Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Istanbul – explozie de culoare și parfum

Încă de când am văzut prima dată Istanbulul, m-a fascinat cu haosul său, cu explozia de culori și mirosuri tipice singurului oraș care se întinde pe două continente (Asia si Europa) legate printre ele de podul ce trece peste Bosfor.

Podul ce face legatura intre partea asiatica si cea europeana a Istanbului

Istanbul este unul dintre marile orașe ale lumii faimos pentru monumentele sale istorice și frumusețile pitorești. Minunata capitală turcească are o istorie de peste 2500 de ani, și încă de la înființarea sa pe această intersecție strategică a terenurilor și a mărilor, orașul a fost important punct comercial al lumii vechi.

Este locația perfectă pentru o scurtă escapadă de primăvară fie cu avionul (există atât low cost pe rută București – Istanbul) sau cu mașina personală ( cam maxim 9-10 ore de condus).

Asta  am ales să  fac cu prietenii mei anul trecut: un scurt city break la Istanbul, 4 zile de bătut orașul,  admirat partea veche  a  orașului,  delectat cu baclavale  pierdut vremea la cafele și ceaiuri parfumate.

Celebrul Turkish delight (rahat)

Să vedem deci ce putem facem câteva zile în minunata capitală și cum putem să ne organizăm cât mai bine, astfel încât să avem timp să vizităm aproape tot ce definește istoria și magia acestui oraș. Inutil să spun că Istanbulul este imens și să te pierzi în el nu este imposibil sau și, mai rău, să riști să stai mai mult în trafic decât vizitând obiective turistice.

Nu uita că hartă și măsurile de siguranță sunt absolut necesare într-o „nebunie” ca aceasta, unde fie și de la urlete de negustori sau claxoane de șoferi exasperați și tot ai toate șansele să te rătăcești:). Haos – așa aș descrie traficul turcesc.

De aceea primul sfat pe care îl dau (în cazul în care ați ajuns cu mașină personală) este să o parchezi undeva sigur (și pentru asta există un cost destul de măricel, necesar de altfel) și să străbateți Istanbulul cu mijloacele de transport în comun sau chiar pe jos (dacă ai o rezistentă foarte mare la efort:)).

Acum că am stabilit regulă de bază a unei vizite în Istanbul, să descoperim acele minunății istorice ce l-au făcut să fie una dintre destinațiile turistice preferate ale europenilor.

  •  Descoperă magia moscheelor încărcate de cultură și istorie 

Orașul celor 2 continente e caracterizat de multitudinea lăcașelor de cult tipice unei țări musulmane, acestea fiind mai mult decât un simplu loc în care lumea se roagă: sunt simbolul unui popor care a condus jumate de Europă.

Fostul Constantinopol, pe  parcursul unui mileniu a fost stindardul civilizației și culturii europene medievale, păstrătoare ale tezaurului de cultură, artă și civilizație antică.

Cel mai frumos apel de rugăciune pe care l-am ascultat a avut loc între Moscheea Albastră și Hagia Sophia (care, deși nu mai este o moschee, incă mai păstrează o cameră de rugăciune). Un singur muezin cântă o parte din rugăciune și apoi cel de-al doilea răspunde din celălalt minaret. A fost un lucru magic de experimentat, așa că dacă te afli în zonă, în timpul rugăciunii, îți sugerez să iei un loc pe una dintre băncile din parc pentru a asculta acest cântec  cutremurător.

Începe turul acestor moschei vizitând bijuteria coroanei: Hagia Sofia

Hagea Sofia

Această minunată moschee a fost contruită între anii 532 și 537 și a fost martoră a peste 1000 de ani de istorie și civilizație. Bijuteria arhitecturală face legătura între epoca lui Constatin și Imperiul Otoman, fiind inițial biserică creștină și transformată abia apoi în moschee. În ziua de azi, Hagia Sofia este un muzeu laic și are doar o singură cameră destinată rugăciunii.

