Când vorbim de Austria ne limităm, de multe ori, la Viena (Viena – o pagină de istorie europeană) sau Salzburg (Salzburg – pe urmele lui Mozart), însă această țară are și alte orașe frumoase. Poate nu toate sunt suficient de mari încât să ne rezervăm o vacanță dar pentru o excursie de o zi, în drumul nostru spre Viena, sunt perfecte. Unul dintre acestea este Graz, o locație care s-a dovedit o frumoasă surpiză pentru mine în cele câteva ore pe care le-am petrecut aici.
Graz este destinație ideală pentru fiecare călător: de la istorie la cultură, de la tradiție la viață de noapte, acest oraș te poate ține ocupat destul de mult timp. Modernitatea și istoria se completează atât de bine una pe cealaltă și, poate, de aceea apare pe lista de travel a multor călători din toată lumea.
Deși este greu să acoperi toate locurile din Graz în doar o zi, poți profita din plin de scurta escapadă, alegând toate atracțiile de top pe care orașul le oferă: cetatea, turnul cu ceas, muzeul de armuri etc. Dacă ești în Viena poți opta pentru tren (biletul începe de la 10 euro ) sau pentru un autobuz (prețuri de la 8 euro).
Eu aveam la dispoziție 4 ore să văd cât mai multe, așa că am ales activitatea cea mai potrivită stilului meu de a călători : natură, istorie și o superbă panoramă a orașului de pe Schloßberg (dealul din mijlocul centrului vechi al orașului, pe care se afla și fortăreața).
Am parcat mașina în apropierea centrului vechi (ora costa 2 euro) și am pornit la pas să descopăr un oraș despre care, spre rușinea mea, știam atât de puține și pe care îl asezașem pe lista mea de travel doar dintr-o pură întâmplare.
Bucură-te de o panoramă impresionantă de pe Schloßberg
Pentru a ajunge în vârful dealului și a admira Ceasul din turn sau a savura o cafea la restaurantul elegant, ai două opțiuni : fie urci cele 283 de scări sau iei funicularul. Evident am ales prima variantă, o oportunitate excelentă pentru fotografii dar și să mă dezmorțesc după cele peste 10 ore petrecute în mașină de la București (era practic prima oprire mai mare de 1 oră pe care o făceam :).
Dar, dacă optezi pentru funicular, trebuie să știi că acesta este o veritabilă piesă de istorie – a fost construit în 1894 și este, în proporție de peste 60%, funcțional și astăzi (bineînțeles că s-au adus câteva modificări tehnice însă totul este păstrat încât să nu strice versiunea originală).
Am aflat că orașul își datorează numele castelului, care a fost construit cu peste 1000 de ani în urmă pe acest deal, cuvântul vine de la slavonicul Gradec, ceea ce înseamnă “castelul mic” și, mai târziu, s-a născut Graz.
Plimbarea a fost extrem de plăcută, mi-am bucurat privirea cu un curcubeu de culori , primăvara înflorește parcă tot orașul – iar grădinile de lângă ceasul cu Turn sunt pline de felurite tipuri de plante și flori așa că și parfumurile lor sunt deosebite.
Odată ajuns în vârful dealului, vei privi surpins turnul cu ceas, ridicat în secolul al 16-lea și care a rămas în picioare înciudat eforturilor lui Napoleon de a–l dărâma și cuceri fortăreața. În 1809, după ce i-a învins pe Habsburgi, Napoleon a cerut demolarea fortăreței care avusese “turajul” să îi reziste și, doar sumele infernal de mari, plătite de localnici, către generalii francezi, au reușit să salveze simbolul orașului:). Pentru a celebra această victorie a Turnului, la aniversarea de 30 de ani de la acest eveniment, terenul din jurul ceasului cu turn a fost transformat în frumoasa grădiniță, plină de flori, pe care o putem admira și acum.
Înainte de a-ți povesti ce altceva am făcut eu în scurtul timp petrecut în Graz, aș vrea să îți spun câte ceva și despre legenda care învăluie, misterios, existența acestui deal, apărut exact în mijlocului urbei austriece.
Se spune că diavolul însusi a creat Schlossberg deoarece promisese poporului să creeze un veritabil munte în schimbul sufletului primul călător ce avea să urce până la cetate. Dar a fost cumplit păcălit de către locuitorii din Graz, căci a zburat pe deasupra orașului în prejma Paștelui, când, conform înțelegerii cu Dumnezeu, nu putea fura nici un suflet nevinovat:). Enervându-se cumplit, diavolul a aruncat uriașa stâncă, adusă tocmai din Africa, și aceasta s-a spart în 2 bucăți inegale, ca și mărime : cea mare este astăzi Schlossberg iar cea mică se afla la baza unei biserici.
Savurează un prânz direct de pe stradă
După ce am coborât de la Turn îmi era teribil de foame dar timpul nu îmi permitea să mă așez la un restaurant (deja pierdusem mai mult de 2 ore și jumate din cele 4 pe care le aveam la dispoziție) așa am ales să mă plimb pe străzi și să găsesc câteva tarabe care să mă atragă cu produsele lor:).
Așa că, după ce am admirat câteva magazine pline cu dulciuri apetisante (pe are le-am luat pentru a le da cadou), am comandat un cârnat tipic vienez cu hrean și brânză și un pahar de bere, mâncând relaxată direct în față unei elegante cladiri de stat, pe scări, alături de atât de mulți studenți:).
Graz a intrat pe harta destinațiilor din Austria în 2003, când a fost ales de către UE ca și capitala culturii, ceea ce a ridicat faima orașului și a crescut drastic numărul de turiști.
Sunt convinsă că erau atât de multe alte lucuri de descoperit (de la catedrale, muzee, centre culturale sau parcuri) însă, poate, a doua oară când mă voi întoarce aici, voi încerca să ofer acestei destinații mai mult decât câteva ore grăbite.
Dar ceea ce am învățat a fost să fiu deschisă să schimb, uneori, traseul bine definit al unei călătorii deoarece îți poate oferi suprize frumoase ca și Graz:).
Leave a reply