
Grecia este și va fi în topul preferințelor românilor pentru concediile de vară. Și sunt nenumărate motive pentru a fi în top, de la istorie fantastică, plaje minunate, bucătărie delicioasă, oameni prietenoși și atmosferă de vis. Dar, dincolo de orice loc din Grecia, Thassos e insula cea mai des frecventată de români pentru că, pe lângă cele menționate mai sus, mai are și avantajul că este foarte aproape de România.

Cred că s-a scris enorm despre Thassos, există multe grupuri despre și parcă nimic nu a mai rămas de spus, de povestit, de arătat 😊. Însă, eu îmi voi încerca norocul să va spun cum a fost experiența noastră în Thassos, de la mijlocul lui mai.
Ne-am dorit o cazare pe malul apei, o căsuță romantică și inedită, care să ne introducă în atmosfera tipic grecească, care să ne ofere intimitate dar și acces facil la restaurante, farmacie , magazine etc. Stul ales a fost perfect pentru noi, mic si prietenos: Skala Marion. După lungi căutări, și jur că am căutat intens, am găsit căsuța visurilor mele pentru o astfel de escapadă: Maria Stone House (https://www.booking.com/hotel/gr/stone-house-maria) o căsuța din piatră, cu o curte extrem de bine îngrijită, cu o poartă ce, odată deschisă, ne oferea acces liber direct la mare. Ce locație minunată pentru a ține un copil de 1 an și 7 luni ocupat și fericit ! Și, credeți-mă , că am fost mai mult decât placut suprinsă de această cazare că aș vorbit doar despre ea în restul povestirii dacă nu aș crede că e totuși cam exagerat să fac asta 😊.

Am plecat din București la miezul nopiîi și am încercat să fim în Grecia în jurul orei 9 dimineața, cu doar 2 opriri scurte, avantajați și de faptul că Baby T a dormit în scaunul lui foarte bine. Bacul, l-am prins la ora 10 dimineața, astfel că era cam gol, chiar perfect pentru niște părinți nevoiți să alerge după un copil, extaziat să vadă pescăruși mancandu-i din palmă sau atât spațiu de explorat.
Voi începe cu legenda legată de numele acestei insule minunate : se spune, în mitologia greacă, că era , pre vremuri, un rege fenician care avea 3 fii și o singură fiica, Europa. Zeus, îndrăgostit de frumusețea Europei, a răpit-o și a ascuns-o intr-o grotă, în Creta. Tată lei, regele, și-a chemat cei 3 fii și nepotul, numit Thassos, și i-a rugat să o caute pe Europa în lung și în lat și să nu se întoarcă fără ea. Bineînțeles, niciunul nu a fost capabil sa o găsească, dar Thassos a ajuns pe o insulă izolată, superbă, cu o natură luxuriantă și a decis să se stabilească aici, dat fiind că oricum nu se putea întoarce fără Europa 😊. Să ne întoarcem la vacanță noastră și ce am făcut noi pe insula, încât să îi înțelegeam alegerea lui Thassos 😊.
Descoperă istorie, relief, natură și sate străvechi
1. Exploreaza Site-ul arheologic antic de la Aliki

Da, știu că la Aliki e una dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă, dar noi nu la aceasta ne-am oprit ci am dorit să explorăm site-ul arheologic antic, situat într-o pădure de pini, umbroasă și răcoroasă, ce ascunde o adevarată comoară naturală plina de istorie. Situl are peste 2000 de ani și e împărțit în 2 părți : cea de la baza mării, cu mormintele antice de marmură și cea de pe deal, care e destinată resturilor arhitecturale (2 biserici, un sanctuar și un mini amfiteatru). Noi am plecat cu așteptări mici, dar am fost uimiți de peisajul ușor sălbatic, atrasi de covorul colorat de maci, crescuti printre rămășițele vechilor basilici sau sub coloanele de marmură, rămase martori tăcuți. Panorama asupra mariii te lasă fără cuvinte, se pot vedea chiar și blocurile vechi de marmură scufundate sub mare.

Noi am ptrecut peste o oră în acest sit arheologic, cu jumatea mea pasionată de istorie si cu baby T care zburda fără griji, în ciudat fricilor mele fantastice că se apropia de marginea gardului prea mult 😊. Asta e magia copilăriei, să fii fără griji și, deși am plecat foarte fericită de aici, simt că aveam cu 3 fire de par alb mai mult decât la sosire.

