Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Piețe de Crăciun: Budapesta, artă și arhitectură

Parlamentul Budapesta

Budapesta este cunoscută ca un oraș romantic și elegant, cu arhitectură specială și bulevarde largi.  Dar nimic din ceea ce ai citit déjà nu te va pregăti pentru sentimentul pe care ți-l va lăsa vibe-ul orașului, oamenii, străzile, martori vii ai istoriei apuse.

Anul acesta oprirea noastră a fost exclusiv pentru târgul de Crăciun dar am folosit timpul și pentru a vizita castelul Buda, a ne plimba pe malul Dunării și a admira opere de artă în Galeria Națională.  Pentru mulți români, Budapesta reprezintă o scurtă oprire în drumurile către sau dinspre Vestul Europei, opriri care de puține ori depășesc două nopți (din păcate).

Ce putem face în două zile în Budapesta și cum putem reuși să « bifam » obiectivele de top ?

Să îți povestesc ce am ales noi să facem și cum ne-am organizat (bineînțeles la fața locului, căci iar am aplicat planul nostru de a nu avea absolut nici un plan :)).

Bucură-te de Piața de Crăciun & de o plimbare romantică pe Podul cu Lanțuri

Noi am ajuns relativ târziu în Budapesta, după un drum de câteva ore de la  Ljubljana si magia unui oras fermecator Piețe de Crăciun: Ljubljana și magia unui oraș fermecător și imediat ce ne-am lăsat bagajele și am parcat mașina, am fugit către Piața de Crăciun de la Catedrala Sfântul Ștefan.

Știam că sunt mai multe piețe de Crăciun în centrul orașului dar că cea mai mare era cea situată în față Catedralei Sf Ștefan, cu un patinoar și cu multe proiecții pe clădiri.
Eram așa entuziasmată încât pentru câteva ore uitasem și de foamea infernală care se instalase déjà de ore bune. M-am bucurat de proiecțiile de pe catedrală și mi-a părut foarte rău cu nu aveam ochelari 3d, necesari pentru a vedea și mai bine minunatele proiecții, am fotografiat luminițele și bradul mare din piață și, abia apoi, am început să mă gândesc la bunătățile pe care aveam să le degustam.

Există numeroase posibilități pentru a te bucura de specialități ungurești, de la restaurantele ambulante unde poți alege mâncare tradițională sau clasicii burgeri, până la tarabele cu langoși cu carne, brânză sau dulceață. Partea cea mai faină mi s-a părut că poți plăți cu cardul peste tot, tarabele sunt foarte bine organizate astfel încă nu pierzi prea mult timp la coadă, chiar dacă numărul de turiști este considerabil.

Personal, îți recomand varza roșie cu rață dar jumătatea travelfunpassion nu ar fi deloc deacord cu această opțiune, mergând mai mult pe varianta de pui cu cartofi :).  Toate aceste opțiuni culinare sunt asezonate frumos cu multe pahare de vin fiert sau ciocolată caldă, tocmai bune încât să prevină frigul infernal care se cam instalează rapid în oase.  (mai ales de la o anumită vârstă, așa cum ne place să glumim despre noi înșine :)).

Cu spiritul Crăciunului în vene și cu glicemia crescută după ciocolata gustosa, am pornit într-o plimbare romantică pe Podul cu Lanțuri de peste Dunăre. Apoi, pentru câteva ore am « haimanalit » pe străduțe și am admirat clădiri până când am ajuns la Roata din Budapesta. Acesta e momentul cel mai bun pentru o plimbarea cu Roata și o fotografie cu panorama orașului, mai ales că nu era coadă și merită pe deplin cei 9 euro biletul pentru cele 4 minute de călătorie :).

Podul cu lanturi Budapesta

Când simți că nu mai poți și îți pierzi atât suflarea cât și tălpile de la pantofi de la plimbare, îți recomand să te retragi într-unul din barulețele din Cartierul Evreiesc și să te bucuri de o atmosferă super călduroasă și veselă (recepționerul de la B&B ne-a spus că acest Cartier Evreiesc este un fel de Soho al Budapestei ).

Începe-ti ziua la Castel – la Buda Castel

Castelul Budapesta

Sunt câteva obiective în cadrul compelxului Buda și fiecare merită o atenție deosebită, însă îți vom spune ceea ce am reușit noi să vedem și cam ce cred că este de ne-evitat .

Funicalul Budapesta

Funicularul
Complexul de la Castelul Buva se poate admira de peste tot din oraș, mare și frumos pe dinafară dar absolut impresionant odată ajuns în partea de sus. Noi am optat pentru Funicularul cu aspect vintage și, dat fiind, că era încă dimineață nu am stat prea mult la coadă. Biletul este ușor piperat pentru cele 2 minute de urcat însă merită experiența. Dacă nu vrei să scoți 7 euro pentru acest lucru poți fie să urci pe jos sau să optezi pentru mașinuțele care te opresc pe la obiectivele principale.

