Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Scoția – Glasgow între modern și clasic

În noiembrie, anul trecut, am avut șansa să ajungem în Scoția pentru prima dată și deși mai fusesem în Marea Britanie, recunosc că mi-a plăcut enorm această mică țară, verde, elegantă și foarte politicoasă.

Deși ne doream să călătorim mai mult prin Scoatia și să descoperim acelei peisaje magice, nu am reușit să ne organizăm prea bine, fiind totul pe ultima sută de metri. Dar am reușit să ne împărțim vacanța astfel încât să descoperim Glasgow (și să fim acolo în prima zi de deschidere a târgului de Crăciun și de aprindere a luminițelor), să vedem castelele din Edinburg (si toate cele 3 târguri de Crăciun organizate în oraș) sau să petrecem o zi în Sterling, în cel mai mare castel din Scoția.

Glasgow pentru noi a rămas ca un oraș cosmopolit pe care, clar, ne-ar fi plăcut să îl vizităm și înainte de a avea copil – pentru viață de noapte și pentru distracții. Însă s-a pliat foarte bine și în formula noastră extinsă, cu oameni calzi, străzi pline de viață și foarte multe activități pentru copii.

Am aterizat seara in Glasgow, zbor direct Wizz de la Bucuresti (4h) si am optat sa luam un taxi catre hotel, Ibis Style Central (varianta cu hotel în centrul orașului a fost foarte bună dat fiind că aveam maxim 20 de min mers pe jos până la piețele de Crăciun).

Imediat ce ne-am instalat, am plecat sa descoperim orasul si am gasit un Glasgow vibrant, viu, cu multe petreceri, muzica live pe stradă, oameni veseli. Ne-a dat impresia ca e minunat pentru viață de noapte (un pic prea tarziu pentru noi cu Baby T dar o opțiune minunata daca alegeți un city break child free).

Ce e important de stiut pentru Glasgow? Toate muzeele sunt gratis si pentru copii opțiuni minunate caci sunt interactive si ii in ocupati pe cei mici cateva ore bune.

Pentru a ne deplasa în oraș noi am ales un bilet Hop On /Hop off care s-a dovenit o idee genială căci am salvat foarte mult timp și am și aflat multe despre istoria orașului. Baby T a reușit chiar să își facă și somnul de prânz în timp ce se plimbă cu autobuzul:) acesta turistic.

Riverside Museum

Acesta a fost prima oprire pentru noi, locul în care am petrecut jumătate de zi căci Baby T a fost extrem de entuziasmat să exploreze mijloacele de trasport expuse, să participe la diferite activități sau să se plimbe pe vasul din port.

Muzeul Riverside este situat la intersecția râurilor Kelvin și Clyde, și găzduiește colecțiile de transport și tehnologie ale orașului, care au fost adunate de-a lungul secolelor. Este important să menționez și că muzeul a fost proiectat de arhitectul de renume internațional, Zaha Hadid, de aceea este o bijuterie de privit.

Deși pare potrivit pentru copii, în principal, trebuie să recunosc că și pentru noi, adulții, a fost o plăcere să facem o incursiune în istoria mijloacelor de transport, ajutând foarte mult că totul este interactiv.

Nava din afara muzeului – veche de peste 125 de ani – a fost încântarea tuturor, aceasta oferă foarte multe oportunități de a înțelege un pic istoria navigației, de a înțelege cum funcționau lucrurile pe vremea aceea și care era viață mateloților. Ne-a plăcut așa mult că am ales să luam prânzul chiar în interiorul navei :).

Museum Hunterian

Hunterian este moștenirea doctorului. William Hunter (1718 – 1783), un obstetrician și profesor pionier cu o pasiune pentru colecționare. Muzeul Hunterian și-a deschis porțile în 1807, fiind cel mai vechi muzeu din Scoția, situat în cadrul Universității Glasgow, în mijlocul unui campus impresionant.

Noi am petrecut după-amiaza aici, admirând nu doar colecția din muzeu dar și cladirirle din campus, scurtă plimbare în istoria veche a acestui loc.

Glasgow Gradina Botanica

Deși timpul nostru aici a fost scurt, am avut parte de o vreme suprinzător de plăcută așa că plimbările pe jos prin oraș, o scurtă incursiune în parc sau grădina botanică au fost momente în care puștiul din dotare și-a consumat toată energia:).

O alta destinatie minunata este Gradina Botanica din Glasgow,peste 50 de acri de parc minunat Aici gasiti Palatul Kibble, o frumoasa seră victoriană cu rame din fier forjat, plină cu ferigi exotice de copaci. Nu am avut suficient timp sa ne bucuram de minunatia asta verde, chiar si la sfarsit de noeimbrie:).

Viața de noapte și târgurile de Crăciun

Serile ni le-am petrecut la târgurile de Crăciun din centru – cu o organizare care ne-a făcut foarte geloși:). Mi-a plăcut că zonele de fun, mâncare și jocuri erau delimitate astfel că nu trebuia să faci neapărat “baie de mulțime” că să te bucuri de atracțiile târgului. Deși nu e poate în top locații din Europa pentru târgurile de

Crăciun, eu aș recomandă clar și Glasgow și Edinburg pentru această experiență.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion