Despre București nu am scris până acum, îmi pare încă ciudat să scriu despre orașul care “m-a adoptat” acum 17 ani și mi-a devenit o a doua casă. Că prima tot prin Dobrogea va rămâne :).
În ultimul an am decis nu doar să batem Dobrogea în lung și în lat dar și să descoperim locații frumoase de weekend în București. Pentru că nu întodeauna putem pleca într-o călătorie, preferăm să căutăm locuri care să ne facă să ne simțim ca în vacanță.
Acest lucru s-a întâmplat și în weekendul când ne-am făcut rondul de plimbare la picior, bucurându-ne de zilele frumaose primavară. Deși avem un plan cu 2 muzee (Casa Melik & Muzeul de Geologie) am ajuns să vedem cu totul altceva pe principiul « Uite un muzeu, hai să vedem ce o fi de capul lui ».:)
Mii de ani de istorie într-o singură camera la Muzeul George Severeanu
Plimbându-ne pe Calea Victoriei, am ales să mergem pe străduțe și, din greșeală, am dat peste ceea ce ne-a creat una dintre cele mai frumoase surprize din ultimul an din București: Muzeul George Severeanu (https://muzeulbucurestiului.ro/muzeul-george-severeanu.html).
Pentru o oră am uitat că suntem în București, am fost teleportați într-un muzeu care ascunde comori nebănuite, colecții extraordinare de arheologie și numismatică, o poveste uitată timp de peste 15 ani (cât a fost închis mzueul) dar și o tehnologie care îl face demn de orice muzeu din Europa. Fiecare exponat putea fi găsit în agenda tabletei și în fiecare sertar se găseau exponate, care căutate conform numărului corespunzător te purtau pe pașii grecilor, romanilor și egiptenilor.
D-na custode era extrem de dornică să ne povestească despre istoria Doctorului Severeanu dar și despre parcursul muzeului de-a lungul anilor, din perioada comunistă până la renovarea sa și expunerea actualei colecții, începând cu noiembrie 2017.
George Severeanu (1878-1939) a fost un cunoscut doctor din perioada interbelică, mare colecționar de artă și fondatorul radilogiei românești. Casa Maria & George Severeanu a fost închisă din cauza stării de degradare în 1994, intrând abia în 2004 într-un proiect de refacere a vechilor comori bucureștene.
Colecția Severeanu a călătorit mai întâi la Muzeul București dar acum s-a reîntors « acasă », în locația această eclectică, burgheză, în care a locuit cunoscutul doctor.
Încă de la intrare am rămas surprinși să vedem o mână mumifiată, exponat original, cu mii de ani de istorie, vase greșești & romane, brățări de sclavi și bijuterii egiptene.
M-a uimit tehnologia, dotarea muzeului, felului în care a fost refăcut, respectând la nivel de detaliu vechile schițe ale casei (conform d-nei custode), modul în care parcă pășeam pe urmele istoriei doar urmărind obiectele din cabinetul de lucru al doctorului sau din camera de zi a doamnei Maria Svereanu.
Recomand cu cea mai mare încredere o vizită la muzeul Severeanu, un loc mult prea puțin cunoscut încă:).
O oază de liniște la Muzeul Friederick Stork și Cecilia Cutescu-Stork
Despre acesta citisem anterior la http://www.adrianka.ro/2017/07/muzeul-de-arta-stork.html câteva detalii, suficient încât să îmi trezească și mie interesul. Am impresia că acest vechi București ascunde povești nespuse, străduțe pe care le batem la pas zilnic și despre care nu știm nimic, case ai căror pereți știu să spună balade nemuritoare.
Așa mi s-a părut mie Muzeul Friederick Stork și Cecilia Cutescu-Stork, o casă care ascunde o poveste de dragoste extraordinară: dragoste față de artă, față de cultură și, mai ales, dragostea lui Friederick Stork față de soția să Cecilia Cutescu.
Într-o curte oarecare, pe lângă care am putea trece nepăsători, fără a avea habar ce se găsește dincolo de poartă (și sigur eu am făcut-o de multe în drumul meu către SNSPA, muzeul fiind pe strada Vasile Alecsandri), se află casa cuplului Stork – Cutescu.
Nu vreau să întru prea mult în istoria locului dar vreau să îți spun cum m-am simțiți eu când am pătruns pe ușă. Fascinată de povestea unui cuplu care avea atât de multe pasiuni în comun, profesori la Academia de Belle-Arte, sculptori și pictori, patroni ai artelor și protajati ai Reginei Măria, membri ai grupului sau select de la Balcik, aceștia au adunat sub acoperișul lor o frumoasă colecție.
Jumătatea travelfunpassion a început să analizele fiecare statuie și să îmi explice detalii pe care ochiul meu neinițiat nu le putea observa, eu mă lăsăm sedusă de pereții groși de lemn cu picturi făcute de Cecilia și pătrundeam în ițele istorice ale Familiei de Storck (sculptori din tata în fiu pe mai multe generații).
După ce am intrat în cele 2 camere ale muzeului, am pătruns și în grădiniță din spate, o adevărată oază de liniște cu multe plante frumos mirositoare și mici statui.
Vom continuă prezentările locurilor “de vacanță” din București, mai ales că vine vremea caldă, perfectă pentru a te simți turist în orașul tău:)
Leave a reply