
Dacă în prima parte a articolului despre NY ți-am spus cum ne-am organizat pe partea administrativa, de la obținerea vizei la rezervarea biletelor de avion și a cazării Organizarea vacanței la New York: sfaturi utile (1) acum îți voi povesti cum ne-am hotarât ce sa vedem in timpul vizitei si ce opțiuni de bilete am ales. 😊.
Ne-am documentat destul de mult atât pe ceea ce trebuie să facem dar și să NU facem la New York, cum să evităm capcanele pentru turiști și cum să ne deplasăm prin oraș la prețul cel mai ok.
New York este imens și poate fi destul de apăsător dacă nu ai un plan cât e cât bine pus la punct chiar și pentru mine care sunt adepta laitmotivului « cel mai bun plan e să nu ai niciunul 😊 ».
Transportul de la Aeroportul JFK la hotel :
Deși am analizat destul de bine variantele de transport de la aeroportul JFK către Manhattan, am ajuns la concluzia că vom lua taxi pentru a evita să ne amețim și mai tare odată trecuți de controlul de securitate. Dar fiecare persoană va alege în funcție de comoditate și buget .

- Mini autobuz (Shuttle) care vine la aeroport și te lasă direct la hotelul/ cazarea aleasă. Acesta trebuie rezervat în avans și are că și dezavantaj faptul că trece pe la toate cele 3 aeroporturi din NY să adune și ceilalți călători . Prețul este de 18 USD de persoană, plătiți în avans (https://www.goairlinkshuttle.com/reservation/wizard/flightDetails/ ).
- Metroul : AirTrain rulează în ambele direcții de la Aeroportul JFK pană la stațiile de metrou Howard Beach sau Jamaică pentru UȘ $ 5. De acolo, puteți să luați linia de metrou A sau E pentru a ajunge la Manhattan pentru doar 2,75 USD. Această conexiune durează aproximativ 1,5 ore și dacă ești și obosit și ai și multe bagaje, nu știu dacă este cea mai bună alegere. Însă financiar, este clar, cea mai ieftină variantă : prețul total este de 7,75 USD + 1 USD pentru MetroCard
- Trenul : Trenul leagă JFK AirTrain cu stația Penn. Costul total al călătoriei costă 10 USD. Pentru a ajunge la tren va trebui să luați primul AirTrain, co costul de 5 USD. Călătoria va dură între 15 și 25 de minute pentru a ajunge la gară. Trecerea cu trenul spre stația Penn din Manhattan durează aproximativ 20-30 de minute.
- Taxiurile galbene (the Yellow’s): acele celebre taxiuri ce apar în toate filmele americane😊, sunt frumos înșirate la aeroport și toți gardienii te îndruma spre ele. Mare atenție la cei care incearcă să te « agațe » pentru călătorii de la aeroport (tot ceea ce nu se află în coada oficială de taxiuri galbene funcționează ilegal). Noi am fost îndrumați către locul de unde am luat taxiul, am arătat adresa hotelului și ne-am bucurat de prima noastră intalnire cu marele New York, de pe bancheta din spate a unui taxi electric😊. O plimbare cu taxiul de la aeroportul JFK la Manhattan costă 52 USD și va trebui să plătiti cam 8 USD pentru taxele de trecere de pod.
Bilete la muzee & atracții turistice :
Noi suntem adepții muzeelor, ne place să descoperim opere de artă despre care am citit doar în cărți.
De aceea am știut de la început că vom aloca o parte din buget pentru a vizita cele mai importante muzee din NY. Am ales, după o lungă căutare, o opțiune de City Pass, un card care cumula intrările la 6 obiective cunoscute (3 fixe și 3 opționale, la alegere).

Cele 3 opțiuni fixe erau: Empire State Bulding, Muzeul Național de Istorie Naturală & Muzeul Metropolitan de Artă (MET).
Cele 6 atracții din care puteai alege doar 3 erau :
1. Turnul de Observare Top of the Rock SAU Muzeul Guggenheim (am ales variantă cu muzeul) .
2. Accesul cu vaporul la Statuia Libertății SAU o croazieră cu Circle Line (am ales croazieră de noapte pe Răul Hutson)
3. Muzeul Memorial al 9/11 SAU Muzeul Intrepid sea, Air & Space (am optat pentru muzeul Intrepid)
Avantajul acestui card este că e valabil 9 zile din momentul în care l-ai activat și poți intra la mai multe obiective în aceeași zi, fără a sta la coadă. Mai mult, calculand prețul fiecărui bilet în parte, am salvat cam 87 de euro de persoană (costul unul City Pass este de 123 de dolari de persoană și a meritat fiecare cent😊 )
Spectacole pe Broadway :
Ne doream mult să vedem măcar un spectacol pe Broadway și știam că biletele la cele mai cunoscute dintre ele se dădeau ca « pâinea caldă » așa că am încercat să le luăm în avans, din țară .
Să nu faceți că mine : biletele online sunt mult mai scumpe decât cele de la fața locului și, deși știam că putem găsi variante foarte ok acolo, am continuat să fiu paranoică și să iau biletele la un spectacol în avans. Pe lângă faptul că online nu vezi decât locurile cele mai scumpe, mai plătești și o taxa de 20 USD de persoană doar pentru că folosești cardul 😊.


Din fericire ne-am deșteptat la fața locului și ne-am dus, pur întâmplător, la birourile TKTX de pe Time Square, nu ai cum să le ratezi 😊, și am cerut bilete cu doar maxim două ore înaintea spectacolelor. Așa am ajuns să plătim cu peste 60% mai puțin la spectacole ultra cunoscute de pe Broadway ca King Kong sau Chicago, cu locuri foarte bune care ar fi costat enorm online.
Secretul : să fii la ghisele TKTX după ora 14 :00 când se închide sesiunea de bilete online și să vezi ce locuri sunt libere ca să te bucuri de discounturi. Există, bineînțeles, posibilitate de a nu găsi bilete sau de a nu găsi locuri împreună dar merită riscul.
Atât după King Kong cât și dupa Chicago am rămas fascinați iar eu am cântat ore bune după ce am plecat de la teatru (ambele fiind musicaluri).


Am terminat cu partea logistică și în relatările viitoare o să îți povestesc cum ne-am organizat noi pe zile și cum reușit să ne bucurăm de toate atracțiile din City Pass dar și admirăm liniștiți magia New Yorkului😊.

[…] trecut aproape un an si jumatate de la vizita noastră în New York (https://www.travelfunpassion.com/organizarea-vacantei-la-new-york-sfaturi-utile-2/ ) și încă ne amintim cu drag căci a fost unul dintre cele mai frumoase […]