2. Petrece o după-amiază in Limeria și dă o fugă Muzeul de Arheologie și Agora antică

Noi am ales să vizităm acest muzeu în singura zi puțin înnorată, așa că ne-am bucurat să descoperim mai mult din istoria bogată a insulei, să vedem statui, câte ceva din arta lutului sau să ne facem o imagine clară despre cum era viața în Thassos. Muzeul nu este mare însă poți vedea peste 1500 de exponate traditionale grecești de ceramică, monete, bijuterii sau rămășițele romane care se află în subsolul muzeului.

Agora, ce se află lângă muzeu, încă neîngrijită și cam dificil de străbătut. Aceasta a fost construita între secolele al VI-lea și al ÎI-lea î.Hr și a servit, cândva, drept centru al orașului antic Thassos. Se poate încă vedea o parte din clădiri, inclusiv temple, clădiri administrative, precum și alte repere ale vieții de zi cu zi în Grecia antică.

3. Petrece timp in cel mai vechi sat din Thassos, Kastro, si gusta o pastrama de ied traditionala in satul Theologos


Sătui, în ultima zi de vacanță, de plajă și apă 😊 (dacă se poate așa ceva) am vrut să mergem într-un loc mai inedit pentru a lua cina, in cel mai vechi sătuc de pe insula, KASTRO (cică nu se știe de când datează). E adevărat că perioada aleasă a fost total nefericita căci am ajuns la ora apusului, ceea ce în mod normal ar putea fi o idée faină, dacă nu era o furtună ca în filme, ce ne-a creat o imagine foarte prăpăstioasă a acestei așezări. Chiar și așa eu am rămas fascinată de căsuțele mici de piatră, de drumurile săpate parcă în munte. Satul Kastro este numit după o cetate sau un castel (Kastro însemnând castel în greacă) construit în epoca medievală, ale cărui rămășițe pot fi văzute și astăzi.

În centrul satului se află o bisericuța, construită din 1804. Sultanul, de atunci, a acceptată că această să fie ridicată doar dacă o pot finaliza în patruzeci de zile. Se zice că toți cei din sat s-au reunit pentru a construi lăcășul de cult, închinat Sfântului Anastasije. Dacă aș mai avea șansă, aș cauta o soluție să mă cazez măcar o noapte aici că să înțeleg mai bine viața rurală grecească, să mă trezesc în mijlocul acestei localitati rămasă parcă prinsă în alte vremuri.

Carnea de miel și ied sunt des întâlnite în Thassos dar, am aflat, că există un sat deasupra marii😊, unde păstrama de miel și ied sunt tipic gătite. Așa că, într-una din zile, am pornit pe străzile încă adormite ale satului de piatră, foarte flamanzi dealtfel, să găsim o tavernă ce ar putea să mă convingă și pe mine să gust miel. Am găsit un restaurant cu un view fantastic, cu un meniu nu foarte variat dar foarte apetinsant, si, mai ales, cu o colivie cu câțiva papagali viu colorați și vorbitori. Dar ce treaba au papagalii cu pastrama de miel? Simplu: papagalii mi-au asigurat posibilitatea să savurez pastrama😊. Căci, Baby T a fost mai fascinat de inaripatele colorate decât orice fel de mâncare așa că eu și tatăl lui am avut 15 minute lungi să mâncăm și să bem și o cafea (cei care calătoresc cu copii așa mici știu cât de mult valorează 15 minute libere).

Dar ce trebuie să știi despre Theologos ? Acest sat datează din secolul al XIII-lea și are influențe clare ale arhitecturii tradiționale macedonene, aceasta fiind o caracteristică de neratat a orașului Thassos. Theologus a fost o perioadă chiar și capitala insulei, mai multe despre insemnătatea sa ați putea găși la Muzeul Folcloric din sat (care era, din păcate închis, când am ajuns noi). În rest, am dat peste au un mic magazin/ făbricuță de sandale de piele tipic grecești, unde nu am putut să nu intru și să cumpăr o pereche minunată, azurie, perfectă pentru vacanța mea grecească.

4. Bucură-te de linistea de la Manăstirea Sf Mihail


Primisem recomandarea de la o fostă colegă de muncă de a merge și a mă bucură de liniștea de la Mănăstirea Arhanghelului Mihail, o minunăție de albă, ce trona elegant pe o stanca,lăcășul ce datea de la sfârșitul secolului al18-lea este cel cunoscut din Thassos. Din nou, am avut norocul să ajung acolo când nu era absolut nimeni, așa că singurele glasuri ce se auzeau erau ale noastre – și nu ca semn de lipsa de respect ci a pentru ne tempera copilul prea fericit să se înfrupte cu rahatul delicios primit la călugărițe. La manăstire se respectă un „dress code” clar așa că dacă sunteți în pantaloni scurți sau rochițe mai decoltate (regula se aplică și bărbaților în maieu sau șort), ele îți dau anumite haine că sa te acoperi. Trebuie să recunosc ca noi ne-am amuzat un pic dar experiență a fost cu atât mai inedită.

