Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

DIN TRANSILVANIA ÎN MOLDOVA (3) – BUCOVINA

Cetatea de Scaun a Sucevei

Erau câțiva ani de când îmi tot planificam să ajung în Bucovina căci citisem atât de multe lucruri faine despre întreagă zona, plus că, mică fiind făcusem și câteva tabere în zona Moldovei și doream să revăd câteva locuri :).

După ce ne bucurasem de peisajele Maramureșului (https://www.travelfunpassion.com/din-transilvania-in-moldova-2-maramures/), am pornit cu mașină, tăind munții către Gură Humorului, unde alesesem o cazare inedită, într-o căsuța veche de 140 de ani, La Roată (https://www.la-roata.ro/)

La Roata cu 3 generatii 🙂

Nu mai dormisem niciodată într-o căsuța ce părea ruptă din Muzeul Satului iar senzația a fost cu adevărat minunată, organizându-ne și câteva sesiuni foto cu hăinuțele ce ne așteptau cuminți șifonierul căsuței:).

La Roata

Gura Humorului e un oraș chiar modern, o alegere bună dat fiind că voiam să fim și izolați dar și aproape de magazine și restaurante, dată fiind situația celor 7 luni de sarcina 🙂 și poftele aferente, care loveau constant:).

În prima zi am stat mai mult în parcul unde sunt căsuțele de La Roată dar de a două zi am pornit cu Mocănița din Bucovina, mult mai insipidă decât cea din Maramureș, cu un traseu mult mai scurt dar totuși o experiență inedită și de urmat, dacă sunteți în zona. Dar să vedem ce am făcut noi 3 zile în Bucovina și cum am încercat să înghesuim mănăstirile istorice, cu muzee și puțină relaxare:).

  1. Muzeul Oualelor Vama
Muzeul Oualelor Vama

Muzeul Oului din Vama, Bucovina, este cel mai mare din România de acest gen și ascunde opere de artă dar și bucățele din istoria inedită a decorării oualelor.

Muzeul e împărțit în 3 camere ce expun ouă pictate, nu doar din țară dar și din alte țări (ouă făcute din porţelan, ceramică, sticlă, lemn au chiar piatră). Exponatele care aveau o valoare extraordinară erau evidențiate cu un semn roșu, putând să admiri și să visezi la epoci pierdute de pe diferite continente).

Muzeul Oualelor Vama

2. Mănăstirile Voroneț și Gura Humorului

Voronet

Știu că zona Bucovinei este împânzită de numeroase mănăstiri, fiecare având o istorie și o arhitectură deosebită însă noi am reușit să vedem doar două dintre acestea: Voroneț și Gura Humorului, lăsându-le pe celelalte pentru o altă vizită.

Voroneț face parte din Patrimoniul Unesco datorită vopselei care acoperă pereții mănăstirii, celebrul “albastru de Voroneț”. Chiar dacă nu ești o persoană bisericoasă, este imposibil să nu admiri arhitectură acestor lăcașuri de cult sau însemnătatea lor istorică.

Gura Humorului nu este la fel de cunoscută ca cea de la Voroneț însă, mie personal, mi-a plăcut mai mult atmosfera de la această mănăstire, organizarea curții interioare, turnul înalt cu scări de lemn, cumva m-am regăsit mai bine printre zidurile acesteia.

Tot cu încărcătură istorică este și Mănăstirea de la Gură Humorului, intrată și ea, din 2016, pe lista Monumentelor Unesco, și cu o existența de câteva secole:).

Gura Humorului

3. Bojdeuca lui Creangă din Humulești

Muzeul Ion Creangă era pe lista mea că un Must, pasionată fiind de poveștile sale și de amintirile din copilărie. Însă, pot spune de la început, că este una dintre cele mai mari dezamăgiri; un exemplu despre cum autoritățile locale nu au habar să folosească un simbol.

Căsuța este amenajată drăguț însă locul nu este pus deloc în valoare; mai mult, nu se poate plăti nicăieri cu cardul, lipsesc explicațiile și cu greu merită drumul până acolo:(.

Bojeuca în care Creangă a crescut și locul Amintirilor sale din Copilărie, este formată din 2 camere micuțe, într-una fucționează un mic muzeu iar în cealaltă apar câteva documente ce atestă momente din viața scriitorului. Nu știu dacă dezamăgirea față de locul acesta a venit de la proasta organizare muzeului sau de la faptul că ar fi putut să facă ceva atât de frumos, încât și noile generații să înțeleagă de ce ne sunt nouă dragi poveștile lui Creangă.

La câțiva pași de Casă Memorială, se află un mic Parc Tematic, o timidă încercare, privată, care să dea viață personajelor lui Creangă, câteva camere cu obiecte tradiționale moldovenești, poveștile autorului auzindu-se în surdină. Aici, cumva, am putut simți că mă aflu în celebrul Humulești din Amintiri, chiar dacă însă e loc , mult, de îmbunătățit.

4. Suceava si comorile sale: Cetatea de Scaun, Muzeul satului Bucovinean, Muzeul de Istorie & Muzeul de Stiintele Naturii

Cetatea de Scaun a Sucevei

Trebuie să recunosc că această a fost supriză plăcută a scurtei noastre opriri din nordul Moldovei, un oraș care m-a impresionat prin curățenie și organizare (cel puțîn in centrul pe care l-am vizitat noi).

Ne-am început vizită la Cetatea de Scaun dis de dimineață, cât încă nu sosiseră turiștii (și așa puțini dat fiind că eram în plină pandemie) și am remarcat că se respectau toate măsurile de siguranță COVID19. Cetatea de la Suceava a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea își a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani. Cetatea a făcut parte dintr-un vast proiect de refacere între anii 2011-2015, fiind oficial inaugurat în 2016.

În interiorul cetății sunt câteva camere unde putem află mai multe despre viață din perioada de glorie a istoriei Sucevei, remarcând chiars i cele câteva joculețe interactive pentru copii dar care au smuls multe zâmbete si de la noi, cei puțin mă mărișori:).

După o vizită printre zidurile cetății, te sfătuiesc să te oprești și la Muzeul Satului Bucovinean, care se află în imediată aproiere a cetății. Muzeul este inaugurat de o parte și de a altă a unui mic pârâu, casele fiind reprezentative pentru viață de zi cu zi a satului bucovinean de demult. Ceea ce mi s-a părut inedit a fost inițiativa de a prezența nu doar tipuri de case ci și vieța spirituale a țăranului prin descrierea riturilor de trecere, nașterea și înmormântarea, precum nuntă.

Muzeul Satului Bucovinean

Descrierea obiceiurilor de la nașterea unui bebeluș au reprezentant un clar interes pentru mine, mândră că îmi purta băiețelul nenăscut încă 🙂 prin acele locuri (aflându-ne deja în luna a 7 a de sarcina:)).

Muzeul Satului Bucovinean

Deși mă mișcam greoi, căldura era mare și tot am decis să ne oprim și în centrul Sucevei pentru a vizita un loc atat de reprezentativ pentru istoria Moldovei. Jumătatea travelfunpassion a fost extrem de impresionată de Muzeul de Istorie Suceava, foarte bine organizat, extrem de atrenat și cu enorm de multe exponate.

Muzeul de Istorie din Suceava

Muzeul dispune de 27 de săli, iar expoziţia este organizată cronologic, de la cele mai vechi descoperiri arheologice, din Paleolitic de la Ripiceni până la revoluţia de la 1989.

Vizita la Muzeul de Istorie a fost o idee extraordinară, pe care ne-am dorit să o prelungim și cu o vizită la Muzeu de științele naturii, dorința aparțînând 100% jumătățîi travelfunpassion:). Aici, pot spune că e loc de îmbunătățiri, dar ne-am distrat copios la Proiecțiile panoramice 360° din lumea dinozaurilor:).

Mic prieten la Muzeul Stiintelor Naturii
Travelfunpassion mic la bord 🙂

Îmi doresc să ne întoarcem în Bucovina căci mai sunt multe locuri de descoperit dar să mergem și cu băiețelul nostru, pentru a îi arată pe unde se plimbă el , încă din burtică:).

Statuia lui Stefan Cel Mare din Suceava

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion