M-am gândit mult cât și cum să scriu despre Grecia. Litoralul grecesc a fost în topul preferințelor românilor ani la rând astfel că, într-unele zone, limba română era mai des auzită decât cea locală:).
Am câteva povești despre romantica Lefkada și mult mai activa Halkidiki; prima e definită de dragoste și cea de a doua de distracție.
Grecia e caracterizată de culori senzaționale, plaje luxuriante, mâncare bună cu aromă de ulei de măsline și ouzo, ospitalitate și multă voie bună. Fiecare insulă e diferită dar atât de asemănătoare una cu cealaltă; fiecare cu o istorie separată dar unite de aceleași legende.
Am încercat anul trecut să găsesc un loc nu atât de cunoscut românilor și am ajuns la concluzia că nu există așa ceva:).
După ce m-am informat puțin, am decis să merg în Halkidiki, la recomandarea unor prieteni, ce mi-au spus că aceasta îmbină perfect atmosfera liniștită de relaxare dar și distracția. Cazarea am ales-o într-un mic resort, construit pe un deal, în Chaniotis (Hanioti), o stațiune turistică de pe partea de sud-est a peninsulei Kassandra din Halkidiki cu aproximativ 1000 de locuitori.
Se spune că, satul a fost numit după primul său ocupant, care a venit din orașul Chania în Creta, și s-a stabilit la aproximativ 2,5 kilometri sud de Chaniotis.
Plaja de aici este destul de îngustă și apa abruptă însă la o distanță foarte mică se află una dintre cele mai moderne plaje din zonă, recunoscută pentru distracția pe timp de zi dar și de noapte. Cert e că de la resortul plin de verdeață până la plaja îngustă, Hanioti s-a dovedit o alegere foarte bună ce mi-a oferit pentru 8 zile exact ceea ce îmi doream.
Halkidiki este o fantastică destinație de vacantă pentru cei care caută soare, mare și situri istorice fascinante. Situată în nordul Greciei, regiunea este alcătuită din trei peninsule la Marea Egee: Kassandra, Sithonia și Athos. Relieful este unul foarte variat cu dealuri, păduri de pini, plaje uimitoare cu steag albastru (Blue Fag – distincție dată celor mai faine plaje) dar și cu o largă varietate de activități de joc și relaxare 🙂.
In primul rând există regiuni uimitoare cu plaje întinse, unele dintre ele recunoscute pentru distracție și viață de noapte și altele, preferate de mine, ascunse și romanțate:).
Am încercat mereu să îmi organizez vacanțele un pic altfel decât marea majoritate, să văd locuri nu atât de des căutate de turiști.
Nu am fost și nici nu voi fi vreodată un fan al ideii de vacanțe all inclusive așa că optez mereu doar pentru mic dejun pentru a avea cât mai multă libertate de mișcare, să pot explora fiecare particică a locului pe care îl vizitez. Am aplicat aceeași „politică” și concediilor din Grecia, deși aceasta este extrem de apreciată pentru serviciile all inclusive pe care le oferă la prețuri foarte bune.
Dar înainte de a vorbi despre frumusețea peisajului și a apei din Halkidiki aș vrea să spun că zona oferă și alte atracții decât apă & plajă.
Răcorește-te la peștera Petrona
Într-una dintre zilele ploiase am optat să vizitez peștera de la Petrona, un loc fascinant unde vei găsi un labirint complicat de peșteri, o lume necunoscută, oferindu-ți o idee despre modul în care primii coloniști europeni ar fi trăit, o istorie ce te duce înapoi cu 700.000 de ani! Tot aici se spune că au găsit și la cele mai vechi rămăsițe umane descoperite vreodată în Europa!
Dincolo de peșteră și dincolo de micul muzeu construit aici, drumul e unul atât de plăcut pentru o zi toridă de vară: un drum șerpuit ce urcă printr-o mică pădure, un parfum atât de frumos de leadri și pin, dealurile arse de soare și un sentiment că, deși ești venit în Grecia doar să te relaxezi, poți să folosești fiecare ocazie să mai cunoști ceva, să mai descoperi ceva despre istoria atât de veche și încurcată a Europei.
Peștera Petrona este situată aproape de Nea Moudania, la 300 de metri deasupra nivelului mării, la poalele de vest a muntelui Katsika în Halkidiki. Acesta este celebră și pentru decorul superb cu stalactite și stalagmite precum și pentru un craniu fosilizat care a creat foarte multe dispute în lumea arheologică în ceea ce privește vechimea sa.
Ia pranzul în Athitos
Ceea ce m-a uimit, la început, este că aces loc atât de pitoresc are 3 nume diferite (de altfel nu foarte așa rar în Grecia: Afytos, Afitos or Athitoz). Acesta este una dintre cele mai pitorești sate din Halkidiki, la doar 15 km de Sani și datează din 3000 i.Hr.
Orice fotograf pasionat va rămâne impresionat de imaginile care pot fi create aici: drumul șerpuit al coastei, casele vechi din piatră, mărturii clare ale unui trecut mult prea îndepărtat, alei pietruite, tavernele colorate și peisajul superb de la Golful Toroneos.
Afitos datează de la începutul secolului al 19-lea, are o arhitectură autentică, cu case mici din piatră, păstrată și pentru noile clădiri ridicate în zonă. În piața satului se află Biserică Sf. Dimitrie, construită în 1858, singura bazilică rotundă din peninsula Halkidiki.
Mergi la shopping în Salonic
Salonic este doar la 70 de kilometri depărtare de Halkidiki, așa că am ales să facem o excursie de o zi în frumosul oraș. Mai fusesem și altă dată în Salonic și m-a impresionat foarte tare așa că mi-am dorit să mă întorc. După ce petreci câteva zile liniștite pe unul dintre cele 3 brațe din Halkidiki, Salonic îți pare o capitală a distracției și haosului:).
Orașul e unul plin de viață, caracterizat de multe terase întinse elegant de-a lungul portului, de muzee arheologice, de biserici vechi și de multe magazine. Poate, la un moment dat, mă voi întoarce aici pentru a sta câteva zile și pentru a savura magia orașului, însă, până acum, Salonicul a reprezentat doar o scurtă oprire către alte destinații.
Ceea ce mi-a plăcut foarte multe a fost piațeta din fața Turnului Alb, simbolul viu al oraslui, emblemă unei istorii foarte bogate. Frumoasa clădire a fost construită în timpul secolului al 15-lea, în locul unei fortificații bizantine mai vechi și, mai târziu, a fost reconstruit de turci.
Prin trecerea timpului Turnul a fost folosit că fortificație, dar, de asemenea, ca o închisoare celebră („Turnul Sângelui”), din motive evidente. În zilele noastre, Turnul este deschis publicului, iar vizitatorii au posibilitatea de a se bucura de o vedere panoramică uimitoare de la partea superioară a acesteia.
După ce ai vizitat turnul, nu uita să străbați puțin orașul pe străduțele înguste și pline de terase cu flori dar și să te oprești la una dintre multele biserici construite din piatră în timpurile străvechi. Bisericile post-bizantine sunt unele dintre cele mai reprezentative probe de artă din perioada ocupației turcești. Religia ortodoxă a fost un factor dominant al identitătii grecești în timpul acelor vremuri grele, așa cum grecii din Salonic au găsit adăpost spiritual în bisericile ortodoxe.
Unele dintre cele mai interesante biserici creștine datează din perioadă ocupației turcești sunt Agios Dimitrios, Agios Athanasios, Panagia Trani, Agios Antonios și Agios Minas.
Mergi cu vaporul pe cele 3 brațe
Călătoria cu vaporul este un must atunci când vorbim de Halkidiki:). Este o croazieră ce îți dă posibilitatea să înoți în cele mai curate și transparente ape, să te bucuri de plaje ușor sălbatice și de imesitatea albastră a mării Egee dintre cele 3 brațe :).
Există o excursie care te duce pe câteva plaje cu Steag Albastru de pe brațul Sithonia și oferă chiar și un tur la Insulei Broaștei Țestoase. Excursia îți oferă șansa să culegi fotografii fabuloase și să te bronzezi pe plaje frumoase. Vaporul se oprește cam o oră sau 2 pentru a da șansa celor curajoși să se scufunde în apele adânci iar celor mai puțin curajoși să admire țărmul aspru al salbaticei insule.
Mini croazieră pe care am ales-o avea plecarea din Pefkohori, un orășel drăguț, ușor romanțat și atât de plin de viață și culori. Nu numai că am ajuns la primele ore ale dimineții pe malul apei dar am reușit să ne întoarcem la exact cat să prindem și apusul. O plimbare pe faleza din Pefkohori te lasă ușor fără glas, te impresionează, te face să îți dorești să te reîntorci mereu în Grecia, doar pentru a deascoperi așa ceva 🙂.
Bucură-te de soare, mare, relaxare
Dar să nu uităm că rostul unei vacanțe în Grecia nu este să te întorci mai obosit decât te-ai dus așa că….cel mai bine e să îți rezervi câteva zile doar pentru a „zace” la soare, a savura un fresh bun de portocale, a te delecta cu o carte, a te juca în ape cristaline.
Brațul Kassandra oferă atât de multe opțiuni pentru fiecare tip de turist: plaje pentru tineri cu chef de distracție (Hanioti & Polychrono), plaje pentru cei ce vor să se bucure de liniște și dragoste (Kriopigi & Nea Potidea), plaje pentru fotografii înrăiți ce vor să suprindă absolut orice adiere a vântului (Sani & Fourka).
Cuvintele nu își au rostul atunci când vorbim de plajele din Grecia, în general, în special despre Hankidiki🙂.
Voi lasă câteva fotografii să spună ele ceva în locul meu.
De cele 2 ori când am ajuns pe plajele din Grecia, am ales această destinație pentru că știam că voi savura câteva amintiri senzaționale pe care le voi purta mult timp cu mine, suficient încât, la următoare vacanță, să caut un nou loc cu plaje verzi/albastre, o nouă insulă pierdută, o nouă șansă să iau un prânz savuros cu măsline și tzatziki :).
Leave a reply