Vacanța de vară de anul acesta a fost îndelung discutată, am plecat de la ideea unei excursii exotice dar ne-am schimbat cu doar o săptămână înainte cumpărării de bilete. Așa că planul făcut repede și « pe genunchi » a dus la organizarea unei vacanțe relaxante și foarte odihnitoare…..în care am parcurs 4000 de KM în mașină 🙂
Voiam mare, voiam istorie, voiam ceva nou si…..mai ales ceva nu foarte scump. Primele 3 dintre cerințe au fost atinse dar cea de a patra s-a dovedit imposibil de respectat dat fiind că am ales Croația ;). Pentru că cei 3 din grup m-au lăsat pe mine să organizez (au realizat apoi ce mare greșeală făcuseră :) am pornit către Nordul Croației, să descoperim Peninsula Istriei și bogățiile ei.
În comparație cu partea de Sud a Croației (Dubrovnik), Nordul e un pic mai auster și nu atât de glamorous însă orașe ca Pula îți arată că istoria nu a ocolit zona această și că, din cele mai vechi timpuri, romanii au colonizat această zonă, lăsându-și ampreta.
Croația e împânzită de autostrăzi așa că distanțe de sute de km se pot străbate în câteva ore lejer, așa cum aveam să aflăm de-a lungul vacanței. Peninsula Istria este destul de aproape de Italia (ea acoperind, de fapt, 3 țări : Croația, Slovenia & Italia, lucru pe care îl vei simți clar când vei cauta un post de radio decent: toate sunt exclusiv în italiană).
Medulin & Plajele sale
Prima seară ne-am oprit în Medulin și am putut să văd dezamăgirea pe fețele prietenilor mei, căci acest orășel turistic nu are nimic « wow » în el iar faleza cuprindea fix câteva restaurante și …cam atât. Nu numai că restaurantul ales nu a avut cea mai buna mâncare și prețuri dar nici serviciile nu au fost prea ok. Așa că m-au apucat instant emoțiile că zona aleasă nu a fost cea mai indicată și că vacanța putea fi ruinată.
Nimic mai greșit : a doua zi, cu un soare tocmai plăcut ne-am luat micul dejun privind marea direct de la terasă și ne-am hotărât să scoatem tot ce e mai bun din aceste zile si….exact asta am făcut.
Ambrela Beach : « acvariul » natural cu pești
Citisem că apa de la Ambrela beach a câștigat « steagul albastru « (blue flag) pentru claritatea și frumusețea sa așa că a fost prima pe care am poposit în acea zi. Micuța plajă părea să dezamăgească și ea din cauza lipsei de nisip, a oamenilor tineri sau a șezlongurilor (le-am descoperit puțin mai târziu căci, deși le plăteai binișor, trebuia să le cari singur de la locul lor ).
Dar odată cu pășirea în apă am avut cea mai frumoasă surpriză, mai ales pentru niște iubitori de snorkeling ca noi. Erau atât de mulți pești peste tot încât aveam impresia că voi înota într-un imens și cristalin acvariu natural. Deși plaja Ambrela a fost minunată pentru înot și apele sale, nu a reprezentat neapărat o atracție pentru distracție așa că, am hotărât să descoperim și alte locuri în aceeași zi.
Beach Cape Kamenjak
La Premantura, Cape Kamejak am ajuns la indicațiile unui localnic de la oficiul de turiști căci toată zona e împânzită de plajă și voiam una cu vibe tineresc, muzică și relaxare. Și le-am avut pe toate, mai puțin apa cristalină și plină de pești de la Ambrela.
Plaja era cu pietriș fin (puține sunt cele cu nisip fin). Am înotat dar, cel mai mult, ne-am plimbat și am admirat pădurea care înconjura plaja și tinerii de toate naționalitățile, veniți la unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică tehno din Europa.
Fažana beach
Fažana este un sătuc pitoresc, situat foarte aproape de Pula, ideal să te relaxezi și să înoți. Aici am găsit o plajă mult mai apropiată de ideea de modernitate, cu șezlonguri, beach baruri și muzică în surdină. Cred că au fost cele mai lungi ore petrecute la soare, savurând Cocktails uri răcoritoare și încercând să ne facem planul de bătaie pentru următoarele zile de vacanță.
Aici am realizat cel mai tare că aveam prea puține zile la dispoziție și prea multe lucruri de făcut așa că am mai renunțat la plajă și innot, lăsându-le pentru Muntenegru.
Vsar & Pula = bijuterii in Peninsula Istria
Peninsula Istria e bogată în istorie și sunt atât de multe de văzut încât cu greu am redus numărul orașelor la 2 și am renunțat atât la vizitarea parcurilor naturale cât și la excursiile lungi cu bărcuța închiriată.