Clădirea este un simbolic eclectic al istoriei Istanbului, cu frumoase mozaicuri creștine, îmbinată genial cu caligrafia islamică. Biserică Sfântă Sofia, se poate vizită în cartierul Sultanahmet în fiecare zi de marți până duminică de la 9:30 pană la 04:00.

Oprește-te și admiră Moscheea Albastră

Mosheea Albastra

Piața din față moscheei albastre este mereu plină de turiști, poate mai mult decât de credincioși.

Ahmed Sultan a fost determinat să construiască o moschee care ar fi putut rivaliza cu Hagia Sophia, aflată în apropiere, și cei mai mulți ar fi de acord că el a realizat această sarcină cu succes – sau cel puțin a fost aproape. De la începutul anilor 1600, Moscheea Albastră a fost simbolul culturii musulmane turcești și devenit una dintre cele mai mari atracții  turistice din vechiul Constantinopol.

Mosheea Albastra

Dincolo de turiștii plini de admirație și dincolo de miile de aparate de fotografiat ce își îndreaptă obiectele către Moschee, ea este un sit religios, este locul în care mii de credincioși vin și se roagă, așa că regulile trebuie respectate de absolut toată lumea care îi călca pragul (fie în timpul rugăciunii sau în afară acesteia). Femeile ar trebui să poarte vălul musulman, așa cum este obiceiul – acesta se poate împrumută de aici fără probleme. În același timp, absolut toată lumea trebuie să pășească pe covoarele pufoase desculță, la ieșirea din moschee fiecare primind șosete de plastic și o pungă pentru a-și purta propriile încălțări.

Interiorul Moscheei Albastre

Denumirea vine de la culoarea cupolelor, de un albastru absolut magnific, acoperit cu modele aurite, ce te duc cu gândul la cerul înstelat. Eleganța, imensitatea, tăcerea pe care parcă o împune celor ce călca pe sub candelabrele sale, toate acestea o determină să rămană, după secole, simbolul măreției otomane.

Am văzut numeroase moschee în această excursie însă Moscheea Albastră mi s-a părut extravagantă și pioasă în același timp. Odată intrată în ea, am știut că orice alta pe care o voi vizita în Istanbul nu va mai putea să o echivaleze. Și așa a fost:).

  •  Simte viață regală a imperiului Otoman vizitând Palatul Topkapi
Palatul Topkapi

Palatul Topkapi a servit sultanilor otomani între 1465-1856 şi este unul dintre cele populare atracţii din Istanbul. Palatul are o arhitectură strălucitoare, curţi interioare amenajate, exponate impresionante.  Topkapi a devenit oficial un muzeu în 1924, la scurt timp după sfârşitul erei otomane.

Curtea interioara a Palatului Topkapi

Palatul Topkapı era centrul administrativ educațional și de arta din centrul Imperiului, de la Mehmed Cuceritorul până la Sultan Abdulmecid, care a fost sultanul cu numarul 31:).

Cu toate că Palatul a fost abandonat de dinastia otomană, prin mutarea la Palatul Dolmabahçe la mijlocul secolului al 19-lea, Palatul Topkapı a fost protejat de importanța sa de fiecare dată. Palatul Topkapi a fost, de asemenea, reședința Haremului imperial.

Biletele se pot cumpăra fie separat, pentru fiecare dintre atracțiile din incită palatului sau pentru toate la un loc (din păcate nu există un discount dacă optezi pentru un singur bilet cumulativ). Oricare ar fi alegerea ta, trebuie să iei în considerare nu doar coada de la mașinile pentru bilete (se pot cumpără fie de la un ghișeu sau de la roboței) ci și cozile infernale care se vor crea în față fiecăreia dintre expoziții.

Grădinile palatulului sunt pline de flori și palmieri, porțile care se deschid pentru a face legătura între o curte și cealaltă, dau către Bosfost și te fac să visezi, fie și pentru o secundă, la povești cu sultani puternici, regine decăzute și haremuri pline de concubine frumoase.

