade și un soare cald de octombrie, admirând copacii seculari, aleile încărcate de flori și multitudinea de familii care veneau doar să se bucure de un weekend în aer liber.
Era atât de frumos în grădina botanică încât cu greu ne-am lăsat duse și reîntoarse în vacamul general generat de străzile din Bangalore, unde nu știam exact în ce parte să privim fără să se citească uimirea și fascinația pe fața noastră 😊
2. Piață Krishna Rajendra (KR)
Pentru că sunt fascinată de flori și culori, pentru că știam că e sărbătoare în Bagalore în ziua vizitei noastre, l-am rugat pe ghid să ne ducă într-o piață autentică pentru a înțelege mai bine cultura indiana, în afara locurilor foarte turistice. Așa ne-am trezit în piața locală Krishna, în mijlocul unui haos general, în care păream pierdute printre fructe, flori, localnici cu saci în sap, scutere virând nebunește pe lângă gleznele noastre, oameni care ne priveau curioși, ca pe niște exponate blonde pierdute în mijlocul acestei mulțimi compacte.
Ghidul nostru, dragul de Peter, era singurul speriat că ne va uită pe undeva pentru că a avut un fel de « misiune imposibilă » să ne țină lângă el dat fiind că noi împărțeam zâmbete și strângeri de mâna în dreapta și stânga mai ceva decât cine știe ce vedete 😊. La Piața de Flori am făcut cunoștiință cu domnii care împleteau ghirlandele multicolore, oferite că ofrandă in temple, am cumpărat rodii gustoase și zemoase și am făcut sute de fotografii cu o lume pestriță dar atât de autentică.
3. Vidhana Soudha & Înalta Curte Attara Kacheri
Am rămas impresionată de frumoasa clădire ce găzduiește Camera Legislativă a guvernului Karnataka dar și multe alte departamente guvernamentale. Vidana Soudha a fost deschisă pentru prima oară în 1956 și este caracterizată de statuile din față dar și de cele patru cupole mărețe și colorate de pe colțurile clădirii. Din păcate, nu este deschisă publicului dar noi am admirat uimite acest exemplu de arhitectură neo-draviana.
Vis-a vis de Vidhana se află Înalta Curte Attara Kacheri, o clădire din cărămidă roșie, foarte atrăgătoare, construită în 1867, înconjurată de o grădina cu multe plante și un aer aproape imperial prin arhitectură sa. Am surpins câteva cadre prin grilajul de fier ce o înconjura și am admirat în liniște întreaga zona , ajutând enorm și că am venit aici după experiență din Piață Krishna și era ca și cum ne-am fi teleportat într-o altă lume decât tot ce văzusem până atunci în Bangalore.
4. Template – o sursă inimaginabilă de cultură și legende
Templele au fost de la început pe lista mea, dat fiind că nu mai vizitasem altele până atunci (India a fost prima mea întâlnire cu Asia 😊 ) și l-am rugat pe Peter să ne conducă la cele mai reprezentative din oraș. Așa am aflat că Bangalore este casă multor grupuri spirituale și că este caracterizat de o cultură religioasă foarte bogată.
Templul Taurului: este cunoscut și ca Templul Nandi și este unul dintre cele mai vechi temple din Bengaluru. Nandi, taurul, este muntele lui Lord Shiva și divinitatea păzitoare a locuinței lordului Shiva, Kailashagiri; conform tradițiilor hinduse. Am aflat că taurul care stă în mijlocul micuțului templu este uns cu uleiuri pentru a nu se crapa căci, în cultură hindu, ceva ce este crăpat sau distrus nu mai poate fi considerat sfânt. Tot Peter ne-a spus că florile care se aduc ofrandă zeului nu se miros înainte căci se considera că astfel vom oferi ceva déjà folosit (ok, sfatul lui a venit mult mai târziu căci déjà mirosisem cu nesaț parfumul florilor proaspăt împletite la ușa templului 😊).
Templul Iskcon Bangalore : citisem că acesta este cel mai mare din Bangalore, că este mai mult un complex în cadrul căruia nu e doar templul propiu-zis ci o întreagă structura administrativă ce oferă suport copiilor defavorizați și femeilor. Fiind o zi de sărbătoare foarte importantă se ținea și o « slujba » în interiorul templul colosal, o structura athitecturala deosebită de care am rămas fascinată. Acea procesiune m-a încărcat de energie pozitivă, de la bătutul tobelor, incantatiilor, vestimentatiei « preoților » până la mulțimea de saari ce mă înconjura (toate femeile purtau haine traditioanale cu o elegantă și o lejeritate deosebită).
5. Palatul Bangalore – curtea regală indiană
Am aflat că palatul aparține încă familiei regale, care numai are un rol decisiv în politică dar care și-a păstrat vechile beneficii. Ei lasă palatuul ca punct touristic folosind banii din intrări pentru întreținerea acestuia și pentru renovarea sa. De afară, clădirea acesta îți ia respirația, e superbă, în adevăratul sens al cuvântului: arhitectură sa europeană este o amintire a moștenirii coloniale, în timp ce opulența lui prezintă și bogăția regilor locali.
Din păcate, interiorul este lăsat în paragină, se vede o lipsa totală de investiții și interes față de a menține, măcar un pic, eleganta și rafinamentul ce pare să îl fi caracterizat în perioada sa colonială. Camere cu urme de lux și opulență, fotografii reprezentând membrii familiei regale la vânătoare alături de casa regală britanică sau alți reprezentanți ai regalității europene, câteva obiecte de artă și cam atât – în rest, ceva trist m-a lovit în totală opoziție cu sentimentul pe care îl avusesem la vedea palatului din exterior.
SFATURI UTILE:
Sănătatea și vaccinurile – cu cel mai arzător subiect când e vorba de India
M-am interesat la epidemologie și mi s-a recomandat să fac vaccinul pentru Hepatită A, B și pentru febra tifoidă dar să și cumpăr un spray de țânțari special pentru acea zona, care nu se găsește în România. Există câteva reguli pentru vaccinul importriva hepatitei și anume, să se facă cu două săptămâni înainte de plecare o injecție și o altă după 10 zile de întoarcere.
Informându-mă la colegii care mai făcuseră călătorii în India am ajuns la concluzia că, urmând câteva reguli de igienă de baza, pot să sar peste aceste vaccinuri așa că am luat decizia de a nu face niciunul dintre ele.
Concluzie – am călătorit în Bangalore fără a mă vaccina, folosi spray de țânțari special sau lua pastille de nici un fel. Această a fost decizia mea atunci dar dacă te știi mai sensibil/a este indicat să le faci.
E- Visa : ușor și eficientPentru India există și posibilitatea visei electronice (E-Visa), opțiune pe care am ales-o și eu dat fiind că e foarte rapidă. Pentru a aplică la E-Visa, lucru pe care îl recomand, trebuie să intri pe site ul https://indianvisaonline.gov.în/evisa/tvoa.html și să ceri tipul de Visa pe care îl doreșți (turism sau business) pentru fiecare dintre ele trebuie plătită o taxa online. Eu am ales Business Visa care e valida 1 an de zile și are intrări nelimitate (în cazul se mai ivește posibilitatea de la muncă să mai dau o fugă 😊) iar cea de Turism poate fi valida 30 de zile/ 1 an/ 5 ani. Ceea ce e bine de știut, dacă alegi una dintre cele două tiplogi de E-Visa (Turism sau Business) timpul limita să aplici e cu minim 4 zile în avans față de ziua sosirii. Odată sosită visa, trebuie printată color pentru a o arată la intrarea în India și pentru a fi apoi aplicată pe pașaport.
Leave a reply