Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Amsterdam – orașul contrastelor

Biciclete parcate langa simbolul orasului (xxx)

Amsterdamul e orașul pe care îl poți vedea de 100 de ori și tot vei găsi ceva nou, ceva ce nu ai descoperit în vizita anterioară, ceva ce te va surpinde și incantaJ. Este orașul libertații controlate, locul în care cultura se îmbină perfect cu distracția, profanul cu sacrul și zgomotul haotic cu linșitea absolută:)

Eu ador orașul asta, am folosit fiecare oportunitate pe care o oferă, am vizitat muzee, am mers cu bicicletă, am cumpărat flori, am dansat nebunește și am pierdu tmulte ore prin Red light District și cafenele aferente. Toate acestea au în spate tone de povești, unele vor fi spuse în rândurile de mai jos, altele vor fi spuse, la un pahar de vin, prietenilor apropiați iar altele, cele mai intense, nu vor fi spuse niciodată:).

Olandezii vor sa ajute  tot timpul   – chiar dacă ești turist axat pe partea artistică  a orașului sau ai venit doar să pierzi vremea în Cartierul Roșu.  Am găsit oameni extrem de săritori, de la  de la doamna de la  ghișeu din stația de tren, care a ieșit din gară doar  îmi arate exact drumul către hotel, până  la domnul de la metrou care a  coborât special să îmi arate cum  funcționa tonomatul de cumpărat bilete:).

Să  vedem de ce îmi place mie Amsterdamul, cel putin din povestile care po fi spuse :).

  • Descoperă cultura  și artiștii Tărilor Nordice
Muzee in Amsterdam

Olanda este una dintre țările cu cel mai mare număr de muzee din lume (există un muzeu pentru aproape orice: artă, brânză, lalele, canale, sex, mori de vânt etc). Foarte multe dintre acestea se pot găsi  în Amsterdam dar aș vrea să va vorbesc despre 2 dintre cele mai fabuloase muzee pe care le-am văzut, până acum, în Europa: Rijksmuseum și Van Gogh Museum..

Rijksmuseum

Înainte de  a  vorbi de fiecare dintre cele 2, trebuie  să specific ele se află unul lângă celălalt într-un parc,  în zona istorică a  orașului , înconjurat de biciclete și  voie bună. Începe turul de forță al celor doua muzee  cu o cafea , vei avea nevoie deoarece îți vei petrece câteva ore bune pierdut printre tablouri. Prețul unui bilet de intrare la muzeu  este  destul de piperat, 17,50 euro  dar merită  fiecare bănuț dat.

Rijksmuseum –  este unul dintre muzeele în care putem găsi,  în special, lucrările  artiștilor olandezi de la 1800  (Epoca de aur a creației Tărilor de Jos) pană în 2013. Ințial, la 1800,  colecția deținută acum de Rijksmuseum  făcea parte din muzeul de artă din Haga dar a fost mutată în Amsterdam în 1808. Clădirea muzeului e fabuloasă, iar grădinile te poartă prin diferite perioade ale epocii artistice din Europa și  nu numai (există inclusiv o aripă dedicată artei asiatice).

Rijksmuseum

Unul dintre cele mai cunoscute tablouri adăpostite de arcadele de la Rijksmuseum  este „Tura de noapte” (The Night Watch) a lui Rembrant, pictat în 1642. Am stat 2 ore și jumătate pe holurile muzeului, am descoperit picturi senzaționale, sculpturi impresionante și o vastă colecție de porțelanuri japoneze și olandeze.

Portelan Olandez

Cel mai tare mi-a plăcut însă biblioteca, cea care deține una dintre cele mai vechi colecții de carte veche, un loc de poveste cu cărți așezate pe diferite coloane și rânduri,  paradisul pentru orice citiror pasionat.

Biblioteca
Carte Veche din Biblioteca

Muzeul Van Gogh – a fost mereu preferatul meu deoarece îmi place Van Gogh foarte mult, admir tablourile sale, linia pensulei ce dă senzația de mișcare în fiecare operă. În cadrul muzeului se pot găsi și primele sale schițe, de pe vremea când era considerat un pictor al țăranilor, minunatele Floarea Soarelui și Dormitorul cât și foarte multe autoportrete. Dincolo de lucrările sale, ceea ce creează o emoție specială este colecția de scrisori către fratele său sau prietenul cel mai bun, Paul Gaugain. Deși muzeul îi este dedicat cunoscutului pictor, putem să descoperim și opere ale altor contemporani ai săi precum Gauguin, Toulouse-Lautrec și  Monet.