  •  Continuă să descoperi bogăția Imperiului Otoman în Palatul Dolmabahçe
Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce a fos construit în secolul 19-lea și este unul dintre palatele cele mai strălucitoare din lume.  Acesta a fost centrul administrativ al defunctului Imperiului Otoman, ultimul sultan otoman având reședința acolo.

Gradinile luxuriante – palatul Dolmabahce

După fondarea Republicii Turcia, la Ankara, Mustafa Kemal Ataturk (marele lor erou național) a transferat toate funcțiile guvernamentale aici iar  în vizitele sale la Istanbul, ocupa doar o cameră mică, la Palatul Dolmabahce. Noua replublică trebuia să renunțe la somptuozitatea și grandomania vechiului imperiu, însă palatul a rămas simbolul eleganței și rafinamentului.

Palatul găzduiește enorm de multe colecții de pictură și tapiserie dar și, cel mai mare candelabru din lume. Acesta, făcut în întregime din cristal, a fost trimis cadou de către Regina Victoria a Angliei, și este creat  din 750 de becuri cu o greutate de 4,5 tone.

  •   Fă o plimbare cu vaportul pe Bosfor și admiră imesitatea orașului   

Înainte de a te urca pe vapor, savurează un sandviș cu scrumbie afumată și lămâie. Aici vin pescarii cu pește proaspăt pescuit din Bosfor, pe care îl pun pe grătar și îl servesc cu varză, lămâie și pâine proaspătă. Nu arată deloc fancy și nici prea igienic:) însă pot spune că a fost cel mai bun și savuros sandviș cu pește la grătar mancat vreodată:).

 

Pescuitul la apus de soare
Scrumbie proaspata la gratar pe malul Bosforului

Plimbarea pe Bosfor te va face să înțelegi de ce acest oraș a putut fi capitală unui Imperiu: Palatul Dolmabahçe, ruinele Rumeli, Turnul Maiden, și multe moschei, vile și grădini, toate acestea îți vor desena „harta” fostului Constantinopol din mersul lin al vaporului.

Peisaj de pe vapor

 

Am stat pe puntea vaporului timp de o oră și nu m-am putut sătura să admir priveliștea, să descopăr minunății arhitecturale pe ambele părți ale Bosforului, să caut diferență între partea elegantă Europeană și cea antică Asiatică.

  • Negociează chilipiruri în Marele Bazar

Marele Bazar din Istanbul este un loc pentru cumpărătorii care au o pasiune de a negocia fiecare bănuț. Cu  mult peste 3.000 de magazine pe o suprafață de 61 de străzi, acest loc este amețitor. Vei observa că unele alei se specializează pe anumite mărfuri: genți de piele, obiece de argint, covoare, ceramică sau condimente. Majoritatea lucrurilor pe care le vei găsi aici sunt fake  ale unor nume din industria modei dar ceea ce cred că atrage cel mult, este acea nebunie de negocia orice, un fel de concurs cu cine țipa mai  tare: clientul sau vânzătorul:).

Trebuie să recunosc că a fost o experiență, una care nu mi-a adus prea mult beneficiu financiar deoarece unele suveniruri erau mai scumpe aici (fie și după negociat) decât la unele tarabe din centrul orașului:). Dar nu ești turist adevărat dacă nu ai fost păcălit măcar o data în Turcia:).

  •  Pierde-te în Bazarul Egiptean de Mirodenii 

Condimente, fructe uscate, brânzeturi, mezeluri, gemuri, nuci și semințe, rahatul turcesc cu numeroase gusturi (Turkish Delight) și alte alimente umplu cele mai multe magazine.

Nu e de mirare că aceasta este spațiul prim de vânzare cu amănuntul, chiar la capătul sudic al podului Galata de pe Cornul de Aur, în districtul Eminonu, chiar lângă Moscheea Noua (Yeni Cami).

Ceea ce m-a fascinat a fost că fiecare neguctor încerca să ne convingă să cumpărăm marfa lor, oferindu-ne să gustăm ceea ce aveau la taraba lor. După vreo 2 ore bune de plimbat printre tarabe, cântăream cu câteva kilograme mai mult de la baclavale, rahat, fistic și saraili.