Orașul Pula
Pentru majoritatea românilor numele crează zâmbete și ocheade amuzante dar italienii îl numesc, mai simplu, Pola, așa neputând fi confundat cu orașul cu același nume din Sardegna.
Plimbându-te pe străduțele înguste din Pula, vei găsi o îmbinare armonioasă a multor civilizații și culturi, rezultatul fiind un oraș elegant, cu străzi pietruite înguste și clădiri istorice, aflate într-o stare exceptioanală.
Romanilor le-a plăcut atât de mult acest oraș, cu ieșire la mare, încât au construit un minunat amfiteatru, ce face concurență Colosseumului de la Roma. Venețienii au văzut și ei potențialul acestui oraș cochet și l-au îmbogățit cu un arsenal militar impresionant, ce a ajutat clar în perioada ocupației austro-ungare, când portul a fost un important punct de legătură pentru armată, până în anii 1800.
Amfiteatrul din Pula este unul dintre cele mai bine conservate din lume (locul 6 ca mărime) și are o capacitate de peste 20 000 de spectatori, motiv pentru care este încă e folosit pentru concerte și spectacole colosale. Dar cum a fost posibil să se mențină într-o stare atât de bună de-a lungul secolelor și să scape de distrugere, ca cel din Roma, de exemplu ? Pentru că era utilizat și în perioada medievală de către cavaleri și pentru că populația a înțeles cât de important e să nu îl distrugă și să îl lase în picioare:).
Ca și curiozitate, am aflat că subsolurile sunt încă intacte pentru a fi vizitate. Pe vremuri, pe aici treceau gladiatorii în drumul către arenă dar și animalele ce urmau să fie sacrificate în luptele aprige (acum e o expoziție cu amfore).
Templul lui Augustus se află în mijlocul unei piețe micuțe, cu fața către port, o clădire impozantă, ca marea majoritatea a celor de pe vremea romanilor și, în trecut, fusese încercuit de templele închinate lui Jupiter, Junon și Minerva.
Templul a fost parțial distrus în timpul celui de-al doilea rzboi mondial, când o bombă a căzut chiar lângă el, dar refăcut, în mare parte, astfel încât e imposibil să nu crezi că e identic cu cel de acum 2000 de ani . Acesta se poate vizita și găzduiește o mică expoziție, un pic prea ciudată pentru gusturile mele dar care merită, clar, văzută .
Plimbându-ne pe străduțele din Pula am aflat că mare parte dintre clădirile antice sunt încă îmbrăcate în gresia originală, de pe vremea romanilor. (așa da rezistență, aș spune:))
În rest, bucură-te de oraș, de viața vibrantă de noapte, cu spectacole ce țin până în zori, de restaurantele cu meniuri apetisante (și prețuri pe măsură) sau de berea băuta alături de statuia lui James Joyce, aflată în clădirea în care scriitorul obișnuia să predea engleză.
Vsar
Aflasem despre Vsar că este o adevărată bijuterie a penisulei Istria și că este recunoscut pentru restaurantele sale, unde poți gusta adevărate preparate croate:).
Și așa ne-am decis să conducem, într-o seară, 40 de km din Pula și să admirăm un apus extraordinar în micul port croat.
Am ajuns în momentul cel mai magic dinainte de apus, acel golden hour (oră de aur) a fotografiei, bucurându-ne de culorile caselor amplasate la 54 de metri deasupra mării dar și atmosfera extrem de romantică.
Și că tot vorbim de romantism, se zice că Giacomo Cassanova a vizitat Vsar de nenumărate ori, lăsând în urmă multe domnițe înlăcrimate. Atât de multe îi datorează orășelul ăsta pietruit personajului, încât, în fiecare an, aici se organizează Festivalul Cassanova, pentru a-l celebra pe cel mai faimos amant italian:) (undeva pe la sfârșitul lui iunie, dacă te interesaza să te întâlnești cu sosiile sale moderne pe străzi).
Tot în Vsar am avut parte și dea cea mai savuroasă cină din Croația, cu mult peăte și un view frumos către portul în care erau ancorate numeroase iahturi (arătându-ne situația financiară a celor ce veneau să se cazeze în fostul sătuc pescăresc croat ).
Dar excursia noastră în Croaia a constat și într-o frumoasă plimbare în parcul natural de la Plivnice (LacuriLe Plitvice-paradisul croat ) sau o lecție de istorie vie pe zidurile medievale ale cetății Dubrovnik despre toate acestea, vom povești într-o relatare ulterioară :).
Leave a reply