Primăvara este momentul perfect pentru o scurtă vacanță în Spania pentru a ne bucura de paella și sangria, pentru a mirosi flori de portocal și a ne „îmbăta” cu flamenco și mișcări senzuale de dans:).
La începutul anului 2016 am decis ca locația pentru city break să fie Valencia, cel de-al treilea oraș ca mărime și frumusete în Spania, care la sfârșitul lui martie se bucură de cel mai cunoscut festival al lumii iberice: Las Fallas.
Valencia are un amestec de clădiri vechi și noi, oferindu-i imaginea perfectă a distracției și culturii. De la castele medievale și turnuri, la modernism și arhitectură art deco, și, desigur, o mulțime de locuri pentru a mânca, bea sau asculta spectacole live.
Am aterizat la Valencia într-o sâmbătă seara (zbor cu Wizzair – plecare din București la 18:30) și am ajuns în timp pentru a ne bucura de ultima seară de festival Las Fallas.
Să începem să descoperim ce se poate face în câteva zile în acest oraș al distracției spaniole:) .
- Distrează-te cu Las Fallas – cea mai mare fiesa a primăverii
Înainte de a descrie orice altceva în Valencia voi vorbi despre această sărbătoare a nebuniei și veseliei duse la extreme:). Las Fallas este principala fiesta din calendarul Valenciei, și este numărul 1 din lista de activități interesante de făcut în acest oraș atât de iubit al Spaniei. Festivalul ține o săptămână și se încheie pe data de 19 martie.
Ce am găsit când am ajuns în centrul orașului sambătă? Păpusi uriașe de carton și o mare de localnici în costume tradiționale, cântând și dansând alături de mii de turști. Peste 700 de focuri în aer liber sunt aprinse în ultima zi a festivalului, arzând păpusile incredibile, plasate în toate cartierele .
Haosul părea că a pus stăpânire pe Valencia: sticle de bere, căni de ciocolată caldă, conuri de churros și buñuelos, o mare de oameni dornici să surpindă spectacolul de artificii ce lumina cerul constant, încercand și să se ferească de zecile de petarde aruncate la nimereală la picioarele lor.
- Încarcă-te de energie în Piață Centrală
Piața Centrală (Mercado Central) este locată intr-o clădire superbă iar mersul pe jos printre aleile sale este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face în Valencia. Construită cu un secol în urmă, în stil Art Nouveau, este cel mai mare centru dedicat produselor proaspete în Europa.
Plimbă-te pe aleile sale fermecătoare, fiecare marcată cu un alt nume și semn. Ascultă murmurul de voci care marchează ritmul vieții de zi cu zi. Cumpăra fructe recent culese din livezile din apropiere și bucură-te de un sandviș cu „hamon” (șuncă) și pâine proaspăt scoasă de la cuptor (da, da, uită dieta acasă că Spania nu e locul pentru așa ceva:).
- Fă o plimbare în Grădinile Regale și Grădina Botanică
Valencia e plină de parcuri și grădini iar spaniolii acordă o mare importantă spațiului verde și activităților în aer liber. Cele mai frumoase și cunoscute parcuri și grădini sunt Turia, Cabecera, Glorietă și Monforte. Însă cele care îți tăie respirația cu frumusețea lor sunt Grădinile Regale și Botanică.
Grădinile Regale sunt extrem de frumoase – mai ales în contrast cu parcurile de pe malul râului, cum ar fi Turia. Populare și aproape de Universitate, grădinile regale pot fi extrem de ocupate într-o duminică după-amiază sau în timpul festivalului Fallas. Am mers în timpul săptămânii și era relativ gol ceea ce mi-a dat șansa să mă bucur de liniște și de spațiul atât de viu colorat.
Grădina botanică este o oază de liniște și pace, scăparea perfectă de la agitația orașului. Proprietate a Universității din Valencia, grădinile sunt pline de plante rare și floră mediteraneeană pe cale de dispariție. Grădina a avut inițial o locație diferită în 1567 și era axată pe studiul plantelor medicinale.
Ce am aflat aici? Pe lângă vasta expoziție de plante superbe, printre aleile grădinii botanice viețuiesc și 50 de pisici, adoptate de o asociație de protejare a acestora, fiecare dintre ele fiind botezată diferit. Chiar la intrare există și un mesaj care cere vizitatorilor să nu hrănească piscile deaorece acestea sunt atent îngrijite de către membrii asociației.
Am rămas plăcut impresionată de curățenia din parc și m-am lasta purtată de frumosul miros de flori de portocal și iasomie:). O carte și o cafea bună sunt igredientele perfecte ale unei după-amieze liniștite în Grădină Botanică din Valencia:). Noi eram o gașcă de fete așa ca am înlocuit cartea cu o sesiune foto:).
- Admiră orașul din vârful catedralei (turnul La Miguelete)
Orașul vechi are un număr incredibil de lăcasuri de cult și multe dintre ele sunt incredibil de frumoase, merită o privire în interior dar și din vârful turnurilor. Catedrala din Valencia a fost construită între 1252 și 1482 pe locul unei fostei moschei și, probabil, un templu român dedicat zeiței Diana.
Exteriorul complexului Catedralei din Valencia este în cea mai mare parte gotic. Neobișnuitele arcade sunt deschise în jurul absidei și orientate spre nord și mi-au amintit puțin de Colosseumul roman.
Turnul octogonal, La Miguelete (sau Micalet), are 207 trepte care pot fi escaladate pentru o vedere spectaculoasă asupra catedralei și orașului. Turnul este renumit pentru consacrarea sa în ziua de Sf. Mihail din 1418.
De sus orașul arată cu adevărat magic iar eu am ajuns acolo în Duminica de dinainte Paștelui Catolic, perioadă în care orașul arată ca un furnicar, cu zumzet de sărbătoare și credința.
- Plimbă-te pe străduțe și admiră zidurile acoperite de graffiti
Valencia e renumită pentru muzeele sale și pentru respectul pe care îl acordă artei. Ceea ce trebuie însă menționat e că în Valenca există și un alt tip de artă decât cea clasică admirată doar în muzee: artă stradala (street art-graffiti). Datorită, în mare part, a doi artiști de stradă incredibil de talentați, Escif și Hyuro, Valencia se confruntă cu ceva ce seamănă cu epoca renascentistă în arta stradală.
M-am pierdut pe străduțe și de fiecare dată nu m-am putut abține să nu fotografiez fiecare perete pe care apărea o explozie de culoare ce crea o poveste. Recunosc că nu sunt o mare cunoscătoare a artei graffitt ului însă este cu adevarat frumos să vezi o asemenea libertate de exprimare a unei altfel de arte: ceva modern dar atât de plin de talent:).
Așa că îți sugerez să te oprești la una din terasele micuțe de pe lângă acești pereți plini de graffiti și să savurezi o cafea bucurându-te de spectacolul agitat al trecătorilor:).
- Petrece o zi la Muzeul Artelor și Științelor / Oceanograf
Zona muzeului de Arte și Științe este ca un mic oraș într-un alt oraș mult mai mare: Valencia:). Ea cuprinde un complex de șase clădiri futuriste și este atracția cea mai emblematică din Valencia. Preferatul meu absolut este Oceanograful!
Înainte de a mă pierde câteva ore bune printre pești, balene și delfini, m-am oprit să admir imensitatea arhitecturală a complexului de Arte și Științe. O îmbinare perfectă de culoare, armonie a fiecăreia dintre cele 6 clădiri ce ascund miracole artistice:).
Nu m-am așteptat să mă simt ca un copil entuziasmat care râde în fața acvariilor imense, care se lasă purtat de un vis atunci când se plimbă prin tunelul subacvatic de peste 70 de metri. Acesta este cel mai mare acvariu din Europa și adăposteste specii marine din întreaga lume, inclusiv din Marea Arctică, apele tropicale și Marea Roșie.
Exista 12 clădiri, care recreează perfect toate ecosistemele marine de pe planetă. Speciile care populează aici includ balene beluga, pinguini, morse, broaste testoase, meduze și crustacee.
Dincolo de minunăția de a te plimba „împreună” cu balenele și pisicile de mare, mai poți afla foarte multe detalii despre păsări care se găsesc în zonele umede, cum ar fi rezervația naturală din apropiere la’Albufera, sau despre specii care populează pădurile tropicale. În total, există peste 45.000 de animale de la peste 500 de specii diferite care trăiesc în Oceanograf.
Ceea ce m-a fascinat a fost insă spectacolul cu delfini. Nu mai fusesem de când eram mică la un asemenea show și am rămas uimită să văd conexiunea creată între antrenori și delfini, să cunosc mai multe despre salvarea acestora și cum aș putea acorda primul ajutor în cazul în care un asemenea manifer ar avea nevoie:).
Dicolo de spectacol a fost și o lecție pentru mine. Ceea ce pot spune însă e că întreaga poveste a fost exclusiv în spaniolă, așa că dacă nu stăpânești această limbă va fi destul de greu să înțelegi relatarea dincolo de muzică și acrobații cu delfini.
- Mănâncă, bea și distrează-te cu mișcări senzuale de flameco
Valencia are o viață culturală extrem de bogată așa că putem vorbi enorm de mult despre muzee, artă și istorie însă această mini excursie nu a fost despre toate acestea. A fost un city break pentru a celebra primăvară și prietenia, de a ne bucura de muzică, artă culinară mediteraneană și sangria:).
Am ales să mergem la un spectacol minunat de flamenco: dans și muzică, armonie și candoare, senzualitate și bucurie absolută.
Cafe del Duende susține de 2 ori pe săptămâna concerte de flamenco cu artiști locali intr-un spațiu mic și intim, în care pentru 10 euro primești o băutură (evident am optat pentru sangria) cât și un spectaol extraordinar.
Ce am mai savurat în Valencia? Paella valenciană cu carne de pui, paella cu fructe de mare, creveți și calamari prăjiți cu usturoi, o bombă de savoare și gust pentru papilele gustative.
- Încheie călătoria cu o plimbare în port sau pe plajă și bucură-te de un oraș colorat și plin de viață:)
Este locul ideal penru o plimbare la prima oră a dimineții: liniște și flori și „parfum” de apă sărată:).
Nu uita că Valencia are și o plajă extrem de drăguț amenajă, care vara devine inima orașului și se transfomă în prima locație preferată de turiști și localnici. Noi am făcut o scurtă plimbare însă vremea nu a fost deloc favorabilă încât să ne bucurăm cu adevărat de soare și mare.
Am avut în Valencia 4 zile cu adevărat relaxante în care cuvintele definitorii au fost Veselie și Prietenie:).
Leave a reply