Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Copenhaga – arta și bicicletele (1)

Danemarca a fost votată ca cea mai fericită și verde țară din Europa dar și cea care ocupă locul doi că fiind cea mai scumpă:).

Mereu am fost întrebată care este țara în care mi-aș dori să mă mut, cei apropiați știind că am ales mereu să mă reîntorc în România, singurul loc pe care l-am considerat „acasă”. Astăzi pot spune că am găsit locul în care îmi doresc să mă mut și acesta este Copenhaga.

Orașul acesta m-a vrăjit și m-a determinat să mă îndrăgostesc nebunește de străzile sale, de clădirile istorice, de port, de atitudinea deschisă și foarte relaxată a oamenilor.

Să încep deci a va povești ce este de făcut și, mai ales, de ce m-a cucerit un oraș în care este frig și bate vântul mai mereu:).

Este incredibil să trăiești într-un loc în care, oriunde ai merge, rămâi surprins de frumusețea și măreția să. Nordicii sunt oameni simpli, modești aș spune, foarte mândri de originea lor și, mai ales, extrem de preocupați de tot ceea ce înseamnă eliminarea poluării. De aceea orașul e „invadat” zilnic, la orice oră, de sute și mii de bicicliști care aleargă nebunește pe străzi, printre mașini, printre pietoni, sfidând parcă orice regulă de circulație cunoscută la noi:). Au drepturi, au enorm de multe drepturi, mai multe decât șoferii, de cât turiștii, decât  transportul în comun.

Inutil de spus că infrastructura este extraordinar de bine pusă la punct, că toată lumea respectă regulile, că locurile de parcare sunt incredibil de scumpe și că transportul în comun funcționează la ceas. De la lucrurile simple și practice am ajuns la concluzia că țările nordice sunt atât de departe de restul muritorilor de rând din Europa:) pentru ca știu să protejeze mediul înconjurător.

Ce poți face în Copenhaga pentru a te îndrăgosti de ea ca și mine?

  •   Inchiriează o bicicletă și pedaleaza pe lângă Nyhavn

Așa cum spuneam, Copenhaga este paradisul celor care se bucură de mersul pe două roți:). Biciletele se pot închiria de la toate colțurile de stradă și se pot returna chiar și în altă locație.

Canalele care străbat Copenhaga fac că acest oraș să fie atât de romatinc și colorat și plin de viață și se varsă toate în Nyhavn. De o parte și de altă găsești clădiri colorate, bărci rămase parcă din vremuri demult apuse și terase unde te poți odihni după atât de mult pedalat:).

Nyhavn este zona cea mai cunoscută, cea care apare pe toate vederile și în toate pliantele turistice. În timpul verii, Nyhavn este locul perfect pentru a încheia o zi lungă și extenuantă (chiar dacă programul de munca în Danemarca este extrem de „prietenos” în comparatie cu cel de la noi (7 ore pe zi). În vremurile istorice ale Copenhagăi Nyhavn a fost un port comercial extrem de aglomerat unde navele din întreagă Europă acostau.

Casa cu numărul 9 de pe malul canalului Nyhavn, este cea mai veche din zonă și datează încă din 1681.  Design-ul acesteia nu a fost modificat de la acea vreme, păstrând încă nu doar ahitectura dar și culorile originale. Multe dintre locuințele de pe cheiurile canalului au aparținut unor artiști proeminenți precum Hans Christian Andersen, celebrul scriitor danez, care a traiat la casa cu nr. 20.  Acesta este locul unde a scris basme care ne-au bucurat copilaria  ca  „Micul Claus și Marele Claus” sau „Prințesa și Bobul de Mazăre”.

Deci coboară de pe bicicletă și pune-ți o dorință alături de persoana iubită, podul de pe Nyhavn e plin de lacățele ca simbol al dragostei și promisiunilor eterne (model luat de la Paris).

  •  Bucură-te de o seară magică la muzeu 

Copenhaga are o viață culturală foarte bogată și poți găsi muzee, expoziții și spectacole la tot pasul. Am avut plăcerea de a vizita 2 mari muzee aflate în clădiri istorice, reprezentative pentru frumusețea și arhitectura lor.

