Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Albania BERAT – Orasul celor 1000 de ferestre

Berat

Albania a fost prima țară Balcanica ce m-a impresionat cu adevărat în 2017, urmând ca de atunci, să o mai vizităm încă de 2 ori. Și când credeam că nu prea mai e nimic nou de văzut, țara aceasta mi-a arătat cât de mult mă înșel. Mai întâi că are numeroase castele încă ascunse vederii dar și o zonă de plajă & munte ce m-a lăsat fără respirație (Coasta dintre Vlore spre Tirana și parcul natural Llogara) și apoi pentru că am descoperit singurul oraș castel încă locuit în Albania (Berat). Despre acesta din urmă voi scrie căci după Gjirokastër (Albania Gjirokaster, orașul albanez dintre munți) credeam că nu o să îmi mai placă nici un orășel antic albanez:).

Baby T

Anul acesta m-am întors în Albania într-o nouă formulă, fără jumătatea TravelFunPassion (prins cu alte proiecte) dar cu Baby T, minunea noastră blondă ce trebuia să descopere și el țara aceasta ce îl “bântuie” pe unchiul său 🙂 (da, și fratele meu a fost cu noi, la fel ca și în celelalte dăți).

Berat

Berat – sau Cetatea celor 1000 de ferestre a intrat în Patrimoniul UNESCO din 2008, atunci când a fost adăugat și orașul Gjirokastër, ambele extrem de importante pentru mixul cultural și istoric tipic Albaniei (construite ca și edificii romane dar dezvoltate sub Imperiul Otoman).

Am vizitat Berat la intrarea noastră în Albania dintre Macedonia și se dorea o simplă excursie de o oră în drumul nostru spre Saranda (Albania- o experiență inedită (1).Dar nu mare mi-a fost surpriza să constant că după 4 ore, noi încă mai aveam o groază de descoperit și că trebuia, cu regret, să pornim către destinația noastră finală, Albania fiind o țara frumoasă dar deloc prietenoasă pentru șoferi la ore târzii:)).

Berat – alei pietruite si case vopsite in alb
Berat – vazut de pe dealul Castelului

Ce pot spune despre Berat este că m-a impresionat, are un farmec aparte dat de casele sale albe din epoca otomană, “păzit” fiind de fortăreața / castel ce tronează elegant deasupra orașului și râului Osumi. Istoria orașului începe pe la secolul al 4-lea iar castelul a început să fie construit prin secolul al 14-lea, lucru cel mai amuzant fiind că se pot observa pe zidurile rămase încă în picioare, fiecare îmbunatățire adusă de-a lungul timpului (culoarea și forma cărămizilor fiind ușor diferite).

Intrarea la Castel – KALA

Castelul Berat (Kala)
Atracția numărul unu din Berat este castelul Berat, cunoscut și sub numele de Kala. Castelul este situat în vârful dealului, iar plimbarea este destul de greoie (cel puțîn așa părea din vârful turnului “de control”), noi optând să ajungem cu mașina (era prea dificil cu Baby T tot urcușul). Că și idee, dacă mergeți cu bebeluși ce încă nu stau bine pe picioare, vă recomand să optați pentru marsupiu sau căratul în brațe, Castelul nu are zone prea prietenoasă cu cărucioarele micuților. Noi am fost norocoși căci T abia descoperise mersul de o mânuță și asta ne-a ușurat cumva vizita:).

Kala este încă locuit, existând numeroase case , restaurante, hoteluri și oameni care chiar au plăcerea să se trezească dimineața și să admire una dintre cele mai faine panorame asupra orașului “nou”..

Ceea ce trebuie menționat e că Berat nu înseamnă doar cetatea:) ci e împărțit în Cartierul Mangalem (zona pietonală până la castel) & Gorica  (zona din stânga râului Osum).

Unul dintre lucrurile care îmi plac la Berat (și Albania în ansamblu) este că mereu ai impresia că te întorci înapoi în timp. Casele tradiționale otomane sunt un aspect, dar exista un mix interesant de tradiție cu modernitate (mereu am spus că sunt mult în urma României, asta poate și din cauza să nu sunt în EU). Un lucru unic pentru Berat sunt bisericile. Orașul are nu mai puțîn de 28 dar și moscheile, căci asta face din Albania o țară interesantă, amestecul de religii și capacitatea cu care pot jongla liniștiți printre culturi, fară a face din asta un conflict.

Daca vrei să știi mai multe despre Albania și să înțelegi de ce continuăm să ne întoarcem mereu, te invit să parcurgi și celelalte povestiri ale noastre:

PlajeAlbania – Ksamil si plajele – o experiență inedită (3)

OraseAlbania – Saranda – o experiență inedită (5)

Albania Gjirokaster, orașul albanez dintre munți

IstorieAlbania – Butrint – o experiență inedită (4)

NaturaAlbania- o experiență inedită (1)

Albania – Ochiul Albastru – o experiență inedită (2)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion