În vacanța noastră pe teritoriul Croației am încercat să ne organizăm timpul astfel încât să nu ratăm nici plajă dar nici obiectivele turistice ce au făcut din această țară una dintre destinațiile preferate ale europenilor.
Am pornit într-o dimineață din Medulin către Plitvice, încercând să nu ne demotivăm de cei 330 de km și aproape 4 ore de condus. Așa cum am spus și într-o altă relatare, dintr-un motiv de neînțeles, prietenii mei m-au lăsat pe mine să organizez iar eu am omis, cumva, distanțele fantastice între obiective :).
Stiam despre parcul national de la Plitvice ca ofera un peisaj deosebit, ca apele lacurilor sunt atat de clare ca poti vedea pestii inotand linistiti, ca vegetatia face din acest loc mai mult un colt de paradis, decat ceva pamantesc. Dar indiferent de ceea ce aflasem, nimic nu ma pregatise de cele cateva ore bune de mers pe jos, de faptul ca desi ne-am plimbat o zi intreaga nu am apucat sa vedem nici jumatate din ceea ce avea de oferit.
Sfaturi utile :
- Intrarea & Prețul
Ceea ce trebuie să îți spun e că parcul național este renumit pentru cele 16 lacuri ale sale și 90 de cascade. Din toate astea noi am reușit să vedem cam…4 lacuri și 3 cascade J. Cozile la intrare sunt mereu interminabile așa că înarmează-te cu multă răbdare dar, sfatul meu, este să nu te oprești la intrarea principală (ai intrarea 1, 2 & Flora și e bine să alegi una dintre ultimele două).
Intrarea în parcul național are prețuri diferite în funcție de numărul de zile pentru care îți iei pass-ul și perioada anului : de exemplu, în august prețul este de 37 de euro pe zi 😊. Dar dacă vacanța ta în Croația este organizată în iunie sau septembrie, reușești să faci un saving chiar bunicel, prețul fiind de 15 de euro.
Pot fi achiziționate și bilete pe două zile, ceea ce poate fi foarte rentabil dacă ai cazare în zona lacurilor (opțiune pe care noi nu am avut-o).Dat fiind că noi am fost în septembrie, coadă a fost destul de prietenoasă, dar pentru alte luni ale anului îți recomand să comanzi biletele online pentru a câștiga ceva timp. Poți lua cu tine gustări și băuturi/ apa fără problemă ; este chiar recomandat dat fiind că în parc se pot face cozi la zona de mâncare și răcoritoare (nu exagera însă cu cantitate că nu va fi chiar comod să le cari pe aleile înguste și muntoase 😊.
În prețul biletului intră și plimbarea cu vaporașul pe lacuri, pe care o recomand dacă nu e foarte coada. Noi am pierdut mai mult de o oră să așteptăm acest vaporaș, unde am petrecut cam 15 minute. Per total, nu s-a meritat așteptarea și ar fi fost mai înțelept să ne bucurăm doar de plimbarea prin rezervație.
Ceea ce recomand însă, cu căldură, e să închiriați bărcuțe cu vâsle și să petreceți timp în voie pe lacuri. Eu una am fost foarte fericită cu această alegere, mai ales că nu am fost eu cea care dădea la vâsle 😊.
Zona parcului național Plitvice e imensă și, dacă nu ai mult timp la dispoziție, e imposibil să faci totul pe jos așa că poți opta pentru ferry (dacă ai răbdare și nu e coadă), trenulețul sau vaslele 😊. Peisajele sunt uimitoare orice varianta ai alege, fii sigur că vei pleca cu mii de fotografii de aici.
2. Parcarea
Aici este o probema, mai ales dacă mergi în sezonul aglomerat dar dacă nu vrei să fie chiar la « botul calului » se poate găsi un locusor în pădure, safe, pentru a lasă mașînă (bineintels parcarea se plătește la ieșire conform timpului petrecut acolo). Noi am mers destul de mult pe jos până la intrarea în parc dar avantajul a fost că mașină a stat la umbră, direct in pădure 😊.
90 de cascade si 16 lacuri
Cea mai mare cascadă din Croația poate fi găsită în zona lacurilor inferioare: Marea cascadă (Veliki Slap). Ceea ce trebuie să îți spun e că, de la o zi la altă, apă lacurilor poate avea o culoare diferită
Culorile de apă variază de la un verde smarald luminos, un albastru profund, sau un gri stins, schimbările fiinf generate de cantitatea de minerale sau organisme. Cel mai important ingredient care cauzează că apă să se transforme în albastru sau verde este carbonatul de calciu din roci de calcar.
De-a lungul vizitei noastre, în funcție și de lumina soarelui și felul cum se reflectă acesta în apă, culorile puteau să fie foarte schimbătoare 😊. Ceea ce apare scris peste tot în parc, dar voi întări și eu aici e că nu poți face baie în apele acelea cristaline, nici măcar ferry-ul nu are motor, tot ecosistemul e proteja și te încurajez să faci la fel : respectă fiecare plăcută și bucură-te de o vizită pe care ți-o vei aduce aminte mult timp de la părăsirea Plitvice.
Legende :
Povestea originii Lacurile Plitvice implică, cum altfel, o doamnă misterioasă, numită Regina Neagră. Unul dintre lacuri se cheamă Prošćansko, iar legendă spune, că în perioada marii secente din regiune, locuitorii au chemat Regina Magică pentru a-i ajută. Că răspuns la cererea lor, această a creat Lacurile Plitvice, Prošćansko jezero fiind primul dintre cele 16 . 😊
Dar nu există doar o legenta despre lacuri ci și una legată de peșterile existente în rezervația naturală Plitvice : Peștera Šupljara și legenda călugărului înțelept
În zona canionului lacurile inferioare includ și Peștera de calcar Šupljara. Peștera umedă are o temperatură constantă de aproximativ 10,5 C. Acest lucru creează condiții unice, potrivite doar pentru fauna peșteră special adaptată.
Noi ne-am cocoțat și am explorat puțîn peștera, trecând peste starea de claustrofie și întunericul beznă dinăuntru. Așa ama flat că, Peștera Šupljara este subiectul unei legende despre un călugăr înțelept (kaluđer). În conformitate cu legendă, acest călugăr, ar fi trăit în Peștera Šupljara sau Golubnjača. Rapoartele istorice spun că oamenii obișnuiau să vină la Lacurile Plitvice și să-l viziteze pe călugăr pentru a cere sfaturi.
Ceea ce e uimitor e că peșterile de pe lângă lacurile Plitvice au fost locuite din cele mai vechi timpuri.
Au fost găsite până și oasele unui urs de peșteră pleistocene dispăru. Deoarece peșterile rămân neperturbate de agitația orașului sau a plantelor industriale, multe specii unice încă trăiesc în tuneluri. Peșterile umede au temperaturi constante în jurul 10.5 C, creând condiții unice, care sunt potrivite numai pentru fauna special adapatat acestor condiții. Unul dintre aceste animale cele mai ciudate care trăiește aici este unul dintre cel mai mici melci de pe planetă: Zospeum isselianum (un melc de 1 mm cu corp transparent și coajă).
Noi am petrecut o zi admirând cascadele și peisajul absolut încântător ce ne înconjura. Eu, cel mai mult, m-am bucurat de plimbarea cu bărcuța cu vâsle, care a general extrem de multe râsete dat fiind că niciunul dintre noi nu era expert la vaslit 😊.
Leave a reply