Tot aici poți savura gustoasele fresh uri de rodie, tipic turcești, și să te bucuri de fructele proapete ce atârnă elegant la fiecare tarabă.

  •  Savurează mâncarea turcească 

Așa cum spuneam la începutul acestei relatări, Turcia e parfum și e culoare și, mai ales, e gust:). Un gust de mâncare codimentată, plină de savoare și de pasiunea pentru gătit. Eu sunt din Dobrogea așa că am crescut cu aceste feluri de mâncare, bunica gătind foarte des suberek, musaka și baclavale:).

Cea mai bună mâncare pe care am servit-o a fost în acele „bodegi” de la marginea străzii, în care turiștii evită să intre. Doar în aceste locații kebab ul (iskender kebab) are gust autentic, Ayran ul e proaspăt și chelnerii (deobicei mici afaceri de familie) sunt cei mai fericiți să vadă turiști. Nu am fost țepuiti la preț (asta dupa ce în prima zi platisem mult și plecasem flămânzi dintr-un restaurant chiar elegant). Ne-am intors timp de 4 zile datorită ospitalității și bucuriei cu care eram întâmpinați la aceeași veche „bodegă” din Taksim:) .

Donner Kebab sau Iskender avea un gust absolut senzaținal pană și pentru o fată ca mine, care evită carnea de oaie, servit alături de un pahar mare de Ayran. Bineînțeles se poate face și cu carne de pui, vită sau chiar vegetarian însă rețetă autentică e cu oaie. Am băut cafea turcească la nisip sau ceai negru servit cu 2 cubulețe de zahăr în pahare pictate manual.

Dar ce ar fi Turcia fără dulciurile ei puternic însiropate, cu gust de fistic și migale sau miere?! Așa că dincolo de alte feluri de mâncare, eu am savurat din plin deserturile: budincă de orez cu de dulceața de trandafir (Sütlaç), baclavale, saraili, înghețată turcească ușor lipicioasă dar atât de bună (dondurma) sau fructe proaspete.

  •  Plimbă-te pe bulevardul Taksim și nu îți refuza o sesiune de shopping 

Taksim este strada lor principală de shopping, cu mărci pentru buzunarul tuturor. Piața Taksim a fost inițial punctul în care erau colectate rezervele de apa din alte părți ale orașului (de unde și numele – rezervor de apă). Această utilizare a zonei a fost stabilită de către Sultan Mahmud I.
Este un cartier turistic și de agrement, renumit pentru restaurante, magazine și hoteluri. Acesta este considerat inimă Istanbulului modern, cu stația centrală a rețelei de metrou din Istanbul. Într-una dintre zile poți merge să te bucuri de viață de noapte într-un bar cu muzică live.

Tot ceea ce am scris mai sus arată cât de frumos și minunat și colorat e Istanbulul: tot ceea ce trebuie să ne determine să fugim câteva zile și să ne pierdem pe străzi și străduțe:). Însă nu trebuie să uităm că mergem într-o altă cultură, și oricât de europenizat e orașul, și oricât de bine dezvoltat economic, este până la urmă o urbe musulmană. Așa că trebuie să ținem cont să ne purtăm adecvat, să respectăm regulile nescrise la intrarea în moscheei, să îmbrăcăm decent încât să nu atragem priviri pe stradă.

Noi am ales un hotel, care pe booking.com, arată foarte bine dar care în realitate ne-a dat foarte multe emoții de la început. Situat, în teorie, foare aproape de Taksim, acesta se afla de fapt pe o strădută care ne-a dat emoții, lipsit de sigurantă și într-o zonă în care nu îți doreai să te pierzi după apusul soarelui. Cirrus Blue Suites s-a dovenit în prima fază o dezamăgire pentru mine și prietenii mei dar, după o ceartă cu managerul, am reușit să obținem camere foarte curate și chiar și un coș cu fructe :).

Dacă ai rezolvat toate chestiunile logistice (transport și cazare), încearcă doar să te bucuri de viața Istanbului: vie și animată:) .

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion