Toscana este renumită în lume pentru arta, istoria și peisajele sale deosebite. Trecutul se amestecă cu prezentul într-o armonie desăvârșită, iar oamenii și-au păstrat de-a lungul timpului nealterate tradițiile. Zona centrală a Toscanei este o zonă rurală de o mare frumusețe peisagistică. Regiunea mai este cunoscută pentru orașele ei istorice fortificate care s-au pastrat aproape nemodificate de-a lungul timpului.
Siena este un oraș medieval cu străzi înguste, fără trotuare, pe care abia dacă încape o mașină, străzi care înconjoară Piazza del Campo. Amenajată sub forma de scoică piața este mărginită de clădiri elegante. În centrul sau se afla o fântână de formă dreptunghiulară împodobită cu statui. De două ori pe an se desfășoară aici festivalul Palio din Siena, o cursă de cai ne înșeuați între reprezentanții celor 17 districte ale orașului. Palazzo Publico găzduiește primăria orașului iar sălile sale sunt deschise publicului. Turnul primăriei, Torre del Mangia, cu rol de clopotniță este de asemenea deschis pentru vizitare. Turnul are 102 metri și este al doilea turn ca înălțime din Italia. Pentru cei ce se încumetă să urce în turn e bine de știut ca scara are 505 trepte ce sunt dispuse în spirala și este folosită atât pentru urcat cât și pentru coborât ceea ce face uneori ca ascensiunea să fie îngreunată. Din piață se poate ajunge urmând Via dei Pellegrini la Duomo. Domul este unul din cele mai frumoase din Italia. În sec XII locuitorii din Siena au hotărât să construiască un nou naos în sud cu scopul de a face din aceasta cea mai mare catedrala creștină. Planul a fost ulterior abandonat, naosul neterminat conține acum un muzeu al sculpturilor. Complexul domului cuprinde mai multe muzee: Catedrala, Poarta Cerului – ce include un tur pe acoperișul catedralei, Biblioteca Piccolomini, Cripta, Baptisteriul, Museo dell’Opera și Panorama de pe fațada neterminată a naosului din sud.
Pienza este un oraș-cetate nu e foarte mare dar cochet. Strada principală este mărginită de magazine de pielărie, antichități, vinuri sau brânzeturi pecorino considerate unele dintre cele mai bune din Italia. Alei ce pornesc în stânga și în dreapta drumului principal sunt flancate cu ghivece mai mici sau mai mari de flori așezate de o parte și de alta a intrărilor în locuințe. Din când în când, o bicicleta sta sprijinita de zidul vreunei case. Mici restaurante cu pensiuni la etaj și cu doua, trei mese în fata intrării își așteaptă clienții. Piața centrală se numește Piazza Pio II, după numele papei care a început transformarea orașului, la mijlocul secolului XV dintr-un cătun într-un oraș renascentist model. În piață se află Domul, primăria cu logie – Palazzo Publico, și două palate devenite muzee, Palazzo Borgia e Jouffroy și Palazzo Piccolomini. Palazzo Piccolomini deține o colecție de mobilier, arme și obiecte autentice ce au aparținut proprietarilor. Curtea interioara a palatului are o ieșire către o frumoasă gradină amenajată în stil renascentist. Din piața centrală, în stânga domului, pornește o alee care merge de-a lungul zidurilor cetății și oferă o priveliște superbă asupra colinelor ce înconjoară Pienza.
Montepulciano este construit pe un deal ce domină împrejurimile. Montepulciano este un oraș medieval de o frumusețe rară. Având palate renascentiste elegante, biserici vechi, fermecătoare și străduțe ascunse, orașul oferă privitorului panorame largi spre minunatele văi care îl înconjoară, Val d’Orcia și Val di Chiana. Am intrat în cetate prin Porta al Prato. Aici clădirile sunt mult mai înalte iar străzile mai largi străjuite de restaurante și magazine de vinuri. Strada principala Corso din care pornesc străduțe înguste străbate cetatea dintr-un capăt în altul. Piazza Grande este construita după modelul piețelor medievale italiene: cu dom, primărie cu turn – Palazzo Comunale, o frumoasă fântână cu un grifon și un leu ce țin un scut cu însemnele familiei Medici și alte doua palate Palazzo Tarugi și Palazzo Contucci. Piața a fost folosită ca platou de filmare pentru “The Twilight Saga – New Moon”. În capătul opus al cetății se afla Fortezza, fortăreața orașului care găzduia la momentul vizitei mele un târg de produse artizanale locale: pielărie, articole de fierărie, tablouri, obiecte din ceara și lemn. În afara zidurilor orașului se găsește Tempio di San Biagio, o biserică monumentală construită sub formă de cruce greceasca în secolul XVI amplasată la poalele dealului Montepulciano.
Chianciano Terme este o stațiune renumită pentru apele sale minerale. Orașul vechi Chianciano (Chianciano Vecchia) este situat pe o colină la marginea localității. Străduțe întortocheate, case din piatra și cărămidă înghesuite unele în altele și din loc în loc câte o bisericuță. Exista o alee care șerpuiește pe lângă zidurile cetății și care iți oferă o panoramă deosebită asupra văilor din jur.
Monticchiello, este un alt oraș-cetate aflat în apropiere de Pienza. Monticchiello este o adevărată oază de liniște. Poți merge prin exteriorul zidurilor cetății ca să vezi peisajul superb ce se așterne la picioarele tale cu orașul Pienza în depărtare sau te poți plimba pe străduțele întortocheate din cetate. În centru se afla biserica Sfinților Leonard și Christofor, o piață și un centru de informare cu un mic muzeu etnografic.
Acestea sunt câteva din locurile interesante de vizitat în partea centrală a Toscanei. Desigur, sunt multe de văzut.
Va invit să citiți despre aceste orașe despre multe altele în articolele noastre de pe : www.PhotoTraveler.ro .
Leave a reply