Travel better, cheaper, smarter
  • Menu
  • Menu

Alaçatı & Çeşme – o altfel de Turcie

Turcia a fost mereu pe lista de călătorii preferată de români, atât pentru plajele sale cât și pentru pentru istoria și cultura musulmană. Eu am scris  deja că sunt profund afecționată de Istanbul (Istanbul – explozie de culoare și parfum ) haosul și culorile sale însă, până în 2014, nu fusesem la plajă în în Turcia, asta și pentru că nu am fost niciodată o mare admiratoare a ofertelor all inclusive (atât de tentante pentru cei care le urmăresc).

Cu toate acestea, o prietenă mi-a propus să mergem în Alaçatı, o locație despre care se știau destul de puține în România pe vremea aceea, un fel de Ibiza a Turciei, un loc preferat exclusiv de vedetele locale și de către turiștii britanici:).  A fost genul de vacanță tipic făcută pentru un grup de prieteni puși pe distracție dar și relaxare, un grup de 5 fete și 2 băieți, care au pornit dis de dimineață de la Otopeni, curioși de locația aleasă dar și ne tot ceea ce urma să descoperim:).

Am cumpărat biletele de avion cu 2 luni înainte (Turkish  Airlines), cu escală la Istanbul și cu destinație finală la Izmir. Tot atunci am pus în topul companiile aeriene Turkish Airlines, atât pentru promptitudine cât și pentru servicii (la puțin timp după aceea a fost aleasă ca fiind cea mai bună în Europa). De la Izmir  am închiriat mașini – ceea ce este soluția cea mai potrivită dacă îți dorești să descoperi Alaçatı & ÇESME.

 

Înainte de a vorbi despre ceea ce ai putea face în Alaçatı, aș vrea să îți spun despre cazare: zona e împânzită de boutique hotels (mici căsuțe romanțate, cu piatră albă și cu multe flori), ceea ce am ales și noi.

Un boutique hotel, aflat pe o străduță liniștită, cu un propietar care ne-a primit cu cea mai mare familiaritate din prima zi și care, pe parcursul vacanței, ne-a integrat în propria să familie:). M-aș întoarce oricând acolo, la frumosul și liniștitul Radika Hotel (http://radikaotel.com/), locul unde micul dejun era servit  fix la ora când ne trezeam, special aranjat pentru grupul gălăgios:) , unde mâncarea era proaspătă, unde la ora 5 (când știa că ne întorceam de la plajă) ni se pregătea cafea, ceai și prăjiturele (din partea casei), unde propietarul stătea treaz până în zorii zilei, cu fructe proaspete și zâmbete :).

Da, de puține ori îți voi recomada cu atât de multă căldură un hotel că  http://radikaotel.com/ .

Alacati este renumit pentru design-ul special al hotelurilor sale, pentru galeriile de artă dar și pentru magazinele de modă, cu haine în ediții limitate.

Ceea ce vreau să îți spun e că, Alaçatı a fost un secret extrem de bine păstrat al turiștilor turci, un fel de oază de liniște pentru a se proteja împotriva turismului invaziv.

Abia în anii 90, cei care făceau windsurfing au descoperit această zonă și au început să scrie din ce în ce mai mult despre frumusețea și  eleganța sa rafinată (departe de a fi sălbatică). Ceea ce o să te șocheze este asemănarea orbitoare cu orașele grecești de la malul mării,  ceea ce este normal dat fiind că mulți greci au fost aduși de pe insula Chios să populeze această zonă a Turciei, la mijlocul secolului al XIX-lea, după invazia malariei.

Alege în fiecare zi o altă plajă cu nisip alb și fin

Bineînțeles că a merge vara în Alacati este sinonim cu plajă, soare și cât mai multă relaxare însă, locul acesta, este departe de a fi plictisitor:).

Plaja din Alaçatı este paradisul celor care fac surfer dar este un loc minunat și pentru cei e își doresc doar să savureze peisaje  impresionante.

Dar înainte de ne opri la plaja de pe lângă hotel,  să o vizităm pe cea de la  Iilicca, cea care nu e doar cea mai lungă din Cseme dar e și printre puținele care nu percepe taxa de admitere:).

Plaja de la Alaçatı nu este atât de frumoasă pentru simplul turist dar este magică, așa cum am mai spus, pentru cei care doresc să facă windsurf, având un vânt prielinic pentru acest sport aproape tot timpul anului.

Există o fâșie de nisip care se extinde la aproximativ 700 de metri de tărm, creând o linie de coastă mai ușoară, deci perfectă pentru începătorii de windsurfing.  O gamă largă de echipamente sunt disponibile pentru închiriere, cu instructori profesioniști, toate ajutându-te să poți aveaa amintiri de neuitat a acestei vacanțe.

