Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Skopje, Macedonia – între kitsch și eleganță

Macedonia de Nord am descoperit-o acum doi ani în vacanța din Ohrid ( Ohrid – un colț de liniște macedoneană) și m-a impresionat acel orășel curat, elegant, parcă rupt din filmele italiene. Am rămas atunci suprinși că o țară mică, cu o istorie turbulentă și fără ajutor din partea UE, a reușit să aibă o infrastructură bună, cu autostrăzi și drumuri decente. Așa că am decis să ne reîntoarcem să vedem dacă acest aspect se aplică întregii țării sau doar zonei Ohrid, recunoscută pentru capacitatea sa turistică. 

smacap_Bright

În capitala Macedoniei de Nord am intrat la 6 dimineața ceea ce ne-a dat posibilitatea să vedem orașul complet gol, scăldat de primele raze ale soarelui. Prima impresie a fost că era destul de murdar dar că avea destul potențial pentru turiști. Aveam să aflăm, mai târziu, că 2 august este sărbătoare națională și că toate muzeele și casele patrimoniale sunt închise, urmând să le admirăm din exterior.

Am făcut un tur rapid în centrul vechi al orașului și am rămas cu « gură căscată » la numărul impresionant de statui, peste câteva zeci, așezate peste tot unde se găsea un soclu. Am aflat că acestea erau parte a unui proiect inițiat în 2013 de reconstruire a orașului, când se alocase un buget exorbitant pentru construirea de poduri, statui și îmbrăcarea clădirilor vehi.

Statui in Skopje
Skopje la prima ora a diminetii

Pe parcursul celor două zile am fost indecisă în privința părerii pe care să mi-o fac despre capitală. Ceea ce am apreciat a fost faptul că s-au străduit să îmbrace în « haine » elegante un oraș gri, încă apăsat de moștenirea arhitecturii comuniste.T

Top 4 activități în Skopje 😊


Fortul KALE
  1. Vizitează cetatea KALE și bucură-te de panorama orașului

Așa cum spuneam și mai sus, noi am ajuns la primele raze de soare în oraș așa că a trebuit să facem ceva până la ora la care am fi putut să ne cazăm. După un mic dejun la una dintre zecile de patiserii deschise la ora 6 dimineața și plimbarea pe podurile cu statui😊, am pornit către cetatea ce se vedea mândră în vârful dealului din centru. Nu știam la ce să ne așteptăm, așa că am sperat să o putem găși deschisă.


Fortul KALE

Fortul KALE, se găsește în partea veche a orașului, având o lungă istorie din anii 500 până în perioada  modernă. Cetatea a fost refăcută de câteva ori de-a lungul anilor și chiar distrusă de un cutremur, în anul 1963.


Fortul KALE

Trebuie menționat că nu există taxa de vizitare a cetății, zona e destul de părăsită și nu există ceva amenajat pentru turiști însă poți să te plimba liniștit pe vechile ziduri, să admiri panorama superbă asupra orașului și să te bucuri de o experiență chiar interesantă. Recunosc că mi-ar fi plăcut să văd mai mult interes pentru acest martor tăcut al istoriei tumultoase macedonene dar, poate în viitor, lucrurile se vor schimbă.

2. Bea cafeaua în Piață Centrală

Skopje Piata Centrala

La fel ca multe altele din Skopje, totul este gigantic, inclusiv fântâna și statuia mare din centrul Pieței. Dacă ai văzut déjà alte capitale europene și ți-a plăcut un monument în mod deosebit, este foarte posibil să îl regăsești în capitala macedoneană 😊. Un exemplu bun se poate găsi în parcul central, unde vei vedea atât o statuie ca cea din Budapesta dar și un arc de triumf asemenator cu modelul original parizian.


Skopje Piata Centrala

Podurile care traversează râul orașului sunt frumos împodobite cu statui gicantice, asemănătoare cu cele de pe Charles Bridge din Praga 😊 însă efectul e unul plăcut, si, ignorând detaliile de kictch, se pot face fotografii chiar faine.


Skopje Piata Centrala

Orașul are  numeroase statui, construite după 2013.  De fapt, s-a ajuns până acolo încât oamenii s-au revoltat împotriva guvernului, pentru că investește sume enorme de bani în construirea de statui și clădiri maiestuoase în loc să ofere politici de ajutorare a localnicilor.


Skopje Piata Centrala

Cea mai impunătoare statuie este cea a lui Alexandru cel Mare, care tronează în centrul pieței Macedonia, călare pe un cal, înconjurată de fântani artizanale impresionante. Ceea ce ne-a amuzat teribil este faptul că la ora prânzului, când soarele dogoreste îngrozitor, copiii localnicilor găsesc oportun să se scalde în frumoasa fântână și să se distreze mâncând porumb fiert, direct în apele ei 😊.

3. Shopping în Vechiul Bazar


Skopje Piata Centrala

Acesta este considerat unul dintre cele mai vechi bazaruri, cu influențe puternic otomane, cu oameni dispuși să negocieze. E un haos general în Scopje după lăsarea serii, ceea ce creează un vibe interesant, care te face să iubești și să urăști în același timp acest oraș.


Skopje Piata Centrala

Vechiul Bazaar din Skopje a fost,  încă din anii 1200, inima comerțului din oraș. A reușit să își păstreze mult din farmecul orginal până în zilele nostre, moscheea care se afla in apropierea dându-i încă un aer cu totul special.

Terasele de lângă bazar și piața Macedonia sunt frumos decorate și cu produse apetisante, ceea ce m-a făcut, încă din prima zi de vacanță, să  renunț la dieta mea strictă 😊. Recomandăm cu căldură restaurantul Old City House, construit în 1860, cu mâncare extrem de delicioasă și prețuri prietenoase. Dacă îți place peștele, nu rata păstrăvul roșu de Macedonia la grătar😊. Găsești mai multe detalii despre restaurant la: https://www.restorani.com.mk/en/restoran/restoran-stara-kukja-skopje


Skopje Piata Centrala

Cazarea am ales-o într-un apartament drăguț cu living și dormitor, elegant și cu o locație mai mult decât conveniență (exact în centrul vechi al oarasului, a distanță de mers de toate obiectivele): Regina Apartementshttps://www.booking.com/hotel/mk/sandra-macedonia-st-apartment.ro.html?aid=964694&app_hotel_id=1904493&checkin=2019-08-15&checkout=2019-08-16&from_sn=android&group_adults=2&group_children=0&label=Share-pcBXgJ%401565699324&no_rooms=1&req_adults=2&req_children=0&room1=A%2CA

4. Bucură-te de aer curat la Canionul Matka


Canionul Matka

La aproape jumătate de oră cu mașina de capitală  se află Canionul Matka, una dintre cele mai faine atracții ale Macedoniei de Nord cu un lac artificial care acoperă o suprafață întreagă de 5.000 de hectare.

Poți face alpinism,  trekking, caiac, să innoti, să mergi cu bărcuța pe lacul artificial și să admiri peștii. Noi am luat un tur lung cu bărcuța, 50 minute, care a inclus și vizita ghidată la Peștera Vrelo, extrem de populară pentru speologi. Am aflat istoria peșterii, ghidul povestind câteva dintre descoperirile făcute de scafandrii în lacul ce izvorăște din inima peșterii. Plimbarea costă cam 10 euro de persoană și merită fiecare bănuț.


Canionul Matka

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion