Fiecărei destinații îi asociez, în general, sentimente și impresii, așa cum o percep, așa cum am descoperit-o și cum am simțit-o iar Madridul a venit exact când soarele spaniol putea să îmi crescă optimismul la un nivel extraordinar.
Am furat câte puțin din acest oraș, după orele de la birou, câte o mică plimbare, câte o vizită timidă la un palat sau muzeu, câte o plimbare cu autobuzul hop-on hop-off. Vizitasem, în 2009, Barcelona și credeam că nimic nu mă mai poate surprinde dar Madridul a făcut-o, într-un mod plăcut, nu cu aceeași intensitate dar s-a ridicat peste nivelul așteptărilor mele:).
Valencia (Valencia – flamenco și sangria), anul trecut, mi-a demonstrat că Spania e mereu o destinație plăcută pentru o călătoare ahtiată după arhitectura urbană și după artă.
Să vedem, deci, ce se poate face într-o primăvară frumoasă la Madrid, acest oraș plin de cultură și artă și istorie?!
Fă o plimbare pe Grand Via și bucură-te de albul strălucitor al clădirilor
Grand Via este principala arteră turistică a orașului, tot aici se află și faimoasa clădire Metrópolis Plaza de España. Găsești de toate, pentru toate gusturile: de la magazine, baruri și chiar și o linie de cazinouri. În fiecare seară totul se transformă într-un furnicar imens, cu spectacole de artă stradală și mult flamenco:).
Îți sugerez să îți iei o pereche de pantofi comozi și să începi să descoperi fiecare colțisor, să te pierzi în fața fiecărui magazin și să admiri spectacolul străzii. Dacă prinzi o zi superbă zi de primăvară sau toamnă cu mult soare (eu am vizitat Madridul doar în aceste 2 anotimpuri), rămâi uimit cât de albe sunt clădirile, de parcă cineva își petrece întreaga zi să le spele, de parcă nici un fir de praf nu se ridica până la înălțimea lor amețitoare.
Madridul e pozitiv, e tineresc, e nebunesc, e atât de plin de viață!
Continuă plimbarea către Plaza de España, Torre de Madrid și España Edificio, acolo unde poți găsi și monumentul lui Miguel de Cervantes, care este în centrul marelui pătrat.
Alege unul din micuțele restaurante și savurează o paella sau un pahar de sangria…căci ce ar fi Spania fără aceste 2 specialități ale sale?! Cel mai bun prânz târziu l-am luat cu gustări (tapas) de brânzeturi și diferite feluri de carne (salami, prosciutto crudo, jambon, chorizo) pe o străduță uitată de lume, cu un chelner absolut fantastic și cu un vin roșu…aspru și gustos, așa cum doar unui vin spaniol îi „șade” bine să fie:).
Pierde-te pe aleile înflorite ale parcurilor din centrul Madridului
În prima zi în Madrid, învață-l pe jos, pierde-te pe aleilei parcurilor, miroase florile, încărcă-te de energia pozitivă de care vorbeam mai sus.
Dacă nu știai, azi îți voi spune că Madridul are o mulțime de spații verzi. Cel mai mare parc este Casa de Campo, cu 1700 de hectare, cică ar fi de cinci ori mai mare decât Central Park din New York. Nu e un parc obișnuit, are chiar și un lac în centrul sau, acolo unde se pot închiria bărci pentru o plimbare romantică. Există, de asemenea, un bâlci, Zoo Madrid, o pensiune de tineret, facilități sportive și câteva spații pentru concerte și evenimente, inclusiv Madrid Arena.
Un pic mai mic, dar mai central este Parcul del Buen Retiro, cunoscut doar că “El Retiro“, cu un iaz, fântâni, monumente ( Alfonso XII și statuia îngerul căzut), și chiar și un spațiu pentru spectacole de păpusi. Acest parc a fost, inițial, creat de către o mânăstire, la 1500, transformat, mai târziu, în parc regal, și, abia la 1868, a fost deschis accesului publicului. Oamenii se bucură de spațiul acesta, madrilienii acordă o atenție deosebită sportului, așa că la fiecare oră din zi vei găsi persoane care aleargă, merg cu bicicletă sau se dau cu rolele.
Bea o cafea în Plaza Mayor
Da, va fi o cafea la un super preț și probabil nici cea mai bună:), dar priveliștea va face clar toți banii. Această lecție e știută de orice turist cu o minimă experiență: niciodată să nu se oprească să mănânce sau să servească ceva în zonele destinate 100% turiștilor. Este regula de aur pe care și eu o respect, însă, de cele mai multe ori, o cafea nu face rău nimănui și cele 30 sau 40 de minute de pauză merită fiecare cent; este calea de mijloc astfel încât să mă bucur de „view” dar nici nu să nu cheltuiesc prea mult:).
Dar de ce insist cu Plaza Mayor?! Simplu, ea reprezintă inima cartierului istoric al orașului, construit pe locul vechiului Plaza del Arrabal, care a fost cea mai populară piață din secolul al 15-lea. Prima clădire care a fost ridicată în Plaza Mayor, a fost o brutărie numită Casa de la Panadería, proiectată de Diego Sillero.
Oprește-te la Puerta de Alcalá
În mijlocul traficului se află unul dintre cele mai impresionante monumente construite în onoarea regele Carol al III, o poartă masivă neo-clasică, proiectată de arhitectul său favorit, italianul Francesco Sabatini, pentru a oferi o intrare somptuoasă marelui oraș.
Aceasta a fost construită între 1769 și 1778, din granit și piatră din Colmenar. Eu am fost în timpul zilei și, cu greu, am reușit să fac câteva poze, strecurându-mă printre mașini și scutere, însă, am auzit, că noaptea este mult mai ușor, poartă fiind în totalitate luminată. Poarta Alcala se află la ieșirea din parcul El Retiro, așa că nu o poți rata, nici dacă vrei acest lucru:).
Vizitează Palacio Real (Palatul Regal)
Am ajuns într-o după-amiază târzie la Palatul Regal, fiind mereu pe fugă, după birou, dar tot mi-am dorit să plătesc cei 10 euro, pentru a vedea colecțiile și pentru a da o tură în grădinile sale interioare. Am făcut o vizită fulger, spre deliciul paznicilor care mă tot goneau că era ora închiderii; dar până la urmă nici aceștia nu au rezistat farmecului unei turiste grăbite și entuziasmate:).
Palatul regal a fost comandat de Filip al V și a pierit într-un incendiu în 1734. După ce a fost refăcut, palatul a fost rar folosit de familia regală, așa că multe dintre cele 3.000 de camere sunt deschise vizitatorilor. Primul Arhitect, comisionat de către Filip V, a fost Flippo Juvarra și a planificat, inițial, un palat de patru ori mai mare, dar după moartea sa proiectul a devenit un pic mai puțin ambițios.
Așa cum spuneam la început, orașul asta e tot de un alb strălucitor, și uitându-ne, la cum sunt construite caldirile sale reprezentative, am înțeles și de ce: multă piatră albă și foarte mult granit.
„Ascultă liniștea” la Catedrala Almudena
Acesta nu este catedrală cea mai impresionantă din Spania, însă reprezintă singura oază de liniște din Madrid . Timp de secole, Biserica și Statul nu s-au decis dacă Madridul ar trebui să aibă o catedrală sau nu și, când s-au decis, a fost nevoie de 110 de ani pentru a o finaliza. A fost începută în 1883 și terminată în 1993, când până și Papa a vizitat-o la deschiderea oficială. Ceea ce este foarte interesant este că, în vechile timpuri, biserica era de fapt o moschee (numele vine de la mudin, care în arabă înseamnă moară); dărâmată de reformatori în 1870.
De jur împrejurul palatului se află Grădinile Sabatini, mereu pline de turiști, de vânzători ambulanți, de muzicieni stradali, dar la fel de frumoase și fascinante. Caut mereu liniște în călătoriile mele și, trebuie să recunosc, greu mi-a fost să o găsesc în Madrid. Poate doar…la catedrală Almudena.
Ia un bilet cu busul hop on-hop off
Dacă stai mai multe zile nu este foarte util, pentru că oricum Madridul îl poți face la picior, însă, dacă vizita ta aici e scurtă, optează clar pentru această variantă.
Biletul costa 20 de euro și e valabil 12 ore, te urci și cobori de câte ori dorești și, dacă te grăbești, poți prinde locurile de deasupa (busul e descoperit) și admira priveliștea de la înălțime. Abia de acolo înțelegi cât de mare e furnicarul de oameni, cât de fascinantă e viața străzii, cât de albe și de înalte sunt clădirile din jurul tău și, mai ales, câte ai de făcut & văzut în capitala Spaniei.
Este cea mai simplă modalitate de a vedea orașul de la un capăt la celălalt, să ajungi din zona istorică spre Paseo de la Castellana, centrul financiar și de shopping al Madridului (zgârie nori, fashion, un altfel de arhitectură urbană decât de ceea cu care te-ai familiarizat deja).