Descoperă Çeşme cel plin de istorie

Orașul e mult mai mare decât Alaçatı, recunoscut atât pentru portul frumos, plin de restaurante elegante și mâncăuri speciale, cât și pentru încărcătura sa istorică, reprezentată atât de bine de castelul costruit în 1508.

Castelul se remarcă atât prin stilul său arhitectural (tipic imperiului Sultanului Bayezid) cât și prin artefactele pe care le adăpostește, transformat fiind în muzeu de arheologie.

Pe vremea Imperiului Roman, acest oraș plin de viață era cunoscut cu numele de Cyssus și  Eritre, centrul comercial extrem de important datorită portului.  Azi, din vechea așezare atât de prosperă, „fântana de apă potabilă” a Izmirului, au supraviețuit doar castelul și orașul antic, Erythrai.

Într-o zi toridă de vară este extrem de plăcut să te plimbi pe zidurile castelului, să admiri portul, cu ambarcațiuni exclusiviste, încercând să înțelegi de ce orașul a devenit deodată un loc cheie pe harta turismului turcesc:).

Pleacă într-o excursie organizată cu vaporul

Voiam  mult să alegem o excursie dintre multele pe care le poți găsi în portul din Çesme dar ceva mai tipic, nu neapărat pregătit pentru turiști; ceva autentic turcesc, să văd cum se distrează ei (și nu, religia musulmană nu are absolut nici o treabă cu modul în care se distrează cei care vin Alaçatı & Çesme:))

Datorită unor amici care locuiau acolo, am avut șansa să organizăm un grup destul de mare și să optăm pentru cea mai bună soluție, un vapor mare, plin de tineri dornici să se simtă bine, care plecă dis de dimineață din port și se întorc seara târziu, după numeroase opriri în apele albastre, cu prânzul și băutura inclusă (alcoolul se plătește separat).

Aș vrea să vorbesc desprea această excursie deaorece au fost cele mai faine momente din acea vară: m-am distrat, am dansat atât de mult, am socializat, m-am bronzat și am făcut sărituri în apa adâncă:).

Dar ceea ce merită povestit și e ceva ce m-a impresionat teribil:  întoarcerea în port, când toate navele au pus imnul Turciei și au scos steaguri (de toate mărimile) pe care le-au dat pasagerilor. Senzația a fost una de patrionism puternic, de oameni veseli, liberi și mândri de cetățenia lor, turiștii de pe mal salutând și cântând împreună cu cei de pe vas.

Aș vrea să cred că, dată fiind situația politică actuală din Turcia, așa ceva mai este posibil și că, tinerii aceia simnt în continuare aceea nebunie de moment.

Rezervă-ți o zi și  pentru Grecia

Da, ai citit bine:).

Insula Chios este la doar 45 de minute de țărmul din Cseme, costă cam 15-20 de euro dus întors. Noi am plecat, fără să ne interesăm prea mult de insulă, fără a citi despre locurile de vizitat în acea singură zi pe care o petreceam acolo.

Și bine am făcut: am rătăcit pe străduțe mici, cu flori, cu case zugrăvite în alb, ne-a cățărat pe ziduri antice, ce sunt încă în bătaia brizei marine și am mai dat și un check in în Grecia:).

Plaja era diferită de cea din Alacati: cu multe pietre și cu o apă atât de transparentă cum doar  pe litoralul grecesc găsești.

Bifează și o lecție de istorie la Ephesus 

Ephesus a fost ales să încheie această vacanță plină de distracție și relaxare, pentru a descoperi și istorie și de a ne bucura de rămășițele unui orașel  antic, construit în anul 10  i.e.n, aflat la 60 de km de Izmir (unde trebuia să lăsăm și mașinile).

Ziua aleasă nu a fost cea mai inspirată dat fiind că era atât de cald că nu puteai respira; perspectiva de a te plimba să admiri un amfiteatru nu părea cea mai îmbietoare însă, a fost o lecție pentru noi toti.

În primul rând, am aflat că încă nu se cunoaște adevăratul întemeietor al locului; legenda atribuindu-i o mare importanță zeiței  Artemis.

Am făcut poze la teatrul lui Nero (ce avea o capacitate de peste 20 000 de spectatori), librăria lui Celsus (clădită peste un monument  funerar) și  Agora (piața în aer liber).

În rest: bucură-te de seri liniștite pe terasele din Alacati, mergi o seară să dansezi într-unul din cluburile de lângă Cseme (ce ar face orice club  din Mamaia să se rușineze:)), admiră morile de vânt și împrietenește-te  cu localnicii :).

 

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Left Menu Icon
TravelFunPassion