  • Fă un tur cu barca pe canale și află poveștile ascunse ale orașului

Sistemul de canale al Amsterdamului a fost creat în Epoca de aur, după secolul al 17 lea pentru a proteja  orașul medieval de apele mării. Din 2013 cele peste 165 de canale  și 8o de poduri au intrat în patrimoniul Unesco.

Există numeroase oferte pentru astfel de plimbări însă, cum îmi doream să fac cât mai multe fotografii, am ales o barcă micuță, cu max 8 persoane, cu o doamnă ghid extrem de haioasă și bună cunoscătoare a poveștilor din oraș.

 

Amsterdam si canalele sale

Și de o parte și de cealalta se pot admira binecunoscutele case înguste și colorate tipice arhitecturii olandeze. Am aflat că ele sunt atât de înguste deaoerece pe la 1600-1700 impozitele se plăteau în funcție de lățimea casei și cu cât o făcea mai înaltă și îngustă cu atât costa mai puțin. Dar ele sunt și strâmbe nu doar înguste, din cauza terenului care s-a mutat la fiecare nouă inundație (Și sunt destule dat  fiind că aici plouă mult și apele se revarsă de fiecare dată).

Amsterdam si canalele sale

Ghida era extrem de jovială și foarte prietenoasă, încercând chiar să treacă peste cei 3 francezi destul de „veseli” puși pe soții și glume deocheate. A intrat în jocul lor și a spus povestea orașului exact în același stil, exact cu aceeași voioșie. Și-a început relatarea cu faptul că în fiecare an cel puțin 2 turiști amețiți de „magia Amsterdamului” sunt găsiți pe marginea canalelor, fie căzuți în apa fie pur și simplu lesinati:).

Amsterdam si barcile de pe canal

Ce am mai aflat de simpatica ghida?!

a. Fiecare casă are în vârf anul în care a fost construită și meseria proprietarului, numele meseriei s-a transformat mai târziu în numele de familie a acestuia.. Din cauza formei acestor case, interiorul lor e foarte îngust și pe scările în formă de spirală e imposibil, uneori, să treacă două persoane. De aceea fiecare casă e prevăzută, cu un cârlig pe care se obișnuia să se ridice mobila sau obiectele grele ce nu puteau fi urcare pe holurile minuscule.

b. Bisericile superbe care se pot vedea pe malurile canalelor și-au modificat scopul inițial, s-au transformat din lăcașe de cult în cluburi moderne (trupe cunoscute vin să concerteze pentru grupuri restrânse de prieteni), în hoteluri de lux sau Săli de conferințe.

c. Mica barcă a trecut și pe lângă mult cunoscutul muzeu Anne Frank, casa micuței ce a cunoscut celebritatea după moarte, autoarea unei cărți ce a devenit simbol al luptei împotrivă Holocaustului.  Anne Frank a stat ascunsă în această casă, timp de 2 ani,  într-o cameră împreună cu alte 4  persoane, până când a fost capturată și dusă la Auschwitz. Anne Frank e simbolul curajului olandez, celebritatea ei este însă simbolul unei publicități puțin exagerate (aș spune eu).

Amsterdam si canalele mele

În rest, bucură-te de această plimbare, ia-ți energia din frenezia celor care organizează petreceri pe canale (deși muzica tare e interzisă pentru a nu deranja locatarii caselor), admiră casele plutitoare (soluții mai puțin costisitoare pentru multe persoane) și fotografiează cât mai multe cadre speciale.

Grupuri de indragostiti pe canale
  • Plimbă-te pe străduțele din Centrul Vechi
Amsterdam si canalele sale

Este aproape imposibil să nu te pierzi în Amsterdam: toate străduțele par a fi la fel, fiecare pod e prevăzut cu ghiveche, biciclete colorate și călători plini de entuziasm și bucurie. Traseul meu preferat pe jos este de la Piața de flori (cea mai mare pe care am văzut-o până acum) până în piața Palatului regal, pe lângă Gara Centrală (o clădire absolut impresionantă), pe canale, până la celebrul Cartier Roșu.