Du-te la piața de vechituri din El Rastro
În fiecare duminică aici are loc târgul de chilipiruri din Madrid: cărți vechi, obiecte de artizanat, discuri, artă, desene, picturi , bijuterii….tot ceea ce îți imaginezi că vei putea găsi la un astfel de loc.
Eu sunt fascinată de muzică (achiziționam discuri vechi pe vremea aceea) și de cărți (nimic nu se compară cu mirosul de pagini, care spun atâtea și atâtea povești despre cei care le-au răsfoit de-a lungul vremii).
Da, sunt cam o romantică incurabilă, care se lasă mereu purtată de imaginație când vizitează astfel de târguri:).
Ia cina în centrul si fă o ultima fotografie cu simbolul Madridului: Ursul – ‘El Oso y el Madroño
Simbolul orașului și punctul de întâlnire pentru toți turiștii este “Ursul și Copacul capsună”, sculptură de 4 metri și 20 de tone de bronz, care se află în centrul, la Puerta del Sol.
Nu sunt foarte multe de spus despre acest simbol, care apare în sute de mii de fotografii zilnic însă este acel loc „must visit” pe care îl găsesc la orice destinație turistică. Am întâlnit astfel de statuete reprezentative și în Bruxelles (micul copil) dar și în Copenhaga (celebra sirenă).
Admiră apusul la Plaza de Cibeles
Fântânile din Piață de Cibeles sunt cu adevărat senzaționale noaptea, frumos luminate, și mult mai liniștite decât pe timpul zilei, când sunt în totalitate sufocate de turiști. Acestea se află amplasare în față Palatului de Telecomunicații, cea mai înaltă clădire din oraș, care, din 2011, este și primăria orașului.
Rezervă-ți o zi pentru muzee
Bineînțeles că Madridul este strâns legat de artă: atât de multă și variantă încât și cel mai mare necunoscător tot va găsi ceva care să îl impresioneze.
Museul del Prado este găzduit într-o clădire gigantică neo-clasică iar construcția sa a fost începută de Juan de Villanueva pentru regele Carlos III din 1785. Prado a devenit atracția numărul unu pentru toți iubitorii de frumos care vizitează Madridul. Deși inițial acest muzeu trebuia să fie de Științe Naturale, s-a transformat într-unul dintre primele muzee de artă publică din lume care expus întreagă Colecție Regală.
Sunt numeroase opere de artă etalate la Prado, suficienre încât trebuie să îți rezervi cel puțin 3 ore pentru a putea să te bucuri de ele:).
Cu toate acestea, cel mai mult mi-au plăcut camerele dedicate pictorului Goya (întinse pe trei etaje, în zona de sud a clădirii); singurul pictor care are atât de mult spațiu destinat doar lucrărilor sale.
Museo Național de Arte Reina Sofía se află într-o clădire îmbrăcată în sticlă, cu o fațadă modernă și include atât expoziții permanente dar și temporare.
Nu trebuie să ratezi Muzeul acesta dacă îți place Picasso.
Piesa de rezistentă a întregului complex fiind opera „Guernica”, manifestul de război de denunțare a fascismului, un tablou care comemorează distrugerea, în 1937, a orașului basc Guernica de bombardierele germane (care zburau în susținerea forțelor Francoist în războiul civil din Spania).
Inițial Picasso a refuzat să expună taboul în Spania, pe vremea regimului lui Franco, și abia în 1981 a fost achiziționat de la Muzeul de Artă Modernă din New York. Controversa acestui taboul l-a urmat și pe teritoriul Spaniei, când a fost prins la mijlocul luptei pentru celebritate dintre Muzeul Prado (unde își dorea Picasso să fie expus) și Muzeul Reina Sofia (unde a fost expus din 1992 – la cererea familiei sale).
Spania are încă atât de multe surprize de oferit și atât de multe locuri de descoperit însă…Madrid este un loc execelent pentru un city break sau pentru a te încărca de energie.
Prezentarea ta m-a facut azi intr-o zi superba de primavara sa visez cu ochii deschisi la aceste locuri superbe si sa imi doresc ca in acest an sa mi se indeplineasca visul sa devina realitate.Succes in continuare esti foarte talentata.
Foarte frumos. Și orașul și articolul. Deși îl găsesc cam lung și puțin practic pentru cei care călătoresc pentru timp scurt și au nevoie și de informații “at a glance”. O sumarizare la final poate fi utila. Povestea e frumoasă, personală, transpune în atmosfera locului si induce visarea. Mult succes și multe destinații!