Carlsberg Glyptotek

Acesta este muzeul care m-a impresionat cel mai mult nu atât prin exponatele sale cât prin măreția clădirii, prin ceea ce reprezintă pentru oraș și prin ideea de la care s-a pornit ridicarea acestuia.

Clădirea este situată în spatele  Grădinilor  Tivoli și a fost construită la sfârșitul secolului al 19-lea de către Dahlerup pentru a adăposti colecția de artă a lui Carl Jacobsen, fiul cunoscutului fabricant de bere (Calsberg) și care a numit-o „Glyptotek” după cuvântul grecesc pentru „depozit  de sculptură”:). Curtea interioară a muzeului reprezintă o oază de liniște alături de plantele luxuriante.  În plus față de expozițiile temporare aici se poate găsi și o colecție de artă daneză din secolul al 19-lea, camere grecești, romane cât și antichităti egiptene.

Am avut parte și de o supriză foarte plăcută când am ajuns la muzeu deoarece era deschiderea oficială a expoziției temporare Gaugain iar intrarea era deja înclusă în biletul de bază (100 de coroane daneze).

Printre plantele exotice și statui se peridau cunoscători de artă ce purtau conversații savuroase la un pahar de bere Calsberg:).
Scările înguste și tavanul de sticlă par a recrea o atmosferă  cu adevărată intimă și eleganță.
Dacă vrei să iei o gură de aer curat și să te eliberezi puțin din mirajul operelor de artă, poți să urci la terasa de la ultimul etaj și să admiri priveliștea unui oraș magic.
SMK – Galeria națională de artă daneză
La SMK este cel mai mare muzeu de artă din Danemarca unde se pot găsi colecții remarcabile de artă daneză și internatională din ultimele șapte secole. Am descoperit aici  o bogată selecție de artă – de la clasici europeni ai Renașterii la diversitatea copleșitoare a artei moderne și contemporane. Cladirea este absolut superbă și se află în imediata apropiere a castelului Rosenbourg și a parcului central. Cel mai important de menționat e că muzeul e deschis până la ora 20:00 și intrarea este gratuită la expozițiile permanente.
Istoria muzeului este legată în special de istoria colecțiilor de artă adunate aici de către monarhii danezi. Acesta este motivul pentru care povestea muzeului nu începe cu clădirea care se vizitează astăzi, ci începe cu jurnalul pictorului german Albrecht Dürer. În 1521 acest artist eminent a notat că regele Danemarcei, Christian al II-lea, a primit „cele mai bune copii ale tuturor amprentele mele.” Cu acest dar inedit a fost pusă și piatra de temelie a Galeriei Naționale a Danemarcei 🙂 .
Este minunat cât de mult contează dezvoltarea culturii  în aceast oraș astfel încât accesul la ea să fie gratis, asta într-o țara în care absolut totul este exorbitant de scump:).  SMK este renumit atât pentru colecția sa frumoasă de artă daneză clasică și contemporană dar cât și pentru că adăpostește și una dintre cele mai mari colecții ale pictorului  Matisse din lume.
Eu am petrecut 3 ore fascinante aici atât admirând tablouri dar și încercând câteva  lecții de desen în camere special amenajate pentru „artiștii” în devenire:).
M-a bucurat enorm că am putut  admira câteva tabouri  de Modigliani, unul dintre pictorii mei preferați, pe care nu îl găsesc prea des în muzeele Europei (din păcate).
Muzeul are și o expoziție de artă modernă însă aceasa nu m-a pasionat niciodată, nu înțeleg povestea din spatele operelor și nici nu îmi transmite un anumit sentiment. Însă dacă ești un mare fan al picturii și sculpturii contemporane, poți găsi câteva camere pline cu astfel de „experimente”.
Cunoscută că una dintre capitalele cu un design deosebit a Europei, întregul oraș reflectă o arhitectură specială, forme geometrice bine conturate, toate acestea prinse parcă într-un întreg curcubeu de culori. Pot spune clar că orașul  Copenhaga  e locul de vis pentru orice fotograf pasionat.
Voi continua înșiruirea motivelor care m-au determinat să ador Copenhaga într-un alt articol în care voi vorbi despre parcuri, flori, distracție și mori de vânt la malul mării:).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment

Left Menu Icon
TravelFunPassion