Caută plaja perfectă pentru tine

Și da, nu e greșit să spun că sigur vei găși acea plajă care te mă fascina și la care vei vrea să te întorci mereu, chiard dacă insula are câteva sute de locuri de astea minunate. Noi, am avut avantajul să găsim toate minunățiile acestea aproape doar pentru noi, căci în Mai e destul de liber. Așa cum am spus nu aveam o lista clară cu ceea ce vedem asaca ne-am lăsat purtați de mașină si am oprit fix acolo unde simțeam că o să ne placă.

Iar Baby T a fost fascinat de apă, de nisip (fie el fin sau pietros), de peștii care veneau aproape prietenoși la mal, de tot.
1. Mergi la piscina naturală dintre stanci: Giola

Deși nu era prima pe care ne-o doream să o vizităm, exact aici am aterizat mai întâi😊. Am rămas surprinsi cât de fain se vedea această „piscina”, săpată de valuri fix între stânci, de cât de frumos de simțeai făcând „plajă” cocoțat și ce sentiment inedit să te afunzi în apa aceea cristalină. Mă rog, jumătatea mea s-a afundat: jur că talentul meu la înot nu îmi permitea o asemenea aroganță😊. Bine, și Baby T a trait-o, ținut fiind in brațe de tatăl sau, care nu putea să experimenteze senzatia fără să îl împărtășească cu micul blond. Giola, este clar o atracție spectaculoasă, numită și Lacrima Afroditei, după cum spune legenda. Prezentata în revistele de călătorie și natură, Giola este o priveliște pe care nu veți înceta să o admirați. Drumul pana la ea e destul de dificil si vei ajunge leșinat de oboseală, fix să îți dorești enorm să sări direct în ea. Am înțeles că vara e full și cu greu prinzi un loc de o poză dar, în mai, eram noi și 4 danezi.

2. Paradise Beach


Cotată că cea mai frumoasă plajă din Thassos, noi ne-am bucurat de o după amiază perfectă, cu o apă extremd e plăcută pentru luna mai, cu un copil ultra fericit să se joacă în nisip. Fiind încă devreme și sezonul nedeschis, nu am găsit niciuna dinre cele 2 terase deschise dar, patronul neamț al uneia dintre ele a fost extrem de dargut să ne pregătească câteva neesiri și gheață, să ne ofere apă și suc. Nici nu știa cât să ceară căci terasă era încă în renovare. Experiență a fost chiar de memorat.

3. Marble Beach

Plaja de marmură a fost iar o surpriza căci noi am greșit drumul și am ajuns la ceea ea direct prin munți, a fost interesant să mergem printre blocuri de marmură că să ajungem la plajă, iar peisajul cu adevărat spectacular. Drumul e și destul de dificil, nu există decât o singură bandă, drum de pământ, și dacă ai „fericirea” că din față să vină camioane/ tiruri încărcate cu marmură, trebuie să te întorci și să le dai prioritate căci acelea nu prea au alte opțiuni (încărcate fiind la deal). A fost cu ceva emoții dau nah, dacă nu ar fi fost nu aș fi povestit acum😊. Plajă e cu adevărat unică pentru că nu numai că nu e cu nisip fin dar e cu bucățele mici de marmură, rămasă de la carieră din munți. Apă e parcă mai curată căci pe fund nu are decât marmira fină, plimbarea pe mal poate fi chiar intersatanta, dacă închizi ochii visezi deja la alte continetne cu nisip Alb. La fel, am auzit că e foarte aglomerată în sezon dar noi am avut o plajă doar pentru noi, cu șezlonguri elegante de marmură și o panorama luată parcă pe persoană fizică😊.
4. Golben Beach

E întinsă, cu nisip fin, cu apă calmă și multă voie bună (noi sigur am avut căci Baby T găsise o mega băltoacă pe care o consideră proapria lui piscină). Pe lângă cele 3 plaje menționate mai sus, noi ne petreceam jumătate de zi pe cea din față căsuței noastre, luând micul dejun aproape zilnic aici, savurând cafeaua, consumând energia lui Baby T fără că și noi să o irosim pe a noastră. M-aș întoarce oricând în Thassos la fix aceeași cazare, în extra sezon, pentru că e un sentiment minunat să ai un peisaj parcă pictat doar pentru ține, să te bcuuri de atenția chelnerilor la restaurante, să simți că poți să înțelegi stilul grecilor.


Leave a reply