Funicalul Budapesta
Galeria Națională de Artă

Galeria Națională de Artă
Chiar dacă timpul tău e scurt, îți recomand să dai o fugă la Galeria Națională de Artă din Castelul Buda: locată în câteva dintre clădirile castelui, aceasta are și expoziții temporare senzaționale. Noi am fost atrași de Expoziția lui Francis Bacon, Freud (nepotul celebrului psihanalist) și Școala de pictură Londoneză. Această expoziție  temporară va fi găzduită până în Ianuarie 2019 dar puteți găsi și altele mult mai interesante, inclusiv Picasso sau Frida Khalo. Și Expoziția permanentă este frumoasă, cu numeroși artiști locali, din cele mai vechi perioade până la cele moderne.

Bastionul Pescarilor (Fisherman’s Bastion)

Bastionul Pescarilor (Fisherman’s Bastion)

Bastionul Pescarilor este una dintre atracțiile de top pentru turiștii din Budapesta, nu doar pentru că are o arhitectură deosebită dar și pentru că oferă o panoramă incredibilă asupra orașului și Dunării.

Bastionul Pescarilor (Fisherman’s Bastion)
Bastionul Pescarilor (Fisherman’s Bastion)

Acesta a fost construit pe locul unei foste ctitorii, apărată în Evul Mediul de către Breasla Pescarilor. A fost ridicat în 1899/1905 și combină două stiluri deosebite de arhitectură, ne-romanesc și gotic, impresionând cu cele 7 turnuri ale sale (câte unul pentru fiecare trib care s-a așezat în 896 în această zonă și a înființat ceea ce azi se poate numi Ungaria). Această construcție îmi amintește puțin de castelul din filmele de desene ale lui Disney, deși știm că modelul original pentru acela este în Germania, totuși îmi este greu să nu visez la basme când vizitez Bastionul Pescarilor.
Pentru a intra în Bastion ar trebui să plătești consumația în barul de sus dar noi am spus pass deși pare o locație tare drăguță și, mai ales, extrem de romantică .

Catedrala Sfântul Matthias

Catedrala Sfântul Matthias
Aceasta se află lângă Bastionul Pescarilor și este , oficial, cunoscută ca și Biserica Maicii Domnului și are o istorie lungă și bogată. Biserica a fost construită în 1255 și a fost prima de acest gen în zona castelului iar în perioada ocupației turce a avut și rol de moschee. Ceea ce aș vrea să îți spun e că puține au rămas din construcția originală, de secol 13, fundația și câțiva pereți, restul fiind reconstruit în secolul al XIX-lea.
Interiorul este și acesta extrem de impresionat, găzduind  și replici după comorile casei regale unguresi.

Catedrala Sfântul Matthias

În rest, îți recomand să te plimbi pe străduțele din jurul castelului, să admiri clădirile și să te bucuri de atmosfera colorată și magică :).

Catedrala Sfântul Matthias

Pășește prin pașii istoriei la Parlament

Parlamentul Budapesta
Parlamentul Budapesta

Clădirea Parlamentului este cu adevărat impresionantă și se poate vedea de pe malul opus al Dunării, remarcându-se prin stilul arhitectural gotic. Parlamentul se poate vizita însă noi nu am avut timp să facem acest tur, dar ne-am plimbat pe malul fluviului și ne-am oprit câteva minute la micile statui în formă de pantofi, care spun propria lor poveste legată de cel de-al doilea război mondial și uciderea în masă a evreilor (se spune că aceștia erau forțați să își lase pantofii pe malul apei înainte de a fi împușcați și aruncați în apele învolburate ale Dunării).

După ce ne-am făcut turul pe malul Dunării, ne-am reîntors să cumpărăm ultimele cadouri de la Piața de Crăciun dar și să vizităm Catedrala Sfântul Ștefan. Catedrala este o locație perfectă pentru jocuri de lumini și proiecții video (așa cum le admirasem cu o seară înainte), dar dincolo de asta este o clădiră plină de istorie, martoră a secolelor trecute. Și dacă încă nu ești extrem de obosit după plimbarea la căsuțele cu cadouri de Crăciun poți urcă cele 364 de scări până în vârful Domului.

Catedrala Sfântul Ștefan

Această este cea mai mare catedrală din Budapesta și a fost nevoie de peste 15 ani că să fie finalizat planul de construcție. Numele catedralei este luat de regele Ștefan, primul rege creștin ungar, care a fost îngropat aici.

Catedrala Sfântul Ștefan

Cam asta am făcut noi două zile în Budapesta dar, sunt sigură că am mai fi avut cel puțin tot atâtea de vizitat dacă am mai fi avut câteva zile în plus prin oraș.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion