Danemarca a fost votată ca cea mai fericită și verde țară din Europa dar și cea care ocupă locul doi că fiind cea mai scumpă:).
Mereu am fost întrebată care este țara în care mi-aș dori să mă mut, cei apropiați știind că am ales mereu să mă reîntorc în România, singurul loc pe care l-am considerat „acasă”. Astăzi pot spune că am găsit locul în care îmi doresc să mă mut și acesta este Copenhaga.
Orașul acesta m-a vrăjit și m-a determinat să mă îndrăgostesc nebunește de străzile sale, de clădirile istorice, de port, de atitudinea deschisă și foarte relaxată a oamenilor.
Să încep deci a va povești ce este de făcut și, mai ales, de ce m-a cucerit un oraș în care este frig și bate vântul mai mereu:).
Este incredibil să trăiești într-un loc în care, oriunde ai merge, rămâi surprins de frumusețea și măreția să. Nordicii sunt oameni simpli, modești aș spune, foarte mândri de originea lor și, mai ales, extrem de preocupați de tot ceea ce înseamnă eliminarea poluării. De aceea orașul e „invadat” zilnic, la orice oră, de sute și mii de bicicliști care aleargă nebunește pe străzi, printre mașini, printre pietoni, sfidând parcă orice regulă de circulație cunoscută la noi:). Au drepturi, au enorm de multe drepturi, mai multe decât șoferii, de cât turiștii, decât transportul în comun.
Inutil de spus că infrastructura este extraordinar de bine pusă la punct, că toată lumea respectă regulile, că locurile de parcare sunt incredibil de scumpe și că transportul în comun funcționează la ceas. De la lucrurile simple și practice am ajuns la concluzia că țările nordice sunt atât de departe de restul muritorilor de rând din Europa:) pentru ca știu să protejeze mediul înconjurător.
Ce poți face în Copenhaga pentru a te îndrăgosti de ea ca și mine?
- Inchiriează o bicicletă și pedaleaza pe lângă Nyhavn
Așa cum spuneam, Copenhaga este paradisul celor care se bucură de mersul pe două roți:). Biciletele se pot închiria de la toate colțurile de stradă și se pot returna chiar și în altă locație.
Canalele care străbat Copenhaga fac că acest oraș să fie atât de romatinc și colorat și plin de viață și se varsă toate în Nyhavn. De o parte și de altă găsești clădiri colorate, bărci rămase parcă din vremuri demult apuse și terase unde te poți odihni după atât de mult pedalat:).
Nyhavn este zona cea mai cunoscută, cea care apare pe toate vederile și în toate pliantele turistice. În timpul verii, Nyhavn este locul perfect pentru a încheia o zi lungă și extenuantă (chiar dacă programul de munca în Danemarca este extrem de „prietenos” în comparatie cu cel de la noi (7 ore pe zi). În vremurile istorice ale Copenhagăi Nyhavn a fost un port comercial extrem de aglomerat unde navele din întreagă Europă acostau.
Casa cu numărul 9 de pe malul canalului Nyhavn, este cea mai veche din zonă și datează încă din 1681. Design-ul acesteia nu a fost modificat de la acea vreme, păstrând încă nu doar ahitectura dar și culorile originale. Multe dintre locuințele de pe cheiurile canalului au aparținut unor artiști proeminenți precum Hans Christian Andersen, celebrul scriitor danez, care a traiat la casa cu nr. 20. Acesta este locul unde a scris basme care ne-au bucurat copilaria ca „Micul Claus și Marele Claus” sau „Prințesa și Bobul de Mazăre”.
Deci coboară de pe bicicletă și pune-ți o dorință alături de persoana iubită, podul de pe Nyhavn e plin de lacățele ca simbol al dragostei și promisiunilor eterne (model luat de la Paris).
- Bucură-te de o seară magică la muzeu
Copenhaga are o viață culturală foarte bogată și poți găsi muzee, expoziții și spectacole la tot pasul. Am avut plăcerea de a vizita 2 mari muzee aflate în clădiri istorice, reprezentative pentru frumusețea și arhitectura lor.
Carlsberg Glyptotek
Acesta este muzeul care m-a impresionat cel mai mult nu atât prin exponatele sale cât prin măreția clădirii, prin ceea ce reprezintă pentru oraș și prin ideea de la care s-a pornit ridicarea acestuia.
Clădirea este situată în spatele Grădinilor Tivoli și a fost construită la sfârșitul secolului al 19-lea de către Dahlerup pentru a adăposti colecția de artă a lui Carl Jacobsen, fiul cunoscutului fabricant de bere (Calsberg) și care a numit-o „Glyptotek” după cuvântul grecesc pentru „depozit de sculptură”:). Curtea interioară a muzeului reprezintă o oază de liniște alături de plantele luxuriante. În plus față de expozițiile temporare aici se poate găsi și o colecție de artă daneză din secolul al 19-lea, camere grecești, romane cât și antichităti egiptene.
Am avut parte și de o supriză foarte plăcută când am ajuns la muzeu deoarece era deschiderea oficială a expoziției temporare Gaugain iar intrarea era deja înclusă în biletul de bază (100 de coroane daneze).
[…] în mai puțin de 45 de minute dintr-o țara într-altă . Deși eram cazată la Copenhaga (Copenhaga – arta și bicicletele (1) ) nu puteam rata o scurtă vizită în cel mai apropiat oraș din țara alăturată, nu puteam să […]