Lalele din lemn ale lui Van Gogh
Piata de flori din Amsterdam

La început vorbeam despre faptul că Amsterdamul este orașul controverselor și antagonismelor, fapt dovedit și de faptul că cea mai veche biserică din oraș (datând de la 1300) se află îm mijlocul Red Light District:). Această biserică se află în inima Red Light District  și este închinată Sfântului Nicholas, patronul marinarilor.  Clădirea este un simbol al libertății de gândire, nu doar că e rămășiță a religiei într-o zonă înclinată laicului dar, în 2015, a gazduit o expoziție de fotografie lesbi, gay sau bisexuală .

Vechea Biserica Oute Kerk – Cartierul Rosu

La  1410, o nouă biserică a fost ridicată în piața Palatului Regal și micul lăcaș de cult din Cartierul Roșu, și-a păstrat doar denumirea de  Oude Kerk,  Biserica Veche.  O expoziție de fotografie era expusă în Biserica Nouă, din centru.

Noua Biserica

Și pentru că e destul de extenuant să mergi atât de mult pe jos și pentru că ai nevoie de multă  bună dispoziție, nu îți poți refuza o waffle cu ciocolată multă și fructe proaspete:).  Și da….vei avea nevoie de multă energie în acest oraș care își începe a două viață, cea de noapte, după orele 22:00.

Opera Nationala
  • Ia pulsul plăcerilor interzise

Cartierul Roșu- sau Casa Păpușilor umane (așa cum îmi place să îi spun)

Teatrul Erotic din Cartierul Rosu

Chiar dacă nu ești fan al libertății absolute și  nu susții legalizarea prostituției, eu tot îți sugerez să pierzi ceva vreme prin Cartierul Roșu.  Este istoric ,în primul rând;  tolerarea prostituției este foarte veche în Amsterdam și deși au fost multe voci care au reclamat acest lucru, practica a continuat (acest lucru este mult mai ok pentru cele care chiar oferă aceste servicii).

Cartierul Rosu

Imaginea romantică a orașului se poate, uneori, îmbina perfect și cu luminile roșii de aici, străzile sunt pline de oameni curioși: tineri puși pe distracție (este locația numarul 1 pentru petrecerile burlacilor și burlăcițelor din Europa), oameni de toate vârstele care tratează zona fix ca pe o curiozitate, cupluri dornice sa mai  codimenteze relația etc. Este zona cu cele mai multe restaurante, cluburi și hoteluri, este  pulsul vieții de noapte și simbolul libertății controlate, este cea mai veche parte a orașului.

Take it or leave it: nu trebuie să susții o idee dar trebuie să o tratezi fix așa cum e! Nu uita că nu ai voie să faci poze cu fetele din vitrine, nu ești obligat să intri, nu ești obligat să ajungi aici așa că dacă tu crezi că moralitatea ta nu suportă o astfel de vizită, evit-o:)! (și da, am avut o amică ce s-a simțit, acum ceva ani, lezată de ideea Cartierului Roșu).

Coffe Shops – locul în care te amețești doar inpirând fumul

Coffeshop in Amsterdam

Dacă atunci când spui Cafenea ai imaginea  Starbuks sau Costa Caffe, gândește-te de două ori când intri într-una în Amsterdam:). Legalizarea drogurilor ușoare a fost și ea subiect de discuție în Amsterdam, însă cu toate acestea, funcționează perfect din 1970. Sunt peste 200 de „cafenele” în Amsterdam din care poți să îți procuri astfel de țigări, să bei cafea, sucuri sau orice altă băutură fără alcool.

Produse ce se pot cumpara de la Suveniruri

Un coleg olandez povestea, în 2012 , că s-a discutat  interzicerea comercializării de droguri ușoare către cei care nu erau rezidenți ai orașului (pentru a evita că orașul să devină țintă turistică doar pentru acest scop).

După lungi dezbateri s-a ajuns la concluzia că o astfel de interzicere va duce la creșterea traficului și ar încalcă ideea libertății atât de mult susținută în Olanda.  Așa că liberul arbitru funcționează perfect: vrei să intri și să fumezi, e ok  atâta timp cât ești pașnic; nu vrei să faci acest lucru, este perfect- treci pe lângă aceste cafenele și îți poți continuă liniștit turul orașului.

Așa că eu te laș să descoperi singur orașul, să îi cunoști bogățiile și frumusețile (turistice sau umane) și să ai parte de cât mai multă distracție.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion