Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Copenhaga – arta și bicicletele (2)

În prima parte a relatării  despre Copenhaga am descris viața culturală bogată dar și dragostea pentru biciclete a danezilor Copenhaga – arta și bicicletele (1)  iar în această a două parte voi vorbi despre distracție și spațiul verde extins din frumoasa capitală a Nordului:).

Să vedem deci ce mai poți face prin Copenhaga pentru a o îndrăgi la fel de mult ca și mine:)

  •  Trăiește momentul în parcul de distracții Tivoli  

Tivoli a fost deschis inițial sub conducerea regelui Christian al VIII ca o inițiativă de a menține mulțumirea cetățenilor. Inițial a fost situat în afara porții de vest a orașului în Vesterport, dar cum Copenhaga s-a extins și parcul a fost încet încorporat în centrul istoric. De-a lungul istoriei sale, proprietarii parcului s-au concentrat în mod constant pe menținerea și ambianța sa istorică în timp ce au lucrat, în mod creativ, pentru a adăuga alei pentru plimbări moderne și noi atracții.

Grădina are în prezent douăzeci și cinci de curse, dintre care patru sunt roller-coastere. Pe lângă distracțiile cu senzații extreme există numeroase alte oportunități de petrecere a timpului în grădinile Tivoli: concerte pop-rock, spectacole de teatru și balet, jocuri de lumini, restaurante și multă voie bună:).

Chiar dacă îmi este teribi de teamă de înălțime, am ales să merg totuși cu roller coaster ul și să mă dau și în turnul acela înfiorător din care îți da drumul instant de vreo 2-3 ori :). Eram așa speriată că cei de la intrare mi-au oferit aceste „experimente” gratis:). La sfârșit poți cumpăra o fotografie instantanee a momentului când roller-coasterul începe să coboare vertiginos de la 2000 de metri :). Inutil să spun că cea a mea va fi pe vecie ascunsă de ochii privitorilor:).

Trebuie menționat că deși intrarea în parcul de distracții costă 100 de coronae daneze, pentru fiecare dintre „mașinuțe” trebuie plătită o taxă supliementară. Atmosferă este una cu adevărat specială și m-am distrat teribil savurând vată de zahăr ars, admirând fântânile colorate sau ascultând un concert de roack-roll, la care toată lumea dansa fericită.

  •   Admiră apusul în grădinile regale – Rosenborg 

Copenhaga este împânzită de castele și grădini regale, este orașul în care centrul este un reper istoric și architectural. Pe mine personal m-a impresionat foarte mult parcul din fața castelului Roseburg, emblema casei regale daneze.

Rosenborg este un mic palat renascentist situat în mijlocul Kongens Have. A fost construit în 1606 ca o casă de vară pentru Christian IV și a fost folosit ca reședință regală până la aproximativ 1710. Castelul a devenit apoi celebru pentru colecțiile regale, așa cum a rămas până în această zi, care includ costume, opere de artă, mobilă și, în special, bijuteriile coroanei regale și care sunt adăpostite într-o expoziție specială.

Plimbarea prin acest parc a fost plăcută, o șansă să văd un apus cu adevărat minunat, printre castele și muzee. În această zonă se află și grădină botanică și muzeul SMK. Intrarea principală în Castelul Rosenborg și este păzită de doi soldați din Garda Regală, îmbrăcați în uniforma militară verde a armatei daneze.

Copenhaga cu grădinile ei verzi, cu copaci în forme interesante și cu castelele sale reprezintă visul oricărui fotograf și a oricărui împătimit de istorie. Eu nu am avut șansa să vizitez castelul Rosenbourg și pe interior deaorece închide la oră 3pm și nu reușeam să ajung niciodată în timp, așa că rezervă 2 ore ca să vezi impresionanta colecție de artă sau sbijuteriile coroanei, aflate la subsolul castelului.

  •  Admiră eolienele de la malul mării

La primul zbor către Copenhaga, la aterizare, am rămas uimită să văd câte eoliene există și, multe dintre ele, se înalță direct din apele mării. Este o imagine impresionanata care te dermină, încă din zbor, să îți dorești să cunoști acest oraș care investește atât de mult în energia verde:).

Municipalitatea din Copenhaga are drept scop de a reduce emisiile de carbon prin stabilirea unor ferme eoliene profitabile iar turbinele eoliene reprezintă o tehnologie testata și bine dezvoltată. Copenhaga are ambiția de a înființă cât mai multe eoliene, atât în interiorul cât și în afara limitelor orașului, pe țărm precum și de pe mal.

O plimbare în această zonă este extrem de frumoasă, atâta timp cât iei în considerare că vântul și briza mării vor scădea și temperatura de afară și că, la mult timp după plimbare, o să simți un bubuit puternic în urechi:).

  •  Plimbă-te pe străzi și nu uita să ajungi în Christiania 🙂

Străduțe romantice și shopping plăcut :

Așa cum am spus și în povestirea anterioară despre Copenhaga , Copenhaga – arta și bicicletele (1) ,  orașul este frumos de descoperit la picior sau, pur și simplu, închiriând o bicicletă și străbătând străduțele, admirând fiecare clădire, fiecare simbol al unei istorii cu adevărat impresionante.  În centrul vechi se află și zona de shopping cea mai cunoscută a orașului, la fiecare pas găsești magazine de renume cu haine de designer sau mici producători locali.

Christiania sau orașul fără legi:

Dar ce anume e Christiania și de se reprezintă  un subiect tabu pentru  locuitorii orașului? Este „orașul liber” de  84 de acri,  fostă bază militară abandonată,  construit în 1971 de către intruși  artiști  sau renegați ai societății ca un „experiment social”.

Există sute de clădiri în Christiania , în tot felul de forme imaginative, dimensiuni și culori. Toate clădirile au propria lor poveste unică iar dacă ești prietenos, deschis la minte și un pic norocos poți convinge uneori localnicii să spună povești despre casă lor, despre modul cum au ajuns să locuiască într-o zonă liberă, în afara UE (la ieșire chiar e scris „acum intri în UE”).

Este o zonă extrem de colorată, plină de graffiti, de vânzători hippie, de terase pline de mâncare bio, de oameni care își doresc să trăiască puțin în afărA oricărei legi:). La prima vedere aș spune că este un fel de Vama Veche:) doar că lipsește nebunia dormitului pe plajă:).

În 2012 s-a hotărât că Christiania se poate vinde locuitorilor săi și că fiecare poate cumpăra acțiuni însă această idee este în contradicție cu ceea ce a reprezenta la început acest loc: zonă în care nimeni nu își doreste să dețină proprietați sau orice fel de responsabilitate civilă.

Există chiar și câteva reguli ale „statului Christiania”: propiul steag (cele trei puncte galbele pe un drapel roșu), este interzis să alergi, să deții arme sau să faci orice tip de fotografii pentru a proteja indetitatea celor care se bucură de o țigară de marijuana sau hașiș, liniștiți (am uitat să spun că fumatul celor două este permis în Chistiania și că există numeroase tarabe de unse se pot cumpăra).

Așa că eu sincer recomand o mică plimbare în Christiania, să admiri o altfel de atmosferă, să te bucuri de graffitti și oameni liber, să savurezi un ceai sau o cafea bio sau pur și simplu să faci o mică plimbare la expoziția de artă de la intrare.

Copenhaga are enorm de multe posibilități de a petrece timpul liber iar această a doua relatare va avea chiar și o continuare: în următoarea ne vom plimba împreună la Kronbourg (castelul lui Hamlet) și vom descoperi apoi una dintre cele mai mari expoziții de artă modernă din Europa, Lousiana.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion